Спинална упойка

• 736
  • 28
  •   1
Отговори
# 15
...при друга интервенция преди години ми се е налагало да излизам от пълна упойка...
При мен излизането беше все едно се събуждам от много дълбок, кратък сън. Дори си помислих, че нещо се е объркало и не са направили секциото, сякаш за секунди бях заспала. След това не съм имала никакви неразположения.
Ако другата ви интервенция е била преди много години, възможно е тогава да са работили с не толкова добри упойки като съвременните.
Разбира се, всичко е индивидуално.

Авторката най-добре да обсъди с анестезиолога предварително случилото се при предишното секцио, той да каже на какво се дължат тези задух и тежест и да преценят заедно кое е най-добре в нейния случай.

# 16
High, така както при някои спиналната не е довела до негативи, а при други е довела, така и това, че при теб не е било неприятно излизането от пълната не е общовалидно за всички хора.
"Набиране на паранои" е да преписваш състояния на нещо, което не ги е причинило - в случая жълт цвят на кожата на спиналната упойка.
Дискомфорт има при всеки престой в болница, независимо за какво си там. Поне по мое мнение.

# 17
  • Варна
Каквито и локуми да разтягаме, факт е, че авторката е минала през една спинална, имало е при нея странични ефекти и не й е харесало. Защо зорлем трябва да я тикаме към второ подобно преживяване? Защото при теб е било другояче? Хайде да изчислим каква е вероятността при нея да се повтори кофти усещането от първия път и каква е вероятността да няма такова понеже на някой друг му било подействало по друг начин. Ми да пробва с пълна, може да се окаже по-удачен избор.

# 18
Ами тя авторката се двоуми дали да смени болницата, а започнаха да я "тикат" за пълна упойка.
Никой никого не натиква за нещо, тя не споменава да желае пълна упойка.
Напълно нормално може да си изговори нещата с анестезиолог и да не прибягва до пълна упойка като единствено решение.
Това, че е имала неприятни усещания не е ясно от какво са причинени и пълната упойка не е панацея и решение за тях. Та....лекар би и разрешил дилемата, без да се натиква зорлем на пълна упойка.
И не на последно място, имам секцио сега март 2025г, като преди него, заради придружаващи проблеми  имах консултация с д-р Али от АГ Варна, завеждащ анестезиологията. Та.......по негова препоръка спиналната е в пъти по - щадяща упойка и 90% от операциите в АГ се правят под спинална упойка. Т.е изобщо не опира до това, че при мен са се развили нещата "другояче", а при 90% от пациентите това е по - благоприятния вариант. Разбира се има изключения, за които има съответната аргументация защо се налага различна анестезия.
Та....разтягане на локуми са изрази от сорта "да изчислим някаква хипотетична вероятност" или "да пробва пълна, че може да е по - удачно".

Последна редакция: нд, 22 юни 2025, 19:29 от rozi4ka222

# 19
Раждах секцио с пълна упойка...понеже ми се наложи спешно секцио и то на дата с еднакви числа ден и месец...имаше 13 раждания,а аз бях 14тото...късно вечерта...стоях в предродилна около 5 часа и само при писъците когато им поставяха упойките настръхвах...да не говорим,че чувах всичко от операционната и заветния момент е ...ето го твоето бебе...видя ли го,че трябва да го сваляме в неонатология...отсреща няма отговор...повечето момичета бяха ужасно травмирани от скоците върху корема им и от всички ръчкания,дърпания,бутания...да не говорим,че 1 час след приключване на операцията още се тресяха целите...определено бих избрала отново пълна упойка...въобще не съм имала проблем със събуждането...да около 20 минути са ме събуждали...но в момента в който чух гласа на анестезиолога точно 5 минути неможех да говоря и след това си бях нспълно добре...като изключим болката...нито ми се е виело свят,нито треперех,нито повръщах,нито ми е било черно пред очите...на следващата сутрин при изправяне за раздвижване не ми стана лошо...единствения дискомфорт за мен беше кашлицата от тръбата,която ти слагат в гърлото при пълна упойка...бях си дала телефона да ми снимат бебчето и веднага го видях на снимка когато излязох от упойката...за мен заветен момент може да се каже при нормално раждане...да видиш бебето...да ти го оставят да полежи на корема ти...

# 20
При някои хора реакциите на упойката са по-травмиращи, както при вас - с чувство за задух . Ако не ви обяснят, че е нормално идва паниката и страхът.
Прежълтяването е в резултат на загубата на кръв по време на раждането, не е от упойката.
И да смените болницата резултатът едва ли ще е по-различен.
Мислили ли сте за естествено раждане?

Сериозно ли за естественото раждане? В зависимост от причината за първото секцио и от сегашното състояние на бременността, то може изобщо да не е опция. А даже и за жените, за които може и да е опция, пак е 50/50 дали няма накрая пак да завърши със секцио и да има сега доста по-тежко възстановяване. А и много лекари отказват естествено раждане след секцио.

Моето секцио беше с епидурална упойка, та не е съвсем същото, но определено го имаше чувството за тежест в корема, но анестезиологът ме успокои, че е нормално.

Пълната упойка крив много повече рискове, които са особено големи за бременните след 20 гс, тъй като дишането се променя. Не бих си причинила пълна упойка без нужда

# 21
"стоях в предродилна около 5 часа и само при писъците когато им поставяха упойките настръхвах" Popcorn Popcorn Popcorn
Ще да са били жените в родилна зала Rolling Eyes

# 22
Как така?? Поставят упойката без местна упойка първо ли???

# 23
  • Sofia
Мен поставянето на спиналната упойка ме боля не повече от всяка друга обикновена инжекция. Просто беше в гръбнака.

# 24
Нямаше болка при поставянето на спиналната упойка. Просто усещаш как една голяма дебела игла ти се забива в гръбнака и след 2 секунди нищо вече не усещаш.

# 25
"стоях в предродилна около 5 часа и само при писъците когато им поставяха упойките настръхвах" Popcorn Popcorn Popcorn
Ще да са били жените в родилна зала Rolling Eyes
Не не беше от раждащи жени...е този ден имаше само едно естествено раждане ...всичко друго секцио...при секцио не се крещи...просто слагаха упойки на момичетата които лежаха на съседни до мен легла...и от пет четири крещяха...нямам идея защо...боляло ли ги е...от страх ли...драматизирли ли са...

Zimk02 и кои са тези по големи рискове и то точно след 20 г.с.?
Анестезиолога на мен ми каза все тая коя упойка.....единствено събуждането след това,но ако нямаш проблеми със сърцето не е опасна...тя всяка упойка крие риск естествено...и пълна и спинална..и нормалното раждане крие рискове...Не се заяждам просто ми стана интересно,защото на мен не ми обясниха нищо такова

# 26
  • Sofia
На мен АГ ми обясняваше всеки път, че пълната упойка не е много добре за бебето, защото бързо стига до него, следователно и то е упоено и трудно започва да диша. И това беше причината да ми отказва пълна упойка.
Но нищо не ми е споменавала за мен самата.

# 27
На мен АГ ми обясняваше всеки път, че пълната упойка не е много добре за бебето, защото бързо стига до него, следователно и то е упоено и трудно започва да диша. И това беше причината да ми отказва пълна упойка.
Но нищо не ми е споменавала за мен самата.
Да това за бебето съм го чувала от момиче раждало в Германия...тук на мен не ми казаха такова нещо...може и да са ми го спестили

# 28
При пълна упойка трябва пациентът да се интубира и при бременните това е по-сложно. Всички знаем как повече се задъхваме по време на бременност.

Общи условия

Активация на акаунт