Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 18

• 39 475
  • 731
  •   1
Отговори
# 465
Дивна е ок и спокойно, но не разчитайте на градски транспорт. Има един 107 с честота на Халеевата комета. Тротоари - като навсякъде в района - има ги, но са разбити и обрасли. Мисля точно на тази улица е новата ДГ, което пък води до повече нерви сутрин поради по-засилен трафик.

# 466
Наблизо минава и 804, линията води до метрото в Горна баня или може да ви закара към трамвай 5.
Няма малцинства в района, има магазин в нов блок, СВА Коме е близо, както и Лидл, Била към цар Борис III.

# 467
  • София
Мини бусчето № 804 вози само в работни дни - да си знаят потенциалните инвеститори. Но ме съмнява, че няма да се метнат по колите, а ще висят по спирките.

# 468
Коментирали сме ги тези бусчета - я ги има, я не. Онзи ден в групата на квартала имаше оплаквания, че шофьорите от едната линия изобщо не спирали, не запомних коя, та си представете да разчитате на този транспорт, чакате 30 мин., той мине и не спре, така до следващите 30 мин. Зимата, в студа, например.

# 469
  • София
Мисля, че за тях имаше изискване да се подаде сигнал с ръка за качване и натискане на бутон вътре за слизане.
Иначе не знам какво значи " я ги има, я ги няма ". Това би могло да се каже за всеки.
Ако се пропускат курсове, трябва незабавно да се сигнализира. Аз не съм чувал такова нещо конкретно за тези линии.

# 470
  • София
Според мене - "Я ги има, я ги няма" означава, че линията може да бъде спряна или пренасочена по други улици.
Според сегашното разписание не работят в почивни дни.
Но то и № 288 почна само делнично, а сега се движи ежедневно.
Сигурно зависи от интереса на пътниците.

# 471
Масово е и при селата отвъд околовръстното автобус да пропуска спирки, дори с хора на тях. Точно онзи ден станах свидетел на това. Пълна спирка с хора и автобусът ги подмина.

Понякога и да има интерес, при такава услуга всеки гледа да се качи на колата.

# 472
Вчера бяха с приятелят ми в района около Доктроски паметник. Направи ни впечатление шума от самолетите. Явно оттам минават като кацат на летището и се виждаха от много близо, съответно е доста шумно. Само на нас ли ни се струва, че е толкова шумно или просто това означава да си на комуникативно място. Буквално.

# 473
  • София
Когато захождат от запад са ниско, да.
Свиква се с този шум в някакъв момент. За първи път ли си там?

# 474
Например това:

Постоянно ми излизат на мен оплаквания, това е от тези дни.

# 475
Вчера бяха с приятелят ми в района около Доктроски паметник. Направи ни впечатление шума от самолетите. Явно оттам минават като кацат на летището и се виждаха от много близо, съответно е доста шумно. Само на нас ли ни се струва, че е толкова шумно или просто това означава да си на комуникативно място. Буквално.

Когато самолетите захождат за кацане от северозапад - да, минават буквално над баш центъра, буквално над Дондуков и над (до) Александър Невски. В случаите на неблагоприятни метеорологични условия (като ветрове, а не като дали има облаци или грее слънце). Над София неблагоприятните метеорологични условия са между 50% и 75% от дните в годината (бях гледала преди в нет-а лекция за авиодиспечери, със статистика). В тези случаи кацат на пистата от запад. Тогава са и по-ниско ниско над центъра и града (снижават по-рано). В определени случаи захождат от северозапад, но на по-голяма височина, съответно не е толкова шумно, и завъртат/правят обратен завой вече над кварталите и малко извън София и кацат от изток. Като живяла почти цял живот в центъра точно под самолетите ще кажа, че късна есен, зима и ранна пролет в повечето случаи захождат от североизток и кацат от запад, т.е. е по-шумно. Но пък в тези периоди обикновено вече е студено и прозорците са затворени, т.е. в жилището почти не се чува, ако си със сменена дограма.

И да, да си на комуникативно място е плюс, който надделява над шума от самолетите, който не е през цялата година. Този плюс включва, неизчерпателно: да излезеш и да си в градска среда с улици с тротоари, да имаш градинка и парк на пешеходно разстояние, да имаш 2-3 училища и ДГ пак на пешеходно разстояние или на 1-2 спирки на редовен ГТ с няколко различни линии, да имаш метро на пешеходно разстояние или отново на 1-2 спирки на редовен ГТ с няколко различни линии, да можеш да се разхождаш по тези осветени улици или да си сравнително спокоен детето ти да се прибира от училище/дискотека/кино по такива спокойни осветени улици с доста институции наоколо (със съответна охрана)... Ей такива плюсове има локацията, които надделяват над шума на самолетите. Но всеки си решава какво му е важно, като купува жилище.

# 476
  • София
И аз бях тръгнала да купувам на Докторската,... и се отказах  . заради самолетите.. Joy

# 477
АПЦолютно!🤣🤣
Който се бута за да живее в центъра на София ..Страдааа, Мъкаа..

Питайте ме какво ми е, цял живот, грам спокойствие нямам от ✈️🛫🛬🛩️
Само по време на Ковида беше Тишина!

Не е като по Вади Долини и Ливади, само кучИта да вият и приспиват нежно.

# 478
Няма кучета, отдавна. И добре, че е така.
А за самолетите, свиква се.
Но със съседи идиоти, никога. Затова внимавайте сред какви хора ще живеете.
На тези цени в момента, бих си купила  в Западна Европа, далече от Булгаристан.

Последна редакция: сб, 18 окт 2025, 09:01 от Tina*

# 479
Точно толкова е шумно. Някой свиква, друг - не.
Аз например не мога да свикна на шум и то от такова естество. Живяла съм в района на Докторски и до градинката на ул. "Искър". Всичко е хубаво, но не можех да мигна, въпреки дограма и прочие екстри.
Бих казала, че около СМГ до Исул района дори е една идея по-добре. На Докторски не знам какво толкова му харесват, предвид цените. Всъщност знам му плюсовете и не ги отричам, но за такива цени на имоти трябва да е идеално, а то съвсем не е.

Общи условия

Активация на акаунт