ЕДИНАДЕСЕТОКЛАСНИЦИ 2025/2026

• 28 935
  • 748
  •   1
Отговори
# 675
Да дам малко информация за математика, профил. В училище учат по учебника на Веди. Честно казано не го харесвам особено, поне този за 11 клас. Още преди две години, като го разглеждах заради големия, ми направи впечатление колко е постен. Всичко е дадено много накратко, почти никакви обяснения. За да разбера какво се опитва да каже авторът 😔 отворих един мой справочник за гимназията от преди сто години. По-голямата част от нещата, които учат сега в профил математика, аз съм ги учила някога в моето не математическо СОУ. Добре че пазя още някои книжки, в които има много добри обяснения.
Големият ходеше на школа. Там решаваха и от учебниците на Регалия. Имам ксеропирани страниците със задачите, но реших, че ще купя и техните учебници. Ами много по-добри са по мое мнение спрямо Веди. Само един пример. По Анализ, за деление на полиноми, във Веди има 2 страници с обяснения и една страница със задачи, в учебника на Регалия за този материал са отделени близо 6 страници с обяснения и решени задачи и има много повече нерешени за упражняване.
Този сборник също ползваха в школата

С младежа се разбрахме, че ще борим математиката двамата с него и няма да трошим пари по школи. Единственото, което се изисква от него, е просто да си решава редовно всички задачи от учебниците и сборниците. Нищо особено трудно няма, иска се просто постоянство. Ще си припомням и аз покрай него кое как беше. Има достатъчно решени задачи, обяснения. Ще се справим.

# 676
  • София
Ston, аз за пръв път се сблъсквам с профил математика. Много ти благодаря за анализа.
За съжаление ще ми се наложи да купя бумагата на Веди, защото от училището са казали така. Ще трябвада купа и учебници, по които да може да се учи все пак. Много се дразня, когато учителите по математика се излигавят така и на практика още с обявяването на учениците, заявят, че децата няма да учат сериозно профила.
Ще проверя какви учебници са обявили в СМГ и дано се ориентирам как за пореден път да се опитам да си науча детето на нещо, на което не са го научили в училище.
Толкова много се дразня така. След като ще си го уча вкъщи, тогава тези, които получават заплати в училище, да вземат поне да го нахранят, да му изперат и закърпят дрешките, да го подстрижат и да му изрежат ноктите.

Честито и на всички останали, които ще учат по Веди!

# 677
  • София
И при нас са по Веди, струва ми се, че е масово.

# 678
ПП на Веди, ОП на Архимед. Явно е масово. Сякаш по спомен и СМГ са на Веди, но там учителите са силата.

# 679
Сега, да направя една вметка. Преди две години, когато на големия му предстоеше 11 клас и профил, из групите пак се коментираха учебници. Повечето наистина учат по Веди и коментарите бяха, че той е по-добрият учебник, а този на Регалия бил прекалено сложен. Аз изказвам само моята лична преценка. Да, наистина в учебника на Регалия задачите са като че ли малко по-трудни ,т.е. има и лесни и трудни, във Веди сякаш са все лесни. Аз лично предпочитам да има по-сложни неща, но да има и повече обяснения, повече решени задачи.
В школата принципно им бяха казали, че ще ползват всичко налично, за да се сблъскват и с възможно най-разнообразни задачи.

# 680
  • София
Да, ston, правилно те разбрах. Моето дете е в МГ и е с профил математика още от 8 клас. Едва ли са търсили нещо лесно.
Нещо повече, детето е и с профил физика. Физика няма как да се учи без висша математика. Децата учат и части от висшата математика още от 8 клас. Търсихме и стари учебници по висша математика, че обясненията да са на мааалко по-ниско ниво. Минаха тези части, които са необходими за физиката.
И изведнъж - за нас лесният учебник. Явно се налага да затъпеем рязко и да се изравним не със средното ниво, а с лесното. Няма да е за чудо, ако ни накарат и възглавнички да им купим за в часовете.

# 681
Нямам идея какъв е учебника по математика. Младши си мисли, че е казал на татко си за учебника, а баща му нищо не знае. По някое време, когато се разберат двамата, ще разбера какъв е учебника. В момента, обаче, математиката е на заден план, повече ме притеснява преподаването по друг предмет. Новият преподавател индиректно им е казал и показал, че е там за заплатата и трудовия стаж. Да не очакват много напъни от него. С което се затвърдиха опасенията ми, че ако иска да успее и да се явява по състезания ще трябва да наблегне на самоподготовка. Мислехме варианти за частен преподават, но вариантите са много малко и подобни частни уроци могат да се изтълкуват като конфликт на интереси.

Вампи, явно това е новата тенденция  - да се върви към масово затъпяване. Лятото имаше публикация от преподавател в СУ как децата  били много претоварени и трябвало да се олекоти материала в профилните предмети. Бре, университетските преподаватели са се загрижили за нашите деца. Опитаха се да вдигнат малко шум, но беше малко. Все пак беше ваканция и малко хора обърнаха внимание. Относно нашият профил намерих къде е проблема и разбрах защо имат такова искане.

# 682
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Да отклоня вниманието.... тази седмица в училището се гласува искат ли бал с ресторант и кой или екскурзия. Grinning Подготвят се от далече! Laughing

# 683
  • Пловдив
Щерката е в професионална паралелка, но записа ФУЧ математика, където ще учат по профилираните математики на Регалия. По общообразователната също са на Регалия. По програма гледам, че имат предмет Математика по професия. Надявам се, че няма да им трябва четвърти учебник 😆
Успешна учебна година за всички!

# 684
Ползват на Анубис сборник ,на Просвета за професионална подготовка ,на Регалия профилирана подготовка геометрия.За обикновената математика са на Просвета.

# 685
Да отклоня вниманието.... тази седмица в училището се гласува искат ли бал с ресторант и кой или екскурзия. Grinning Подготвят се от далече! Laughing
И на наборката класната им е показвала някаква екскурзия в Турция, та тя се шегуваше, че класната им няма търпение да се оттърве от тях 😆. Предният набор в нашето училище са практикували да събират по 50 лв. всеки учебен месец, за да не се усещат разходите в края на 12 клас за семействата.

# 686
  • София

Ооо, нашите запазиха вече ресторанта още края на миналата учебна година! Ще са в Милениум, дадохме и парите вече.

# 687
  • Бургас
Дени, вие избихте рибата направо!
НАшите нищо не са коментирали.

# 688
Леле , не е ли малко рано да мислят ,че и да резервират място?😱 Нашите мислят само за уроци и не е говорено за балове дори между децата.

# 689
  • София
Признавам, че и аз бях в шок, ама как да спирам младежта! Проведоха си анкети и решиха.
Явно са по "живота", уроци не ги вълнуват. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт