Драстично вдигане на таксите в доста български университети

• 5 212
  • 142
  •   1
Отговори
# 30
  • Далечният изток
А коректно ли е след като сте видели, че таксата е 2200 лв, да напишете в темата, че е "близо 3000"?
Що не написахте 2200?
Колко е била миналата година? Как определихте увеличението на 300%?
Все въпроси, които нямат отговор...

# 31
Защото таксите подлежат на промяна и е вероятно догодина да бъдат още по-високи. Не помня с точност какви са били таксите миналата година, но със сигурност бяха около 1000 и нещо, не са стигали 2000 в никакъв случай, камо ли 2200. Признавам, че може би трябваше да напиша над 2000 лв. вместо близо 3000 лв. Но като се прибави към 2200 лв. семестриална такса, такса за кандидатстване, такса за кандидатстудентски изпит (ако се държи такъв) и т.н., парите се увеличават и не са 2200 лв. само.

Не съм статистик по професия, за да правя подробни анализи. Констатирам фактите - има увеличение. Не съм се наемала да твърдя, че е 300%, бъркате ме с автора на темата. В първия си пост посочвам, че увеличението е с около или над 50%. Както виждате, отговарям на всяко Ваше заяждане, не съм Ви оставила без отговор.

# 32
  • Далечният изток
Чудни доводи - догодина може да са още по-високи....
Добре, предавам се.

# 33
  • у дома...
Защото таксите подлежат на промяна и е вероятно догодина да бъдат още по-високи. Не помня с точност какви са били таксите миналата година, но със сигурност бяха около 1000 и нещо, не са стигали 2000 в никакъв случай, камо ли 2200. Признавам, че може би трябваше да напиша над 2000 лв. вместо близо 3000 лв. Но като се прибави към 2200 лв. семестриална такса, такса за кандидатстване, такса за кандидатстудентски изпит (ако се държи такъв) и т.н., парите се увеличават и не са 2200 лв. само.

Не съм статистик по професия, за да правя подробни анализи. Констатирам фактите - има увеличение. Не съм се наемала да твърдя, че е 300%, бъркате ме с автора на темата. В първия си пост посочвам, че увеличението е с около или над 50%. Както виждате, отговарям на всяко Ваше заяждане, не съм Ви оставила без отговор.
Всяка година края на април, началото на май МОН публикува за обществено обсъждане проекта на постановлението за всички такси в държавните университе. Всеки може да подаде мотивирано предложение. Така, че новите такси не са изненада в последния момент.Който го интересува си търси информацията. Някои защитени специалности вече не са.

# 34
  • София
На мен ми се струва, че до към 500-600 лева семестриална такса е разумна сума за висше образование, бакалавър.
Колкото до магистратурите - те не са задължителни (не че бакалавърът е).

# 35
Това е информацията от петицията, инициирана от студентите във ВТУ. Увеличенията засягат най-вече платеното обучение и специалност "Педагогика", която досега беше защитена, но вече не е:

"Тази подписка е организирана от студенти от Великотърновския университет във връзка с повишаването на семестриалните такси на студенти!

Без абсолютно никакво запитване таксите са вдигнати безбожно! От университета прехвърлят топката към Министерството на образованието и не признават, че причината за таксите са те! Това беше установено след множество разговори с експерти от МОН. Представяме ви някои от специалностите/ направленията и тяхното повишение:

- "Педагогика на обучението по..." - държавна поръчка, редовно, приоритетна специалност, която учи безплатно. Ако въведат такса за колеги, които не са първи курс (а всъщност и така се говори от университета), то ще трябва да заплащаме 400 лева - т.е. + 400 лева увеличение.;

- "Педагогика на обучението по..." - платено, от 1128 лв. на 2449 лв. (1320 лв. увеличение);

- "Национална сигурност" - редовно, платено, от 1693 лв. на 2389 лв. (696 лв. увеличение);

- "Философия - платено, редовно, от 1247 лв. на 2490 лв. (1243 лв. разлика), а задочно от 662 лв. на 1097 лв. (435 лв. разлика) ;

- "Религия и теология" - платено, редовно от 1283 лв. на 3958 лв. (2673 лв. разлика), задочно от 641 лв. на 1566 лв. (925 лв. разлика);

- "Психология" - платено, редовно - от 1304 лв. на 2207 лв. (903 лв. разлика);

- "Право" - платено, редовно - от 1126 лв. на 2345 лв. (1219 лв. разлика);

Това са само някои от специалностите, които са увеличени по данни на колеги. Можете да ги приемете като нагледен пример за това, че в някои специалности цените са се покачили двойно. Съществуват специалности, за които университетът НЕ ни дава възможност да запишем държавна поръчка! Таксите на колегите, които са най-вече платено, могат да се сравнят с таксите на студенти от НБУ, което ни е познато, че не е държавен университет!"

# 36
Стига сте спорили и захапвали хората които не са доволни от таксите. За да има протест и толкова медии да отразяват вдигането, значи има защо! Престанете да умаловажавате абсолютно всичко.. За това държавата е на това положение.
При инфлация от държавата 2%, нямат право да вдигат повече от това! Сами се излагат...

Горния пост е мнгоо показателен...това е ОГРОМНО увеличение и то само за една година... цифрите говорят достатъчно! И да, има 300%

- "Педагогика на обучението по..." - държавна поръчка, редовно, приоритетна специалност, която учи безплатно. Ако въведат такса за колеги, които не са първи курс (а всъщност и така се говори от университета), то ще трябва да заплащаме 400 лева - т.е. + 400 лева увеличение.;

- "Педагогика на обучението по..." - платено, от 1128 лв. на 2449 лв. (1320 лв. увеличение);

- "Национална сигурност" - редовно, платено, от 1693 лв. на 2389 лв. (696 лв. увеличение);

- "Философия - платено, редовно, от 1247 лв. на 2490 лв. (1243 лв. разлика), а задочно от 662 лв. на 1097 лв. (435 лв. разлика) ;

- "Религия и теология" - платено, редовно от 1283 лв. на 3958 лв. (2673 лв. разлика), задочно от 641 лв. на 1566 лв. (925 лв. разлика);

- "Психология" - платено, редовно - от 1304 лв. на 2207 лв. (903 лв. разлика);

- "Право" - платено, редовно - от 1126 лв. на 2345 лв. (1219 лв. разлика);

# 37
Добре, аз не мога да разбера - който е окей с таксите, няма проблем да плаща и по 10 000 лв. на семестър, какво прави в тази тема? Тя очевидно е за хората, които по някакъв начин са недоволни и се чувстват ощетени от повишаването на таксите. Не всеки разполага с баснословни суми пари. Някои от нас са обикновени хора, които обаче искат да получат допълнително образование. В случая обаче единствената възможност да получим допълнително образование след бакалавър и магистър, изкарани държавна поръчка, е платеното обучение. Факт е, че всякакви хора записват платено, но сред тях има и такива, които наистина знаят защо отиват и дори нивото в университетите да е ниско, учат сами, подготвят се с много четене на допълнителни материали и искат да научат нещо, за да бъдат полезни на обществото. Колкото и утопично да звучи това и нереалистично за българската реалност, има и такива хора, малко са, но ги има. Затова казвам, че съм ЗА да има качествен подбор под формата на приемни изпити, с които да се удостовери подготовката и мотивацията на кандидата за обучение по дадена специалност. Не увеличението на таксите е решението, а контролът при влизане и при оценяване по време на следването. Приоритетите са тотално нецелесъобразни. Сега, който има пари, дали е подготвен, дали не, дали иска да си колекционира просто дипломи за кеф, ще си запише. А един човек, който няма парични възможности, но пък има умения, знания и желание да се образова допълнително, ще остане неудволетворен.

# 38
  • Далечният изток
Давай да видим и другите университети де.
Заглавие, гръмко, като в жълт сайт - Драстично вдигане в доста университети...
Накрая се оказа, че не били компютри, ами компоти.

В тази тема искам да разбера кои са достата университети, които драстично са вдигнали таксите, това искам.
Ако проблемът е само във ВТУ, има още не знам точната бройка, но действително са доста университети в България. Имат задочно обучение, дистанционно обучение, ако някой няма физическата и финансовата възможност да учи редовно.

Просто темата е да се направи от мухата слон. Да се плюе по гадната държава и гадните униврситети...

# 39
Давай да видим и другите университети де.
Заглавие, гръмко, като в жълт сайт - Драстично вдигане в доста университети...
Накрая се оказа, че не били компютри, ами компоти.

В тази тема искам да разбера кои са достата университети, които драстично са вдигнали таксите, това искам.
Ако проблемът е само във ВТУ, има още не знам точната бройка, но действително са доста университети в България. Имат задочно обучение, дистанционно обучение, ако някой няма физическата и финансовата възможност да учи редовно.

Просто темата е да се направи от мухата слон. Да се плюе по гадната държава и гадните униврситети...

Заглавието на тази медия е същото! Ок, да кажем, че цитирам нея! 19 университета общо са вдигнали таксите.
https://fakti.bg/bulgaria/981262-vdigat-drastichno-semestrialnit … ti-gotvat-protest
Нещо друго с което да се заядеш?
Като искаш да разбереш, влизай в сайтове и сравнявай, не сме длъжни да ти правим проучване. Ти защо си в темата? Или без причина?

# 40
Увеличението е по-осезаемо за платените бройки - обаче без извинение, то трябва съвсем да си тъп, че да не успееш да влезеш редовно, при положение, че се прави и 3-4-5 класиране и не успяват да запълнят бройките.
Пак повтарям - пратеното обучение е за хора, които искат легално да си купят диплома. Без извинение.
Най-много шум се вдига от педагогическите специалности, защото те до сега не плащаха нищо - 0 лева, но вече са извадени от списъка с приоритетни направления и трябва да си плащат. Вече всеки втори е учител и то с някакви дипломи - следдипломно 1 година дистанционно и хоп учител. Там даже трябваше по-отдавна да се приеме да има такса - що неграмотни завършиха и сега са по училищата да "учат" децата. Пак без извинение.
Нормално е периодично таксите да се вдигат - в случая май не бяха вдигани от 4 години. Ами за 4 години заплатите - минималната и средната са двойно нагоре. Няма как.
Реално колкото са отделяли родителите преди 4-5 години, същият дялот доходите  ще отделят сега.

# 41
Увеличението е по-осезаемо за платените бройки - обаче без извинение, то трябва съвсем да си тъп, че да не успееш да влезеш редовно, при положение, че се прави и 3-4-5 класиране и не успяват да запълнят бройките.
Пак повтарям - пратеното обучение е за хора, които искат легално да си купят диплома. Без извинение.
Най-много шум се вдига от педагогическите специалности, защото те до сега не плащаха нищо - 0 лева, но вече са извадени от списъка с приоритетни направления и трябва да си плащат. Вече всеки втори е учител и то с някакви дипломи - следдипломно 1 година дистанционно и хоп учител. Там даже трябваше по-отдавна да се приеме да има такса - що неграмотни завършиха и сега са по училищата да "учат" децата. Пак без извинение.
Нормално е периодично таксите да се вдигат - в случая май не бяха вдигани от 4 години. Ами за 4 години заплатите - минималната и средната са двойно нагоре. Няма как.
Реално колкото са отделяли родителите преди 4-5 години, същият дялот доходите  ще отделят сега.

Това в червеното, що за глупост е??!! Това каква такса плащаш не влияе на обучението и изпитите ти.. аз бях държавна поръчка магистър, но с мен имаше хора платено обучение, никой не е правил разлика между, нито изпитите са били различни. Кога ще спрете да повтаряте клишета на 20 години?
Тоест в Американския в Благоевград е скъпо и платено за да си купуват дипломи??

# 42
Както желаете, така си го интерпретирайте. Платеното е за хора, които не могат да изкарат поне 4, да не казвам, че и с 3 се влиза вече. Обаче искат лесно да вземат диплома.
Не само вие сте учили, не само вие сте видели.
Аз например имах колеги, които не ги беше виждал никой - нито на лекции, нито на изпити, но дипломи имаха и това е практика от десетилетия. Имах и такива, които знаеха предварително кои въпроси ще се паднат, кой тест и т.н. Хайде да не стоим с широко затворени очи и да си говорим истината, а тя е очебийна.
И на мен не ми харесва, но това е реалността.
Темата беше за таксите...

# 43
  • у дома...
Тези 19 университета са всичките държавни. И увеличението в повечето случаи е с под 100 лева, а да не говорим, че някои и въобще не са се вдигнали. И пак цитират само цифри от ВТУ. Статията не е коректна - никъде няма било-става, няма извадка от другите университети.

Евентуалната такса за специалността, която е избрала дъщеря ми е повишена с 30 /тридесет/ лева.

# 44
Както желаете, така си го интерпретирайте. Платеното е за хора, които не могат да изкарат поне 4, да не казвам, че и с 3 се влиза вече. Обаче искат лесно да вземат диплома.
Не само вие сте учили, не само вие сте видели.
Аз например имах колеги, които не ги беше виждал никой - нито на лекции, нито на изпити, но дипломи имаха и това е практика от десетилетия. Имах и такива, които знаеха предварително кои въпроси ще се паднат, кой тест и т.н. Хайде да не стоим с широко затворени очи и да си говорим истината, а тя е очебийна.
И на мен не ми харесва, но това е реалността.
Темата беше за таксите...
Личния ви опит, не може да прави оценка на всички университети.
Не разбрах как хората платено обучение, ще получат дипломата си по-лесно? При положение, че критериите вече са смешни във всеки университет и с дистанционно обучение и елемнтарни курсови работи, всеки ще завърши.

Вие си противоречите, от една страна не било проблем вдигането на таксите, но от друга казвате, колко ниско е нивото и как се подарявали дипломи? Последно ПРОТИВ или ЗА сте за вдигането на таксите?
Това, че вие се учила на място с ниски критерии и подаряване на дипломи, не значи, че всички сме така.

Общи условия

Активация на акаунт