Драстично вдигане на таксите в доста български университети

• 5 774
  • 142
  •   1
Отговори
# 60
  • у дома...
А таксите за поправителен изпит в чужбина? В някои университети са от 125 евро нагоре първия поправителен.

# 61
Точно. Пишат някои хора без да мислят.
В Холандия на наем 1000 евро, пари за минимално съществуване поне 700-800 евро на месец, отделно таксата в университета 2600 евро. Ама в България било скъпо като там.
В Германия уж няма такса семестър, обаче има административна такса 300-400 евро.

# 62
  • Далечният изток
Вече в чужбина стана по евтино.Цените и за такси и за живот са съпоставими.
В повечето западни държави е безплатно или с минимална такса за студенти от ЕС и ЕИК. Някак е смешно ВТУ и ШУ са с по 3-5 000 такса, а в Дания и Швеция да е безплатно...Университетите там изглеждат като модерни ИТ компании..

Сто пъти написах, нека вдигат, аз съм ок, но да е в замяна на нещо.. Някой виждал ли е как изглежда сградата на ВТУ отвътре? Или дори повечето факултети на СУ, ТУ? Ами тъжна гледка са. Simple Smile
Ще продължавате ли с глупостите и лъжите в тази тема?!
Понеже само ляляте глупости без никакви доказателства, а аз съм научена като ми каже някой нещо да не вярвам сляпо, а да проверявам, ето ви таксите за магистри в ШУ, платено:
https://www.shu.bg/students/taksi/

И понеже е таблица, която не мога да кача тук, ето малка част от началото ѝ. Само първата сума е държавна поръчка, останалите са за платено обучение:

1.1. Теория и управление на образованието
1.1.1. Управление на образованието 325.00 лв. /редовно държавна поръчка/; 1 257.05 лв. /задочно 1 курс платено/
1.2. Педагогика 
1.2.1. Логопедия - 1 090.39 лв. /задочно 1 курс /; - 678.75 лв. /задочно 2 курс /
1.2.2. Ресурсен учител - 1 090.39 лв./задочно 1 курс/; - 678.75 лв.  /задочно 2 курс/
1.2.3. Иновации в предучилищното и началното образование - 1 090.39 лв. /задочно 1 курс/- - 
1.2.4. Иновации в началното образование - 1 090.39 лв. /задочно 1 курс/; - 678.75 лв.  /задочно 2 курс/
1.2.5. Иновации в предучилищното образование - 1 090.39 лв. /задочно 1 курс/; - 678.75 лв.  /задочно 2 курс/
1.2.6. Начална училищна педагогика и информационни технологии - 1 090.39 лв.  /задочно 1 курс/;- -  
1.2.7. Социално-педагогическо консултиране - 1 090.39 лв.  /задочно 1 курс/;- -
1.3.Педагогика на обучението по…
1.3.1. Музикална педагогика - 1 238.53 лв. /задочно 1 курс/; - 707.51 лв.  /задочно 2 курс/
1.3.2. Педагогика на обучението по визуални изкуства–Живопис - 1 238.53 лв. /задочно 1 курс/; - 707.51 лв. /задочно 2 курс/.....
......
3000 лева такса не видях, нито пък 5000.
Даже и платените форми на балакавърските програми нямат такси до или около 5000 лева.
Във ВТУ вече също видяхме, че няма такива такси.

# 63
Много смешни неща пишете тук (някои от вас). Смешни и неверни.
Как така цените в богатите западни държави били също като в България - на някои неща може би, но относно образование със сигурност не е по-евтино.
Там също има такси за обучение, ако добавиш наем, като там цените са многократно по-високи от България и учебниците също са по-скъпи , ще разберете причината, защо в чужбина масово се взема студенски заем. Отделно от момента на раждане на детето родителите започват да пестят за колеж и университет.
А студент в България със студентски заем не познавам - всички са на издръжка на родителите или самите те работят.
В Холандия например годишната такса за бакалавърска степен е около 5000 лева - в държавен университет, магистърските са по-скъпи. Учебниците почват от 100 евро. Наемите са безбожни.

За тези, дето 50 лева увеличение на таксата им е много, светът е широк - подгответе се и кандидатствайте за чужбина - там нали е по-евтино според вас. А според мен нямате представа за какво говорите.
МНого ми харесва първото ви изречение "Много смешни неща пишете тук (някои от вас). Смешни и неверни."
всъщност ВИЕ пишете смешни неверни неща:

1. Как така цените в богатите западни държави били също като в България - на някои неща може би, но относно образование със сигурност не е по-евтино. Точно така, цените на храните в супермаркетите в Германия, Англия, Австрия, Италия, Испания са същите или дори по-ниски.
Там също има такси за обучение, ако добавиш наем, като там цените са многократно по-високи от България и учебниците също са по-скъпи , ще разберете причината, защо в чужбина масово се взема студенски заем. Отделно от момента на раждане на детето родителите започват да пестят за колеж и университет. - Това със събирането за колеж е за САЩ., далече сме от там, както и в Англия. Почти навсякъде в западна Европа е или безплатно или с минимални такси.
А студент в България със студентски заем не познавам -всички са на издръжка на родителите или самите те работят.  Има доста, аз лично също бях със студентски заем. "Вие не познавате" не е статистика.
В Холандия например годишната такса за бакалавърска степен е около 5000 лева - в държавен университет, магистърските са по-скъпи. Учебниците почват от 100 евро. Наемите са безбожни. - Страхотно сравнение, в Холандия са 5000 лв, в България магиструрите също излизат горе-долу толкова. Не знам обаче защо изберахте една от малкото платени държави. Дания, Швеция, Норвегия, Финландия - безплатно, Австрия, Германия, Белгия - символични такси.

# 64
  • Варненска клюкарка
В Германия повечето специалности са безплатни, платените са с напълно поносими такси за местните, имат евтини и много добре уредени общежития. Административната такса се плаща само първата година и е около 300 евро. Но там трябва много последователност в ученето, който си мисли че като тук ще осъмва в кръчмите няма да стане. Там при провал на изпит се дават само 3 възможности, ако и на 3-опит изпитът не се вземе, студентските права се прекъсват и въпросната специалност повече не може да се запише в немски университет. Тука без проблем си влачат изпити до последно, накрая им подаряват тройки ... Конкретно се интересувах за медицината, която е напълно безплатна, а от 3-ти курс могат да поработват почасово в болници, хем им се води учебен стаж, хем им плащат. На синът ми в държавна поръчка няма да му вдигат таксата за новата учебна година, но в платеното скокът е на едро - 5 000 лв и така годишната такса минава 17 000 лв...Така се получава че някои в първи курс са започнали с такса от 7000, длед няколко повишавания в 5ти курс ще плащат 17 000 в 6ти може да им я повишат и още.
За някои специалности у нас разбирам увеличението, но за философия, история...изобщо не разбирам и хората които дават пари за нещо такова.

Последна редакция: чт, 26 юни 2025, 21:16 от Беллора

# 65
  • София
Скрит текст:
В Германия повечето специалности са безплатни, платените са с напълно поносими такси за местните, имат евтини и много добре уредени общежития. Административната такса се плаща само първата година и е около 300 евро. Но там трябва много последователност в ученето, който си мисли че като тук ще осъмва в кръчмите няма да стане. Там при провал на изпит се дават само 3 възможности, ако и на 3-опит изпитът не се вземе, студентските права се прекъсват и въпросната специалност повече не може да се запише в немски университет. Тука без проблем си влачат изпити до последно, накрая им подаряват тройки ... Конкретно се интересувах за медицината, която е напълно безплатна, а от 3-ти курс могат да поработват почасово в болници, хем им се води учебен стаж, хем им плащат. На синът ми в държавна поръчка няма да му вдигат таксата за новата учебна година, но в платеното скокът е на едро - 5 000 лв и така годишната такса минава 17 000 лв...Така се получава че някои в първи курс са започнали с такса от 7000, длед няколко повишавания в 5ти курс ще плащат 17 000 в 6ти може да им я повишат и още.
За някои специалности у нас разбирам увеличението, но за философия, история...изобщо не разбирам и хората които дават пари за нещо такова.

Аз затова попитах точно с теологията ли се дава пример. Към нея мога да прибавя още поне 10 специалности, които трябва да влизат в графа "Да си начеша крастата".

# 66
Скрит текст:
Защото таксите подлежат на промяна и е вероятно догодина да бъдат още по-високи. Не помня с точност какви са били таксите миналата година, но със сигурност бяха около 1000 и нещо, не са стигали 2000 в никакъв случай, камо ли 2200. Признавам, че може би трябваше да напиша над 2000 лв. вместо близо 3000 лв. Но като се прибави към 2200 лв. семестриална такса, такса за кандидатстване, такса за кандидатстудентски изпит (ако се държи такъв) и т.н., парите се увеличават и не са 2200 лв. само.

Не съм статистик по професия, за да правя подробни анализи. Констатирам фактите - има увеличение. Не съм се наемала да твърдя, че е 300%, бъркате ме с автора на темата. В първия си пост посочвам, че увеличението е с около или над 50%. Както виждате, отговарям на всяко Ваше заяждане, не съм Ви оставила без отговор.
Всяка година края на април, началото на май МОН публикува за обществено обсъждане проекта на постановлението за всички такси в държавните университе. Всеки може да подаде мотивирано предложение. Така, че новите такси не са изненада в последния момент.Който го интересува си търси информацията. Някои защитени специалности вече не са.
Мили млади дами,
хем по принцип съм на ваша страна, че обучението трябва да е финансово достъпно, хем директно ще ви кажа - мързи ви да гледате, не учите достатъчно за живота и действата след като "мачът е свирен", едва след като ви прецакат.
1. Таксите се вдигат с прозрачна процедура - @просто_майка я е описала: публикува се, има 1 месец за становища, чак след това се гласува. И така всяка година през пролетта (април-май). Вече е късно - колата се е обърнала. Не само сте го проспали, но вероятно изобщо не знаете, че има птоцедура.
Дори по-лошо - @просто_майка 3 пъти ви пише за това, но не я попитахте - къде и кога се гледа, какво да правим.
И заради нежеланието да научите нещо и да действате навреме, ще продължават да ви прецакват.

2. Ако не искате сами да следите (то и няма как, задачите са прекалено много), си правите сдружения. Внасяте малка такса (това е много важно), например 1-2 лв на година (по 182 000 студенти), избирате читави хора и определяте си най-важните задачи (таксите са такива). Така, няма да има изненади - когато публикуват проект за промяна, някой ще види, друг ще напише становище, още 1000 човека ще се включат да събират подписи.
Ако сами не знаете, не искате и не можете да си пазите интересите, защо друг да го прави???

3. Финансово достъпно образование се постига не само с ниски такси, но и с достъпни заеми и защо не и субсидии. В България също има студентски заеми за таксите, гарантирани от държавата. При определение условия се опрощава част или цялата сума. Ако условията не са добри - промяната става по метода от т. 2.

4. Изпуснали сте срока - пак има надежда, защото у нас заради масово недоволство, управляващите правят промени. Организирайте се - по т.2.

Пиша ви приятелски. Да завършиш бакалавър и магистър не е просто да научиш няколко (десетки) учебника. Трябва да се научите и как функционира държавата и как по законов път и навреме да защитавате правата си, не на последно място като екипна и задружна дейност.  

Желая ви успех!

# 67
честно - университети,които се рекламират с пазене на място още преди взета матура и онлайн полагане на изпит (ШУ мисля имаха такава реклама) трябва да им намалят специалностите. По мое време се влизаше с многокомпонентен изпит по език, след мен почнаха матурите и се напълни с хора с ниски оценки, които влизат само заради хартийката от МОН в края на обучението. Знам че в Тракийският даже имат и безплатни специалности.

# 68
Понеже племенничката сега е кандидатстудентка с идея (почти фикс Simple Smile за "Психология", разузнавам и аз къде как. Принципно, платено е за всяко второ и следващо нататък образование, т.е. напр. ако имате завършена бакалвърска и магистърска "биология", пък искате и магистратура "здравен мениджмънт" нямате друг избор, освен платено. Та в този дух на мисли, всички са задължени да определят и такси за "платено".
Гледахме и тези, които са т.нар. "защитени специлности" - те пък са изцяло безплатни, дори като второ висше, например можете да си учите някоя чужда (леко по-екзотична, да кажем) филология в СУ напълно безплатно Simple Smile Както и ядрена физика Joy

# 69
  • София
Скрит текст:
честно - университети,които се рекламират с пазене на място още преди взета матура и онлайн полагане на изпит (ШУ мисля имаха такава реклама) трябва да им намалят специалностите. По мое време се влизаше с многокомпонентен изпит по език, след мен почнаха матурите и се напълни с хора с ниски оценки, които влизат само заради хартийката от МОН в края на обучението. Знам че в Тракийският даже имат и безплатни специалности.

По-страшното е, че в Тракийския има хуманна медицина Joy
Извън медицината и някои педагогики не виждам причина да е безплатно.

# 70
Скрит текст:

По-страшното е, че в Тракийския има хуманна медицина Joy
Извън медицината и някои педагогики не виждам причина да е безплатно.

Тук не си прав. Нашата педиатърка е завършила там и е най-страхотната детска лекарка, с която сме общували.
Много начетена, спокойна, единствено, че напливът за нея е огромен.
Медицината там си е напълно ок. Както и ветеринарната - лидери са.

# 71
  • София
Шегувах се. От всеки университет излизат свестни хора, стига да са залягали навреме над книгите.

П.П.: Как реши, че съм мъж? Sob

# 72
....А студент в България със студентски заем не познавам - всички са на издръжка на родителите или самите те работят.

Аз минавам само да ви се предствя. Simple Smile
Два бакалавъра и две магистратури.
4 заема.

# 73
  • Стара Загора
Давай да видим и другите университети де.
Заглавие, гръмко, като в жълт сайт - Драстично вдигане в доста университети...
Накрая се оказа, че не били компютри, ами компоти.

В тази тема искам да разбера кои са достата университети, които драстично са вдигнали таксите, това искам.
Ако проблемът е само във ВТУ, има още не знам точната бройка, но действително са доста университети в България. Имат задочно обучение, дистанционно обучение, ако някой няма физическата и финансовата възможност да учи редовно.

Просто темата е да се направи от мухата слон. Да се плюе по гадната държава и гадните униврситети...

Пловдивски университет , Право-редовно, платено - от 3041лв на 5509лв... Това ако не е драстично, здраве му кажи!

# 74
  • Далечният изток
Колко хора учат платено?
И това е годишната такса, не семестриалната.

Общи условия

Активация на акаунт