Седмокласна изпитна тема -23.06-29.06 В чакане на изпитните резултати, майки сипят заклинания чудати

• 89 060
  • 1 852
  •   1
Отговори
# 825
...

Математиката може да се ползва за универсално мерило, но баш таз работа с члените има точно толкова приложение в живота, колкото и полихибридното кръстосване на винарки...
...
Голяма скица си! На изпит по статистика в университета ми се пада задача с червенооки и белооки дрозофили. Аз и без калкулатор бях тръгнала, какво остава да съм прочела нещо по тая неясна нАука за мен. Ма отивам. Сядам в девет заранта и решавам.. решавам на ум, нал съ сещаш какво решавам - нищо. Става 18 часа, аз питам помощничката на доцента, тя свива рамене, мълчи, цъка с език.. не може да помогне. Доцентът вече ни гони, оставам сама в стаята и ми се реве. Егаааа тия разнооки дрозофили и скапаната им царевица! Отивам при него с листа, показвам какво съм нафлякала и тоз ми вика:-  Колежке! Как може, чак сега да се обаждате! Този въпрос отпадна от конспекта! Но пък сте първата, която ми представя отговор с такава точност на цифрите от десетичната запетая, е няма как да не Ви пиша отличен за старанието.. Та винарки ли са, листни въшки ли, дрозофили ли.. и те ми бяха на късмет. Като оная шашава оса.
И аз треперя да не е моето с краснописа :-/
Споко, максималистът е конкуренция по грознопис и цапанопис. Може и той да е Joy

# 826
  • София
Грознописът е по вина на училището.
Моят пишеше много четливо..вкл.началото на тази година.
Притискат ги да бързат, каза...и почеркът се разваля. Препускат по материала и няма време за красотно писане. Факт.
Да не отварям дума дете със заекване ..как няма никакво съобразяване
"Педагози"... какво да кажа ..ще е малко.
Ех, винаги и само училището и учителите са виновни.
Извинявам се от името на всички учители, на всички ученици и родители.

# 827
Мога за нашите да се изкажа само. Мисля че стана ясно, че конкретно за тях говоря.
Докато логопедът ни повтаряше че трябва да говори бавно, в училище не го изчакваше никой. Няма как да кажа добра дума при това положение..сори не сори.
Вървим напред...здрави да сме.

# 828
Данчо, спрямо резултатите какъв процент от учениците ги разбират? За страната питам?

Не знам, но с това демонизиране на математиката няма да стигнем далеч. Според моите критерии няма как родител, завършил висше образование да не се справи със задачи за 7 клас. Явно образованието му нищо не струва.

Аз предлагам да обсъдим квотите....Това честно ли е? Нямаш п..ка, нямаш право на образование в добро училище.

Не си права. Жена ми е филолог и не може да реши задачите за 7 клас, но е успешен и реализиран човек. И учител по история или география няма да може и всъщност, какво говорим, и колегите ми инженери не могат. Страшна глупост изпляска, честно.

# 829
Aз съм от филолозите, които не могат да решат задачите от седми клас.😂 Не че висшето ми (филология) "не струва", просто отдавна съм забравила какво съм учила по математика в училище. Защото реално никога след това не ми е било нужно в живота или в университета да решавам такива задачи. То и език се забравя, ако не се практикува на съответното ниво, какво да говорим за задачи по математика...

Последна редакция: чт, 26 юни 2025, 22:21 от dolce miele

# 830
Цитат
Та всичко в тоя живот опира до мотивация и интерес.

Напълно споделям това мнение. Никакви школи не предат, ако липсва мотивацията и изобщо не са наложителни, ако я има.
ПС: Иначе с Хетфийлд и китарите и ние сме на Ти Sweat Smile

# 831
Математиката е подход към нещата, формиране на мислене и вземане на решения - даже човек да е забравил как се решава конкретна задача, умението да мисли остава. Затова е универсална и крайно полезна за всички Simple Smile

# 832
Е, на нен пък ми се завива свят около деепричастията.

# 833
Мецане, не подценявай така съпругата си, веднага почвам да й давам безплатни уроци. 
Забравя се, но не съвсем. Отваряш учебника на детето и нещата се връщат.

# 834
Математиката е подход към нещата, формиране на мислене и вземане на решения - даже човек да е забравил как се решава конкретна задача, умението да мисли остава. Затова е универсална и крайно полезна за всички Simple Smile
Някои хора са просто с друг подход и с различен начин на мислене и вземане на решения (за живота говорим). Умението ми да мисля не страда от това, че не мога да решавам задачите от седми клас.😀
Нищо против математиката нямам, не я демонизирам, просто не е моето. И на мен ми се иска дъщеря ми да имаше само шестици по математика, но...

# 835
Ние като възрастни вече сме забравили голяма част от учения материал. Аз лично трябваше да си припомням дроби и степени...

# 836
Но си ги припомни, нали? Не са ти били нещо невиждано никога?

# 837
Е, да, много ясно.... Сега и НВО мога да реша за 100 т., колкото и нескромно да звучи хахаха

# 838
...Според моите критерии няма как родител, завършил висше образование да не се справи със задачи за 7 клас. Явно образованието му нищо не струва.....
Т.е. викаш артисти, музиканти, стоматолози, филолози, археолози, историци....всички трябва да решават задачи за 7-ми клас?! Ако не могат, трябва да си хвърлят дипломите, ако и да са били пълни отличници в университета и перфектни професионалисти в момента.

....Но другите ти твърдения са пълна глупост, пречупена през твоята призма....
Нали? Ако това е прословутото логическо математическо мислене....

Последна редакция: чт, 26 юни 2025, 22:46 от Mur

# 839
  • София

Аз бях забравила всичко, но се наложи да си припомням. Оказа се, че било като карането на колело - с малко помощ много бързо възстанових знанията.

Общи условия

Активация на акаунт