Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ШЕСТА ТЕМА

• 13 189
  • 333
  •   2
Отговори
# 315
Prime, разкош са! Браво!
Моренка, хлябът е като по учебник!
Arino, много полезни линкове, благодаря!
Барбалена, според AI на Гугъл хлябът има вкус на канела поради химически процеси по разграждане на захарите в млад/хранен начесто стартер. При мен също се е случвало веднъж-два пъти и забравих да проверя тогава, благодаря че напомни и на мен да погледна.

# 316
Уау, какви чудеса сте сътворили! Не мога да ви стигна, дори срещу вас да тичам. Flowers Sunflower

# 317
Morena, това за времето си го мислех и аз, и всички близки, които разбраха за колко време се прави един хляб с квас, но се оказа супер удобно! С кроасаните също. Реално няма много работа по тях. Повечето е чакане, а когато е в хладилника отпада притеснението за превтасване и бързане с маята. Място в хладилника трябва само за тестото - колкото един хляб.
Мая вече дори нямам вкъщи 😁

# 318
Много апетитни изглеждат кроасаните ви. Голямата ми дъщеря обожава кроасани, за момента най-добрите, които съм открила и тя харесва, са от Савини джелато. Не съм особена фенка на концепцията им и особено на цените им, но и кроасаните, и сладоледът им е топ. Единственият, от който не повръщах и двата пъти докато бях бременна.
Лирично отклонение, съжалявам.
Дайте, моля ви, някаква проста рецепта и технология за кроасани. Ако имате и за мъфини с квас ще е супер. Вкъщи правим много често, но до момента не съм влагала квас.
И за да не е съвсем спам показвам какво изпекох днес. Изцяло бяло брашно, софиямел, и колкото е останало от пълнозърнестото в кваса от преди няколко дена. Нищо различно не съм правила, ферментолиза, 5 сгъвания и дърпания или както там се превежда на български, още няколко часа в кухнята, после 14 в хладилник. Не съм фенка на вкуса на чисто белия хляб, но съм много доволна от външния вид на този. Вътрешността му е с някакви неравномерни дупки, бих си помислила, че е превтасал, но пък се надигна много добре и като цяло доста не наду.

# 319

Това е рецептата от ФБ. За самото ламиниране препоръчвам да гледате някое видео от интернет. Не е сложно, но си трябва опит, като с всичко...

# 320
Prime, благодаря за рецептата! Аз досега не съм имала успех с обикновените кроасани (знам си само някои от грешките), но много ме сърбят ръцете тези дни да забъркам тези. Притеснява ме обаче брашното, защото не знам дали ще мога да намеря същото, но ще попрочета повече за възможен заместител.

# 321
  • София
Prime, благодаря за рецептата! Аз досега не съм имала успех с обикновените кроасани (знам си само някои от грешките), но много ме сърбят ръцете тези дни да забъркам тези. Притеснява ме обаче брашното, защото не знам дали ще мога да намеря същото, но ще попрочета повече за възможен заместител.
Брашното за кроасани е тип 500, но с повече глутен. У нас брашното за баница е с най висок глутен . Аз съм си купил глутен, но го добавям само когато работя с брашно с нисък глутен (например пълноцърнестото или за кексове).

# 322
  • Sofia
Брашното за кроасани е тип 500, но с повече глутен. У нас брашното за баница е с най висок глутен . Аз съм си купил глутен, но го добавям само когато работя с брашно с нисък глутен (например пълноцърнестото или за кексове).
Тц, за пица е най- . Simple Smile

# 323
Аз ги правих с Капуто Сакоросо. Взех от метро чувал 25кг и излиза по 2,50лв килограм

# 324
  • Sofia
Благодаря, Лимонче А относно брашното и Капуто Куоко ще ти свърши работа, ако можеш  да намериш...

Аз с 12 кг  брашно се видях в чудо... няма свършване... Семола (от Пулия) е и в общия случай слагам по малко (20-30%)... та в един момент ми става досадно.

Ето и останалите снимки от мен:

След хладилника

и в профил

И изпечен

A така си суша банетона и калъфчето в студеното време... иначе на слънце.  Та охлаждам леко фурната след печенето на хляба и пъхам банетона...  Simple Smile

# 325
  • Sofia
Нашето хлебче днес:
Манитоба (подарък от  мило квасно другарче) с 15% ПЗ на ДМ и 10% Спелта (за разтегливост), 20% Закваска, 2% сол и 80% хидратация.  Закваската ми остави час за Автолиза, при която глутенът беше доста добре развит. При 1во вътрешно сгъване добавих триците на пз-то и още пшеничен зародиш от мен (за повече фибри).  Направих 4 вътрешни сгъвания - първите две през 45мин. след това през 60.  Оставих да втасва в покой, оформих и оставих в банетона за 45мин., след което влезе в хладилника за 14часа.  Печен обичайно - 250/25мин. с капак и 220/15мин. без капак.  

# 326
Ето го моето неделно хлебче. Този път опитах с Куоко с 30% типово на Балван и 500 гр, а не 350. Изцяло правих всичко, формулата, автолиза, външно сгъване, ламиниране,вътрешно сгъване 4бр, втасване още 2-3 часа,преместване банетон,студена ферментация на 10тия час за към 10 часа. Стана по-голям, но пак не се надигна особено. По-гъст ми е визуално и като усещане при дъвчене, не е текляв, а просто по гъст, не ми е въздушен толкова, колкото първия ми белия. Защото не е бял ли, или е трябвало повече вода заради типовото? Моренка, както и предния, така и този хляб, са ми много по-събрани от твоя при външното сгъване, а и при вътрешното, дори и при първото. Дали и това не е знак, че слагам малко вода? Според Гугъл АI, може би е знак, че не ми е много силен Квасчо Simple Smile Както знаеш, тази седмица го свестявах по едно време. Иначе ми е вкусен, но по-обрано бих казала, не съм баш във възторг, но макар да ям само не-бял хляб, по здравословни причини, винаги белият ми е по-вкусен - но и този си ми е пак много много вкусен, а кефът е на макс Simple Smile

Може ли, Моренка,обяснение за това наплитане/вързване - аз го правя, след слагане в банетона, с после при печене го обръщам отдолу. Но - нямам нужда от него, и без да го правя,хлебчето стои оформено в банетона...

# 327
  • Sofia
arino,  с  отговора ти  от ИИ за пореден път се убеждавам, че е бос по тази тема.
Няма как да си го отслабила толкова "моя" квас... защото...
Хлябът ти изглежда много добре като среда,  равномерна е, няма плътни участъци. Simple Smile  
Може би е трябвало повчеко вода, заради типовото, само увеличавай с малко.  Относно зравословността - поне за начало се ограничи до макс 20% от алтернативните брашна.   Аз затова ползвам 10-20%, за да ми е бухнал хлябът, а добавям трици (след развит глутен, пак заради бухването) и то повече, отколкото отсявам от брашното, което ползвам, та все едно съм сложила 30 - 40% от него.  
Трици - спелтови и пшенични от Кауфланд, от там и пшеничен зародиш, овесени трици - от Лилд.  
Нали си гледала как го "зашивам" тестото (на такова ми прилича понеже Simple Smile ) в банетона.
То е от значение, но пък си  е твое усещане  и решение дали да го ползваш.   С него се създава напрежение, за да се разтвори при печене хляба (не че зависи само от това де).  И ако тестото е по-отпуснато при оформянето,  е добре да го стегнете повече при "зашиването" и обратно.

Аз пак ще припомня, че който иска  хубав хляб, няма как с посредствен квас да го получи, с всичко е така в кулинарията...   Какъвто Квасът, такъв и хлябът - каквото се влага, такъв е и резултатът.  И много са важни доброто измесване и втасване.  

И не се съветвайте с изкуствен интелект по тази тема, сещате ли се колко е важен усета при тестата. Simple Smile

Последна редакция: чт, 12 фев 2026, 16:54 от Morena

# 328
Скрит текст:
Аз като човек, който ври и кипи в света с ИИ може ли да ви посъветвам да не приемате всичко, което ви излива ИИто. Просто защото принципът при него е да събира на едно място вярна и не вярна информация и да ви  представя този мишмаш като нещо достоверно. Така, че можете да го питате ,но в никакъв случай да не му се доверявате на 100 %  Smiley

Последна редакция: чт, 12 фев 2026, 14:51 от Danifin1

# 329
Естествено, че не се доверявам, поне аз, хубава работа Simple Smile

Но това зашиване реално отгоре ли ти остава, Моренка? Защото съм видяла, че остава отдолу при печене, т.е. грам не спомага за отваряне, което именно ми е странно и ме гони мисълта, че нещо не съм разбрала при клипчето Simple SmileSimple Smile Иначе го правя и него и всичко, рано ми е да експериментирам. Какво означава, че добавяш трици повече, отколкото отсяваш - че почваш с идеята за 350гр брашно в хляба, но накрая става 370гр брашно и трици,така ли? Откъм полезност добавянето на трици е ок, но не компенсира факта, че ям бялото брашно - крайно не искам да ям бяло брашно в хляб. Но ще се жертвам известно време и количество... хихихи голяма жертва Simple Smile

И да попитам,остатъкът ми днес съм го забравила 12 часа на стайна темп,а не в хладилник: тъкмо мислех събота да стане на палачинки:)Simple Smile Дали съм го развалила? Не мирише лошо,само е станал много течен.

Еххх да завърша с най-важното: много благодаря за комплимента за хлебчето миииии Преди ти да кажеш, че е добър, нямам идея дали е така и не смея да се хваля на хората, че правя добър хляб хихих Много се вълнувам, че се справям!

Общи условия

Активация на акаунт