Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ШЕСТА ТЕМА

• 10 688
  • 231
  •   1
Отговори
# 225
Аз вчера за първи път използвах бретера. Хляба се изпече по-бързо отколкото на плочата, захлупен с тенджера. Бретера е тънко, тенеке, черно на цвят, преди това захлупвах с дебела иноксова тенджера в/у плоча за пица.
Та кваса ми е чуден в кухнята на плота. Пробвах два пъти в хладилника, но нещо не правя както трябва сигурно, защото като го извадя има мирис на кисело и още нещо. Втория път се оправи след десетина дни. Сега храня по 10гр, колкото да го поддържам и повече когато ще меся. Чудя се за лятото, как ще го гледам, като в селската ни къща е перманентно 40⁰.
И за да не съм голословна, намерих нещо много полезно за мен. Тесто за пица с квас
Впечатли ме формулата 1:2:3. Различна от тази за хляба. Вчера правих и се получи много нежно тесто, днес изпекох и пица, хрупкава и пълна с вкус.
Скрит текст:

снимката не е хубава, но толкова си мога.

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 13:04 от morskibriz

# 226
А винаги ли ще е така или след 7 ден ще си е ок на 21 градуса... Става ли да го сложа върху дъска върху парното или под парното на земята?

И да продължавам ли със сегашния "квас" или почвам наново?

# 227
  • Sofia
А винаги ли ще е така или след 7 ден ще си е ок на 21 градуса... Става ли да го сложа върху дъска върху парното или под парното на земята?

И да продължавам ли със сегашния "квас" или почвам наново?
Искаш ли да ти пратя сега квас, който спокойно ще гледаш и ползваш на температурата у вас. Пък към лятото може да си захванеш и свой. 

Може иначе да сложиш на дъска върху парното и да го следиш.  Но започни с нов и ако може нека е 50;50 пълнозърнесто и бяло брашно.

# 228
С удоволствие откривам тази тема.
Винаги съм искала да пека хляб с квас, правя опити от няколко месеца. На вкус го докарвам изненадващо, понякога едно или друго ми куца. Ще чета с интерес коментари и препоръки.
Все още си правя експерименти с различно съотношение бяло и някакво друго брашно. За момента твърдо се отказах от спелта. На втория ден е доста твърд и мен това ме дразни.
Напоследък пека най-много с пълнозърнесто и бяло брашно в равни количества.
Ще кача снимки когато се оправи форумът, тъй като в момента дава някаква грешка.

# 229
моренааа, много благодаря!!! направо се чудя дали да не приема, ще се почудя още малко, благодаря ти!!! така ми се ще да започна сама от начало до край, макар че като гледам и как трябва да се храни в пик... през деня няма човек вкъщи да го наблюдава, как бихме се хранили с моя квас!?!

# 230
  • Sofia
моренааа, много благодаря!!! направо се чудя дали да не приема, ще се почудя още малко, благодаря ти!!! така ми се ще да започна сама от начало до край, макар че като гледам и как трябва да се храни в пик... през деня няма човек вкъщи да го наблюдава, как бихме се хранили с моя квас!?!
Като се почудиш, пиши ми лс с данни за Еконт. Simple Smile  
Задръж си мерака за по топло време, предлагм ти решение до тогава. Simple Smile  Занимавка си е в началото, докато се закрепи и като го поотгледаш, става много по-лесно.  Както е моят на близо 3 години вече.

Последна редакция: вт, 20 яну 2026, 19:48 от Morena

# 231

Това е скорошно от мен и моите аматьорски опити.
Използвам 250 гр бяло и 250 гр пълнозърнесто брашно. Водата е поне 350 гр, понякога и повече. Квасът между 100 и 120 гр. Най-трудно ми е накрая при оформянето, понеже тестото ми е с висок процент хидратация…

Както прочетох в инстаграм при някаква американка май, една и съща рецепта, различни домове и брашна, дори степен на стискане и дърпане, различен хляб… важното е да е вкусен и да се наслаждаваме на процеса.

В този ред на мисли, има ли читави брашна във Фантастико или Зоя?

Общи условия

Активация на акаунт