Драстично вдигане на таксите в доста български университети

• 6 231
  • 142
  •   1
Отговори
# 15
Ако искат и по 10 000 да ги направят, въпроса е какво правят в замяна на това. Модерна база, обновени програми, модернизирано обучение. Това е малко като увеличението на учитеските заплати и полицейските....увеличават се на калпан, но никога не е обвързано с реформи и подобряване.

# 16
  • Далечният изток
Добре де, къде са вдигнати с 300%?! Само не ми давайте платения прием.

# 17
Добре де, къде са вдигнати с 300%?! Само не ми давайте платения прием.
Теология, до колкото разбрах.
Защо да не даваме платения прием? Изключително малко хора са приети магистратура по държавна поръчка и повечето записват платено, в СУ и УНСС е същото....
НБУ винаги е под лупа за това, че е платено, но за държавните няма проблем да прилагат такси като за частен университет, въпреки съмнителното качество и база...

Магистратурата не била задължителна, ами...то и бакалавъра не е! Всичко е въпрос на личен избор... само че некадърниците няма да бъдат спряни от това да платят още 300 лв отгоре...но много хора с ниски доходи и мечта за професия, няма да успеят. Хората учат едно на 20  и след 30 години искат друга магустратура, тя е само платена.

# 18
  • Далечният изток
Така. Хайде виж си отново първия пост и отговори на въпроса ми, ако можеш.

# 19
Американския университет също е скъп, но не е спрял наплива и качеството е над СУ. Примерно!

# 20
Американския университет също е скъп, но не е спрял наплива и качеството е над СУ. Примерно!
Именно, защото предлага нещо в замяна... и всъщност ВТУ е с най-евтини такси...вижте ЮЗУ, Пловдския и т.н... по две и по три...

За Американския..той е частен, да прави каквото иска, аз лично никога не бих си го причинил и е безумно. Не сме в ерата когато дипломата ти гарантира нещо, пазара е съвсем различен.

# 21
  • София
Теологията ли е примерът за 300% вдигане на таксите?

# 22
  • Далечният изток
Аз не разбрах, плащат 300 лв повече или 300% повече?! Ако не можеш да направиш тази разлика... не знам...

# 23
Аз не разбрах, плащат 300 лв повече или 300% повече?! Ако не можеш да направиш тази разлика... не знам...

300 пъти! Явно е била увеличена, аз не знам какви са били таксите преди, цитирах мнение на студентка в сттраницата на ВТУ.

https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/386550-do-5-000-lv-na-godina … yazoha-na-protest

# 24
  • Далечният изток
Ама значи много сте ми интересни....
Цяла тема пускаш, и даже не знаеш колко са били таксите миналата година?!
Ами хайде, намери ми от сайта на ВТУ таксите от миналата година, пусни ги тук, пусни и таксите за тази уч. година и да ги сравним.
И от други университети, защото заглавието и първия ти пост касае "доста" университети. Дай да ги видим.

Ето аз от опит писах, че на сина ми таксата е същата като миналата и по-миналата година - първи, втори, трети курс - 300 лв.
Дай да видим твоите университети.

# 25
Това, че таксата на Вашия син остава непроменена, е похвално, но пък не касае новоприетите студенти бакалаври, за които тя е увеличена със 170 лв. и вече е 470 лв. Над 50% увеличение. Да, не е кой знае колко много, но все пак е некоректно и твърдението Ви, че само студентите от платена форма на обучение са засегнати. Вероятно няма чак 300% увеличение на таксите, но че има увеличение и че има много студенти, които са засегнати или ще бъдат засегнати, е факт. Нямам против да се затегне контролът и да има тежки приемни изпити, които да отсяват кой става и кой - не за съответната програма, за да не записва всеки втори и да не пада качеството на обучението. Но увеличаването на таксите на фона на минимални или отсъстващи подобрения, и то за задочна форма на обучение, е просто нелепо.

В случая говорим за ВТУ, защото през последните дни студентите от този университет са най-активни в изразяване на недоволството си по отношение на увеличаването на таксите. В ШУ таксите от миналата академична година са масово над 1000 лв. за платено обучение. Там имаше увеличение от по-отдавна, сега са се запазили горе-долу същите, но то щом са над 1000 лв. масово за платено обучение, колко повече да се увеличават? А и нека да не пропускаме факта, че някои от магистратурите не се предлагат по държавна поръчка, а са само платено обучение. В такъв случай студентът иска-не иска трябва да запише платено обучение и да извади огромна сума пари. Сравнението с Американския университет не е адекватно, тъй като там учебните планове и самият учебен процес са коренно различни от тези в средностатистическия български университет. Качеството на обучението също е различно, концепциите за обучение - също.

# 26
  • Далечният изток
Това, че таксата на Вашия син остава непроменена, е похвално, но пък не касае новоприетите студенти бакалаври, за които тя е увеличена със 170 лв. и вече е 470 лв. Над 50% увеличение. Да, не е кой знае колко много, но все пак е некоректно и твърдението Ви, че само студентите от платена форма на обучение са засегнати. Вероятно няма чак 300% увеличение на таксите, но че има увеличение и че има много студенти, които са засегнати или ще бъдат засегнати, е факт. Нямам против да се затегне контролът и да има тежки приемни изпити, които да отсяват кой става и кой - не за съответната програма, за да не записва всеки втори и да не пада качеството на обучението. Но увеличаването на таксите на фона на минимални или отсъстващи подобрения, и то за задочна форма на обучение, е просто нелепо.
Моля?!
Даже не знаете за кой университет и за коя специалност става въпрос.
Обаче се изказахте.
Ами не, за новоприети студенти таксата е 300 лв. същата специалност. Вие не знам въобще за какво говорите, коя такса се е увеличила със 170 лв. Бас ловя, че и вие не знаете...

# 27
Скрит текст:
Има съкращаване на броя на приетите студенти държавна поръчка от 2-3 години насам, като за специалности, приемали преди 5 години около 120 души, броят се намали с около 10-15 души. Максимум 20 да достигне тази година намаляването. Но бройките за платено обучение си стоят непроменени за повечето специалности и който не успее да се класира държавна поръчка, влиза платено, което също не е обмислено. Лично аз имах в курса си хора, записали платена форма на обучение, които не знаеха къде се намират и бяха дошли, за да харчат парите на родителите си. Трябва сериозно премисляне и сериозна реформа, а не половинчати закърпвания, колкото да дойде следващата година и да отчетем, че сме направили нещо.

Това с увеличаването на таксите си е чисто извиване на ръцете на средностатистическия студент и на родителите, защото в първи курс или преди започването на следването по-голямата част от кандидат-студентите не работят. Отделно, работа в университетски град, различен от Варна, София, Пловдив и Бургас, е много проблематична - така, че да се съчетава с лекции и с упражнения.

Не знам как във Велико Търново си представят някой да извади близо 3 000 лв., за да учи "Психология". Това е безумие, градът е провинциален, заплатите на повечето хора не са високи. Тези, които се ориентират към университета, предимно са от сходни по численост и икономики градове, а дори и да не са - пак е много. Това е само семестриалната такса. Като се прибавят учебници, пътуване, общежитие, консумативи, издръжката излиза сходна с тази на издръжката на студент в чужбина, където нивото на образованието не може да се сравнява с това тук.
Това къде го видяхте?!
Платено обучение ли?
Уточнявайте ги тези неща, защото подвеждате хората.

Сега погледнах семестриалната такса на сина ми, същата си е, както за него - 3 курс, така и за новоприетите студенти.

От този Ви пост останах с впечатление, че синът Ви учи "Психология", понеже отговаряте на подчертаното от Вас в моя пост, което касае специалността "Психология" във ВТУ.

И да добавя само - пасивно-агресивният тон, който използвате, не е бонус към постовете Ви.

# 28
  • Далечният изток
Госпожо, написала съм че новоприетите студенти и тези, които сега ще са 3 курс плащат една и съща такса. Таксата е една и съща 3 години. Няма значение кой е униреситетът и коя е специалността, след като тук твърдите, че "доста", едва ли не всички университети, са вдигнали "драстично" таксите, а аз ви давам пример, че не е така.
Още чакам авторът на темата да ми докаже с линкове към страниците на "доста" от университетите преди и сега как се движат семестриалните такси.

Относно постът ви за Психологията във ВТУ, и вас ви чакам от вчера да ми покажете колко е семестриалната такса за магистри.
Очевидно няма да го направите, затова аз ще ви кажа колко е, цитирам от сайта им -
Семестриални такси за обучение срещу заплащане на студенти в ОКС „магистър” след придобита степен „бакалавър“ или „магистър“ за уч. 2025/2026 г.
3.2. Психология - редовно: 2 207 лв
          задочно: 1 050 лв.

Не отговарям на подчертаното в горния пост, а ви питах вие къде ги видяхте тези такси, защото такива суми в сайта им няма.
Бонус към постовете си не целя, очевидно и вие, щом си измисляте и пишете неверни неща.

# 29
В такъв случай Вашият отговор е некоректен, щом представяте като пример сина Ви и неговите такси, отговаряйки на пост за таксите във ВТУ, в който се посочва като пример специалността "Психология". Карайте го малко по-спокойно. Ако можете, помогнете, ако не можете или не Ви интересува, подминете. Не сме на 5 години, че да се заяждаме или да избиваме комплекси. Видяла съм, че таксата за платено обучение е 2200 лв., да, това, че не съм я копирала и поставила тук, не прави постовете ми подвеждащи. Ако прехвърлите вътрешния си негативизъм към отсрещните, по-добре ли се чувствате?

Факт е, че увеличение на таксите има. Това, че Вас директно или индиректно не Ви касае, не е релевантно на общата ситуация. Всеки, който има дете, което е кандидат-студент или всеки, който иска да запише втора или трета магистратура, се интересува от таксите. Така че щом Вас не Ви интересува, можете да напуснете темата вместо да се заяждате с останалите потребители. Всички петиции и репортажи, които се отразяват в медиите и са инициирани от настоящи или бъдещи студенти на ВТУ - те също ли са измислица и подвеждане? Хайде малко по-сериозно при даването на квалификациите. Щях да Ви питам, ако Вие или детето Ви бяхте в тази ситуация - да сте кандидатстващи и да се увеличат таксите в процеса на кандидатстване, когато сте подали заявление, направили сте си разчета на сметките и изведнъж Ви изненадат така.

Общи условия

Активация на акаунт