Обърнато домакинство - когато мъжът си е вкъщи, а жената работи. Да или не?

• 8 320
  • 245
  •   1
Отговори
# 150
Домакинските умения и навици се изграждат. Ще се издъни веднъж, два, пет пъти, на шестия ще се справи по-добре.

Именно - най-сигурният начин да накараш мъж да не пипва нищо у дома е като му кажеш: "Махни се, аз го мога по-добре!"
И после седиш и се чудиш защо не ти помагал.
Ами за какво да ти помага? Нали си всезнаеща и всеможеща? Оправяй се.

# 151
  • София
О, аз никак не съм фен на домакинстването, та и на мен ако някой ми каже такова нещо, ще потрия ръце доволна и ще се оттегля да се възхищавам отстрани. Laughing

# 152
  • До хладилника, който обичам
Много ясно, приказката за лудия и баницата не е случайна.
Да не говорим, че е обидно такова отношение, аз мога всичко по-добре, ти за нищо не ставаш. Ако човек не го е правил преди, откъде да може, даже да знае теорията? Все едно жената, която така чудесно мие фугите в банята, се е родила можеща и на 10-15 го е правила безупречно? Пфффт, надали - уменията за детайлно чистене, подреждане на нещата по местата им, гладене, готвене и т.н. са все неща, на които човек се учи с практика и натрупване на опит. Полът няма никакво отношение.

# 153
Именно - най-сигурният начин да накараш мъж да не пипва нищо у дома е като му кажеш: "Махни се, аз го мога по-добре!"
И после седиш и се чудиш защо не ти помагал.
Ами за какво да ти помага? Нали си всезнаеща и всеможеща? Оправяй се.

Има и друго нещо – тях трябва да ги хвалиш като малки деца. Даже да нещо не са направили както трябва, чакат да им кажеш две мили думи. А колкото повече ги поощряваш, толкова повече се мотивират да свършат нещо вкъщи

# 154
  • София
Само ако той ме хвали.
Ама пак не ми е ок. Домакинската работа е нещо привично за хората,  без което ще затънат в мизерия. Все едно да го хваля, когато си измие зъбите или се изкъпе, изчака и т.н.

# 155
Не е въпросът дали може нещо или не. Въпросът е, че оставя след себе си мизерия, не че не може да сготви. Няма сила на Земята, която да ме убеди, че мъж, който на 45 си е мърляч по природа, изведнъж може да стане чистофайник. Когато аз готвя, веднага си изчиствам обелките от плота. Когато се храня, начаса си измивам чиниите, а не ги оставям да втасат. Всяко действие, което е различно от това, ме изкарва от зоната ми на комфорт. Усещането за чистота и подредба се придобива още в детските години. И също опира до психическото състояние на човек. Един човек, ако има хаос в душата си, домът му също е хаотичен. Ако този човек е имал и за пример майка, която оставя в мивката една камара мръсни чинии за през нощта и 4 чувала с разтечен боклук, как да очакваме нещо по-различно от него?

Последна редакция: пт, 27 юни 2025, 13:54 от mariamp28

# 156
  • София
Нищо няма да им стане на неизмитите чинии, ако постоят един час повече примерно. И той да ги измие по-късно. Само пример давам.

# 157
Ще се научи. Дядо ми на дърти години се наложи да се учи на елементарни неща.

Че то и на мен не ми идва отръки домакинството, нито пък готвенето, гладенето пък направо ме ужасява. Ама, като трябва да го направиш - свършваш го и толкова.

# 158
  • София
Аз пък си мисля, че мърлячите по природа не са много. И щеше да им личи и на пръв поглед, че са нечистоплътни и не вярвам мъжът ти да е такъв.
Просто някои хора са свикнали друг да оправя след тях и знаят, че така е по-лесно.
Такова подценяване е обидно наистина. Даже предизвиква желание за правене напук.
Надали ще изтърпи с дни ако не почистиш веднага след него. В един момент ще види, че нещо не е наред или ще помирише.
Аз също не бих почиствала след себе си ако някой водеше след мен и държеше да ми наложи неговите методи.

# 159
  • София
Да. Като знаеш, че някой ще ти прислужва, за какво да си даваш зор? Минаваш в режим "не знам, не разбирам, аз съм на гости за малко".

# 160
  • До хладилника, който обичам
Усещането за чистота и подредба се придобива още в детските години.
Хайде холан, само от дете ако е живял в къща по конец, ще знае? Абсолютно всяко едно нещо от обсъжданите се учи, не само на 30, но и на 70. Въпрос на желание, както и въпрос на партньор, който да не микроменажира всяко движение и да обяснява, че има само един правилен начин да се свърши нещо.
Затова има и много деца, които нищо не подхващат, като майка им казва, че трябва да стане точно по определен начин и друго не е възможно, но и че не го правят достатъчно добре и по-добре тя да го свърши. Ами... "моля, заповядай", човек бързо се учи на лесното, някой да прави нещата вместо него, а не само да му казват колко е зле.

# 161
Аз пък си мисля, че мърлячите по природа не са много. И щеше да им личи и на пръв поглед, че са нечистоплътни и не вярвам мъжът ти да е такъв.

Ами това е много индивидуално. Живях с едно момиче, което на външен вид беше много красива, чиста и поддържана, никой никога не би казал нещо лошо за нея. Но вкъщи беше страшна мърла! Просто нямам думи колко ми беше некомфортно да живея с нея. Много обичаше да яде семки в леглото, и дори след като се изнесе, с години чистих люспи от семки под леглото ѝ. Затова не съм много съгласна с мнението, че можеш да познаеш по външния вид колко е чистоплътен човека

# 162

Има и друго нещо – тях трябва да ги хвалиш като малки деца. Даже да нещо не са направили както трябва, чакат да им кажеш две мили думи. А колкото повече ги поощряваш, толкова повече се мотивират да свършат нещо вкъщи

Ха ха, да,точно.
Елеменатарни базови неща като направят ги възприемат все едно са спасили света. Joy

# 163
И какво става като го помолиш да почисти след себе си?
Казва по-късно, отказва, прави го зле?
Ако си е ок за двамата няма проблем. Проблем е, ако после се оплачеш, че само ти готвиш.

# 164
  • София
Ето, на момичето му е проличало. Това визирах. Той такъв ли е или просто е научен, че не го бива?

Общи условия

Активация на акаунт