Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ШЕСТА ТЕМА

• 10 472
  • 228
  •   1
Отговори
# 225
Аз вчера за първи път използвах бретера. Хляба се изпече по-бързо отколкото на плочата, захлупен с тенджера. Бретера е тънко, тенеке, черно на цвят, преди това захлупвах с дебела иноксова тенджера в/у плоча за пица.
Та кваса ми е чуден в кухнята на плота. Пробвах два пъти в хладилника, но нещо не правя както трябва сигурно, защото като го извадя има мирис на кисело и още нещо. Втория път се оправи след десетина дни. Сега храня по 10гр, колкото да го поддържам и повече когато ще меся. Чудя се за лятото, как ще го гледам, като в селската ни къща е перманентно 40⁰.
И за да не съм голословна, намерих нещо много полезно за мен. Тесто за пица с квас
Впечатли ме формулата 1:2:3. Различна от тази за хляба. Вчера правих и се получи много нежно тесто, днес изпекох и пица, хрупкава и пълна с вкус.
Скрит текст:

снимката не е хубава, но толкова си мога.

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 13:04 от morskibriz

# 226
А винаги ли ще е така или след 7 ден ще си е ок на 21 градуса... Става ли да го сложа върху дъска върху парното или под парното на земята?

И да продължавам ли със сегашния "квас" или почвам наново?

# 227
  • Sofia
А винаги ли ще е така или след 7 ден ще си е ок на 21 градуса... Става ли да го сложа върху дъска върху парното или под парното на земята?

И да продължавам ли със сегашния "квас" или почвам наново?
Искаш ли да ти пратя сега квас, който спокойно ще гледаш и ползваш на температурата у вас. Пък към лятото може да си захванеш и свой. 

Може иначе да сложиш на дъска върху парното и да го следиш.  Но започни с нов и ако може нека е 50;50 пълнозърнесто и бяло брашно.

# 228
С удоволствие откривам тази тема.
Винаги съм искала да пека хляб с квас, правя опити от няколко месеца. На вкус го докарвам изненадващо, понякога едно или друго ми куца. Ще чета с интерес коментари и препоръки.
Все още си правя експерименти с различно съотношение бяло и някакво друго брашно. За момента твърдо се отказах от спелта. На втория ден е доста твърд и мен това ме дразни.
Напоследък пека най-много с пълнозърнесто и бяло брашно в равни количества.
Ще кача снимки когато се оправи форумът, тъй като в момента дава някаква грешка.

Общи условия

Активация на акаунт