Седмокласна изпитна тема -23.06-29.06 В чакане на изпитните резултати, майки сипят заклинания чудати

• 92 503
  • 1 852
  •   1
Отговори
# 1 605
  • Бургас
IMV, честити да са ти рождениците! Да са здрави, щастливи и с късмет! Всеки да си падне на 14-и на своето местенце!

Ако имаме именици днес, здрави да са!

# 1 606
Бих искала да попитам, дали дете, което се запише на първо класиране, може да изтегли документите си, при обявяването на последните свободни места, ако такова се освободи в някое от по-желаните училища?
Аз имам същото питане и как точно се случват нещата Simple Smile

IMV, честити да са ти рождениците! Да са здрави, щастливи и с късмет! Всеки да си падне на 14-и на своето местенце!

Ако имаме именици днес, здрави да са!
Благодаря! Здраве и успехи и при вас Heart

# 1 607
Здравейте!
На мен също ми прави впечатление броят на учениците със 100 точки по математика.

В предишни години са били по 20–30–40 максимум в София, а тази година изведнъж са над 200. Това е 5–6 пъти повече и лично за мен няма как да е случайност. 🤔

Ако изпитът беше просто по-лесен, щяхме да видим общо по-високи резултати навсякъде, а не само „скок“ при 100 т. От чисто статистическа гледна точка изглежда необяснимо.

Аз не съм пряко засегната, просто споделям наблюдение и ще се радвам да чуя дали някой друг е забелязал същото. Дали има изтекли отговори, грешка в алгоритъм или пък някакво масово преписване, не знам.

# 1 608
  • София
Бих искала да попитам, дали дете, което се запише на първо класиране, може да изтегли документите си, при обявяването на последните свободни места, ако такова се освободи в някое от по-желаните училища?
Може да си изтегли документите и да участва на трето/четвърто класирани или на т.нар. директорски.

Заявленията се подават от 8-ми до 10-ти включително.

# 1 609
sanaka
Доколкото разбирам, така детето губи сигурно място, и ако не е проверено достоверно, че мястото на 3-то или 4-то класиране му е сигурно всичко отива по ягодите? Правилно ли съм разбрала? Blush

# 1 610
  • София
Губи старото място, разбира се. Но не знам как може да се провери достоверно, че мястото на 3/4 класиране е сигурно. Joy

# 1 611
Честито на рождениците и именяците! Живи и здрави да са. BalloonBirthdayRibbonTada

# 1 612
  • София
IMV, честити да са ти рождениците!
Да, правилно си разбрала. Аз лично нямам “топки” да направя това.

Моят син се срина по Мат и го изживя много тежко. От целия ми приятелски кръг, наборчетата по Мат са с 50-60 точни. Всички са ходили на уроци (някои на индивидуални)  и пробни изпити. Само едно е с резултат 80 точки. Как стана така, не мога да си обясня?

# 1 613
Няма проверено сигурно място на 3-то и 4-то. Винаги могат да се появят деца с високи балове в последния момент.

# 1 614
IVM живи и здрави да са ви момчетата. И все така хем да ви радват, хем ядосват, за да не ви е скучно

# 1 615
  • Куциндрел
Честито на рождениците.
За ниски резултати на НВОтата, въпреки доброто представяне през годината по школи и пробни, е виновен стреса.
Примерно моето дете, хем не беше юркано, хем не беше гонено за оценки, хем няма амбиция за висок резултат и хоп - мигрена на НВОто по БЕЛ. Той е с официална диагноза, пие при нужда лекарства, не беше правил кризи отдавна. Но стреса и задуха в стаята на изпита провокираха криза.
При други деца стреса няма видимо изражение, но се вижда после по резултата

# 1 616
Губи старото място, разбира се. Но не знам как може да се провери достоверно, че мястото на 3/4 класиране е сигурно. Joy
Е, как... със сигурност има начини. Вярата ми в образователната ни система е силно отрицателна.

Скрит текст:
Сетих се за един виц, за който се извинявам предварително на ерудирано възпитаните.. ще цензурирам, доколкото е възможно. /моля, не ме цитирайте Stuck Out Tongue Winking Eye/
- Сигурното си е сигурно!   - казала монахинята и сложила ка**т на свещта.

# 1 617
IMV, честити да са ти момчетата. Да са здрави и всеки да намери пътя си:blue_heart:

# 1 618
  • София
Скрит текст:
Здравейте!
На мен също ми прави впечатление броят на учениците със 100 точки по математика.

В предишни години са били по 20–30–40 максимум в София, а тази година изведнъж са над 200. Това е 5–6 пъти повече и лично за мен няма как да е случайност. 🤔

Ако изпитът беше просто по-лесен, щяхме да видим общо по-високи резултати навсякъде, а не само „скок“ при 100 т. От чисто статистическа гледна точка изглежда необяснимо.

Аз не съм пряко засегната, просто споделям наблюдение и ще се радвам да чуя дали някой друг е забелязал същото. Дали има изтекли отговори, грешка в алгоритъм или пък някакво масово преписване, не знам.

Изобщо не е необяснимо. Изпитът става все по-лесен (да, точно така е) и затова в силната група има все повече деца, които могат да го решат без грешка.
Слабата група пък става все по-слаба. Тя е толкова слаба, че това, че изпитът е улеснен, на практика не я касае. Ако не знаеш таблицата за умножение , не различаваш десетична запетая от дробна черта и не можеш да начертаеш височина в триъгълник, това улесняване ти е абсолютно ирелевантно.

Така че просто виждаме за пореден път илюстрация на неадекватни мерки, които не решават проблеми, а ги задълбочават.
В случая проблемът е, че има обширна и изключително слаба група по отношение на математическите умения. Опитът той да се реши или по-скоро замаскира, е да се даде по-лесно НВО.  Да де, ама за слабата група всяко НВО би било все едно ги изпитват по китайски, без значение дали е лесно или трудно. Така проблемът за слабата група не се решава, а се създават два проблема за силната: няма добра дискриминация за кандидатстването и таванът, който им се предлага, е сравнително нисък, ако не са в МГ нямат шанс да развият потенциала си.

Справянето с проблемите на обучението по математика просто трябва да се търси по съвсем друга линия, но те едно си знаят от десетилетия: да улесняват материал и изпити и да сме свидетели на още и още от същото като резултат.

# 1 619
  • София
Благодаря за отзивите за НГДЕК! Оставам с впечатление, че сте масово недоволни, което засилва дилемата какво да правя с моя фен на историята и накъде да пробвам да го насоча.

Ако е готов да се жертва за историята, НГДЕК е мястото. Не знам д-р Стоянов в кои класове преподава, но всеки досег с него е магия за деца с интерес в областта. Испанският е на ниво. Има и вариант Обществени науки в 127мо, също с испански, но там са си 2 смени, деца от 1ви до 12ти клас, нямам идея на какво ниво преподават предмета и колко разширено го учат.

Мога да изкажа мнение за периода 5-7 клас Simple Smile
И то е само положително по всички фронтове !
Децата имаха перфектна подготовка по БЕЛ и история, училището е за деца с афинитет към историята.
Г-н Стоянов е невероятен преподавател, децата го обожават, научи ги най-малкото да мислят извън кутията , както и г-н Петров който им предава в 5 и 6 клас.
Средата е много добра,умни и будни деца, има деца с отлични резултати по олимпиадите по история, БЕЛ, лингвистика и т.н.
НГДЕК не е т.н елитна "езикова" гимназия, да учат се езици , но профила на училището е съвсем друг ! Стига на детето да му е интересно да учи история Simple Smile
Испанската паралелка е доста силна , с добър преподавател.

Общи условия

Активация на акаунт