Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ШЕСТА ТЕМА

• 7 251
  • 147
  •   1
Отговори
# 120
  • Sofia
Добре дошла в темата,  Yo_St! Simple Smile
Ръжен квас не съм гледала... знам обаче че втасва по-бързо от белия.  Та на колко време храниш с това съотношение (1:1:1)?   
С белия ще е значително по лесно, храненето е през 12 часа, при отглеждане на плота. Simple Smile  За захващнето му в този сезон (ако си в България или с подобен климат държава) е по добре да се започне с малък % ръжено (в най добрия случай) или пълнозърнесто пшенично брашно, за да подпомогне началната ферментация в това студено време.

С какво брашно е хлябът, разкажи по подробно за съставките и процеса (за ориентир виж моя пост по нагоре).  За да мога да ти дам по точни напътствия.

# 121
Здравей, Morena, благодаря ти!

Честно казано не съм засичала часове за храненето. Горе-долу като го видя, че е стигнал състоянието от снимката долу, понякога 2 пъти на ден, понякога 1, явно от температурата зависи. Той си седи в помещението, в което сме целодневно, та температурата е около 21 - 22 градуса.

Брашна ползвам тези на ДМ:
Скрит текст:

120 грама квас
310 мл 90° топла вода
500 грама бяло брашно
16 грама сол

Автолиза 1 час на стайна температура, сгъвания 4-5 през 20-30 минути. След това седя около 6-7 часа на стайна температура. Оформих и прибрах в хладилник за около 12 часа. Извадих от хладилника за час преди печене, направих разрезите и пекох 25 мин на 250 и още 10тина на 220 без капак.

# 122
  • Sofia
Да, температурата е ключова за кваса и квасното тесто и са много чувствителни за ралика от промишлената мая.  И двете (квас и тесто) обичат 23-25 градуса и не директна  или силна топлина.
Добре е щом можеш да следиш кваса, но предвидимостта е хубаво нещо. Simple Smile Да знаеш кога ще е готов и да не го следиш. Simple Smile  
Значи хлябът ти е само с бяло брашно и доколкото разбирам водата за тестото е топла 90 градуса?!   Ако е така, е много грешно (и това да е причината за разливането на тестото),  при кваса или квасното тесто може да е най много хладка водата, по принцип. Или маааалко по-топла за  компенсация на студа, но 90градуса...  Ползвай вода със стайна температура.  После може да топлиш тестото във фурната (само на лампата ѝ или я включваш за 2-3мин. на минимална Т и изключваш).
    Етапите при приготвянето на хляб се изпълняват добре, преди да се мине към следващия.
За да ти е лепкаво тестото и то при сгъванията, не е развит глутенът, за да държи форма.  
При влагането на солта,  след което следват сгъванията е последния момент когато трябва да е развит глутент с добро измесване, едва тогава може да се премине към сгъванията. А те пък се правят след като се отпуснало за целта тестото.  И трябва добре да втаса преди да се оформи.
    След хладилника не се вади предварително тестото (освен ако няма нужда от довтасване, което не би трябвало ), пече се директно от судено на горещо, за да "избухне" от шока. Simple Smile А и така разрезът се прави по лесно и хубаво.

Последна редакция: вт, 11 ное 2025, 16:44 от Morena

# 123
Морена, аз започнах да следвам твоята формула за хляб и определено ми се получава по-добре. Смесвам бяло с пълнозърнесто брашно и търпение.... Когато замеся сутринта като днес и пека на другия ден преди обяд се получава най-добре. Проблем ми е, че още не съм си купила съд за печене и пека директно на плочата и винаги се разлива, малко или много. Също малко трудно го изваждам от бенетона, винаги поръсвам брашно, но почти всеки път е залепнало тесто. Много обичам да работя с тесто.

# 124
Благодаря ти много за насоките, Morena. Ще коригирам каквото успея. Това с 90-те градуса съм го копирала без да искам така от рецептата, която ползвах. В действителност загрях съвсем леко, така че да ми е приятно на ръката, но, може би, пак е била твърде топла. Ще действам с вода на стайна температура Wink
Другият момент в процеса, който забравих да спомена, е, че по рецептата, която гледах при първоначалното смесване на хлябът, той не се смесва напълно, ами се оставя с ей такава трошлива консистенция да преседи 1 час и после фолдовете се правят с мокри ръце:

Скрит текст:

Вероятно от тук идва неразвиването на глутенът като хората? Ако да, колко, горе-долу трябва да се меси при първоначалното смесване на съставките и по какво мога да съдя, че глутенът е развит добре, за да премина към автолиза и сгъвания?

За втори път следвам рецепта от клипче в нета и за втори път се оказва, че има фундаментални грешки в тях Rage
Как им се получава на тези хора, не знам. Магията на едит-а

# 125
  • Sofia
Морена, аз започнах да следвам твоята формула за хляб и определено ми се получава по-добре. Смесвам бяло с пълнозърнесто брашно и търпение.... Когато замеся сутринта като днес и пека на другия ден преди обяд се получава най-добре. Проблем ми е, че още не съм си купила съд за печене и пека директно на плочата и винаги се разлива, малко или много. Също малко трудно го изваждам от бенетона, винаги поръсвам брашно, но почти всеки път е залепнало тесто. Много обичам да работя с тесто.
Тя не е моя (формулата), но имах късмета да я науча в самото начало и още първия хляб си изпекох по нея и все така.  По нея лесно си преобазувам и всякакви маяни рецепти, като за по-богато тесто се ползва 30-40% квас, за козуначено 50%, за хлебно си е 20%.
А в банетона какво брашно ръсиш, трябва да е безглутеново - оризово или царевично...  Оформянето си е с пшенично брашно.
Ее, защо не си взе бретерта, който препоръчах?  Simple Smile
То хлябът като се пече първо се поразлива (малко) и после се вдига нагоре.  Simple Smile

Йо,  ето тук съм показала стъпките от процеса - https://www.youtube.com/watch?v=NqYG0upB8ik&t=60s  Ако имаш въпроси след това, насреща съм. Simple Smile
Добре измесеното тесто се проверява с прозоречния тест - разтягаш малък участък от тестото (след поне 10мин. почивка от боравене с него! ) и трябва да усещаш напрежение/еластичност и да можеш да разтеглиш до прозрачност.
Ето и на теб формулата за приготвяне на Хляб, не следвай ничии рецепти, защото трябва да имаш същото брашно, същия квас и същите условия на дома (с температура, влажност на въздуха и надморска височина/налягане) Брашната ти си решваш и после всяка съставка е % спрямо количеството брашно/брашна, с което ще месиш.  Квасът е 20%, солта 2% и вода от 60-65% нагоре, колкото иска брашното и да е комфортно на месещия.
А при работата с квасно тесто се работи с влажни/мокри, но не капещи ръце, ще видиш в клипчетата ми.... работя с купичка вода до мен.... и с шпатула. Simple Smile

Последна редакция: вт, 11 ное 2025, 16:40 от Morena

# 126
Ее, защо не си взе бретерта, който препоръчах?  Simple Smile
То хлябът като се пече първо се поразлива (малко) и после се вдига нагоре.  Simple Smile
Защото нямам кауфланд в моя град, а нямах път към по-голям с такъв магазин.
Търсих нещо подобно онлайн, но не посмях да взема без да съм го видяла на живо.

Този хляб замесих вчера сутрин към 9ч. и изпекох днес. В хладилника престоя 16-17ч. Направен е от 2/3 бяло брашно и 1/3 пълнозърнесто, пшенично. За мен това е перфектния хляб. След първия имах провали, но не се отказах. Пека от почти месец, два пъти седмично.
Имам един въпрос: защо понякога хляба е с влажна среда?
 Благодаря на всички, че отделяте от времето си за да помагате на начинаещи като мен.

Последна редакция: ср, 12 ное 2025, 10:25 от morskibriz

# 127
Тъкмо чаках да пише някой, за дам идея за съд за печене, вместо да редактирам предния си пост...
Та
  Какъв размер съд за втасване и печене да си купя за хляб с 400гр брашно? 
Ето съд за печенето (тази седмица в Кауфланд) , който препоръчвам с две ръце, пък ако имах повече....
Бързо се нагрява и  чудесно пече, само го ползвайте обратно на снимката - плитката част да е отдоу и в нея хляба, а дълбоката да е за капак. Удобството е че дръжките са отсрани и може да се ползва всякак.

За втасването ти трябва банетон 25см дължина - в Тему и Алиекспрес се намират най-изгодно.

Иначе смяната на брашното на кваса - така се отразява (както наблюдаваш), особено ако не е силен/балансиран.  Може да отнеме съвземането му до 2 седмици. Затова се спри на някое достъпно брашно и не сменяй.  Трябвало е да извадиш малко квас отделено и него да го пробваш с ново брашно, за да не ти замине (за свикване  с ново брашно де) целия квас. 
Аз на моя (балансиран.силен) наскоро му смених брашното (от "пицата" на София мел минах на Капуто Куоко ),  но веднага прие с охота новото брашно.

дали пък няма изостанал някъде, аз бях тръгнала днес за него, без да видя, че постът ти е стар, че не бях влизала в темата отдавна Simple Smile поръчах си от тему и една ратанова форма за втасване междувременно Simple Smile

# 128
  • Sofia
Ще трябва да потърсиш...

# 129
Едни бързи мекици с остатъчен квас. На обяд замесени и вече сготвени Wink

Извинявам се, че снимките не са подредени за снимка, но мекиците са нападнати веднага, едва и това успях да снимам Smile

# 130
голямо търсене на форма за печене... гледам да е чист чугун или чиста стомана... това ще зареждат в икеа, подобно видях на уилтън, но пък нямат капак...

аз още квас не съм си направила, но гледам да си уредя съдове за квасене и печене Simple Smile

# 131
голямо търсене на форма за печене... гледам да е чист чугун или чиста стомана... това ще зареждат в икеа, подобно видях на уилтън, но пък нямат капак...

аз още квас не съм си направила, но гледам да си уредя съдове за квасене и печене Simple Smile

И аз я чакам тази от Икеа. Може две, като втората се ползва за капак.

# 132
  • Sofia
arino, ако искаш готов Квас, нямаш грижи, но си е "скок в дъбокото".  Абе и при двата варианта (и  за захващане) си трябва четене. Simple Smile Иначе докато си захващаш и да стане готов за печене, има време да се пообзаведеш с аксесоари.
Формата от Икея  е само за тостерен хляб и няма  нужда от капак - тостерният се пече открит, като кекс. Simple Smile  За кръгъл или овален хляб си трябва друг съд.  
А може и свободно в тава да се пече, стига да се осигури пара във фурната.

Последна редакция: пн, 17 ное 2025, 11:26 от Morena

# 133
И аз още не съм си купила съд за печене. Пека върху камък за пица и захлупвам с дебела иноксова тенджера, за сега.

# 134
как се разбира дали е тостерен хляб, другият хубавият хляб става хубав от съда ли, ако се правят по една рецепта... извинявам се, но не разбрах Simple SmileSimple Smile във фурната си имам вентилатор, пара нямам, мога съд да сложа разбира се, но предполагам е по-сложно, отколкото с капак.

иначе имам една като за кекс от икеа силиконова, и е мека, обаче, и пак няма капак Simple Smile

от тези с керамично покритие казвате се напуква при 250? :/

мисля да си захващам квас сама Simple Smile ако съм пълен провал, ще те помоля за квасче, благодаря ти Bowtie

Общи условия

Активация на акаунт