Драстично вдигане на таксите в доста български университети

• 5 151
  • 142
  •   1
Отговори
# 75
Увеличени са предимно таксите за платено обучение.
Сега разглеждам файла на СУ.
В държавната поръчка няма кой знае какви разлики, с изключение на това, че някои безплатни специалности до миналата година, вече ще имат такса от новата учебна година.

Платеното обучение обаче е просто потресаващо.
Най съм шокирана за Физически факултет. И без това в професионалното направление да има общо 10-12 студенти, някои специалности даже са с по 1 човек приет.
Миналата година таксата за платено обучение в специалност Физика е била 9 хиляди лева. В новата учебна година таксата е 27 хиляди.
 Не знам дали сте влизали в сградата на факултета. Бившо ДКЦ, студентите имат упражнения в лекарските кабинети, много лош и рушащ се сграден фонд. 27 хиляди лева за такива условия е подигравка.
 Факултета по математика - миналата година таксите в математическите специалности 8 хиляди лева, от новата учебна година 20 хиляди.
Специалност Химия 30 хиляди лева. И там едвам събират 1 група студенти и смесват лекциите с други специалности.
После министъра реве никой не искал да учи математика и природни науки.

# 76
  • Далечният изток
Всеки момент НС ще ги намали.
Предполагам до началото на академичната година ще са намалени.

# 77
Не таксите са стопер студентите да НЕ предпочитат да учат чиста математика, химия и физика. Има достатъчно бройки субсидирани от държавата незапълнени бройки. Истинската причина е, че са много трудни специалности с ниска реализация и нисък доход.

Виж миналата година, виж и сега колко много незаети места, има във ядрената физика „Химия“; „Химия и информатика“; „Екохимия“; „Компютърна химия“; „Ядрена химия“; „Инженерна химия и съвременни материали“; „Биология“; „Молекулярна биология“;

Копирах ги от статия за СУ.

Виж медицината е друго. Там влизат платено с много, ама много по-нисък бал. Тоест, който не може да влезе да учи медицина, но желае си плаща.

П.С. Да, и аз четох, че ще ги намалят.

# 78
Увеличени са предимно таксите за платено обучение.
Сега разглеждам файла на СУ.
В държавната поръчка няма кой знае какви разлики, с изключение на това, че някои безплатни специалности до миналата година, вече ще имат такса от новата учебна година.

Платеното обучение обаче е просто потресаващо.
Най съм шокирана за Физически факултет. И без това в професионалното направление да има общо 10-12 студенти, някои специалности даже са с по 1 човек приет.
Миналата година таксата за платено обучение в специалност Физика е била 9 хиляди лева. В новата учебна година таксата е 27 хиляди.
 Не знам дали сте влизали в сградата на факултета. Бившо ДКЦ, студентите имат упражнения в лекарските кабинети, много лош и рушащ се сграден фонд. 27 хиляди лева за такива условия е подигравка.
 Факултета по математика - миналата година таксите в математическите специалности 8 хиляди лева, от новата учебна година 20 хиляди.
Специалност Химия 30 хиляди лева. И там едвам събират 1 група студенти и смесват лекциите с други специалности.
После министъра реве никой не искал да учи математика и природни науки.
Може ли линк.Аз днес гледах в Су биологически факултет,  платено задочно  1100 лв.Нещо май се обърках с линковете.

# 79
# 80
  • Далечният изток
Не знам колко луд трябва да си, за да учиш платено за медицинска сестра за 13509 лв на година, след като специалността вече е защитена, а обучението е безплатно?!

# 81
Обучението е безплатно само след средно образование.
 Аз например ако искам да кандидатствам за сестра или акушерка, трябва да бъда в платена форма, тъй като имам вече окс бакалавър и окс магистър.

# 82
Тоест държавата ти дължи втори бакалавър и магистър субсидиран и безплатен защото искаш?

# 83
Отговарям на съфорумката, която пита за таксата.
Обучението е безплатно само когато е първо.
Всички, които са учили нещо друго, трябва да си платят.
 Иначе на теб ти отговарям - да, държавата дължи да субсидира отново ново образование и ще го прави. Министъра в момента иска да махне платеното обучение точно в такива случаи - когато е учено нещо , но искаш да запишеш отново да учиш. Не помня какво беше говорил по БТВ - от сорта, че пазарът на труда се мени скорострелно и да могат младите да записват нови магистратури без да плащат високите такси.

# 84
  • София
Донякъде бих се съгласила, ако говорим за медицина. Но само за медицина и свързаните с нея специалности.
Но държавата да плаща, защото някой е решил да е вечният студент - не.

# 85
Ок е да го направят за медицинските сестри и ще го направят. Това е дефицитна специалност.
Един от начините да се помогне на системата е този. Има предложение и да се върне някаква форма на разпределение както е било през комунизма.
 Но държавата да субсидира африкански науки и религиите на Европа е разхищение на ресурс.

# 86
Ще ги намалят, ама от 25% до 35%. Физика и химия пак ще бъдат - 20 000 - 25 000 лв. Пък уж били приоритетни???

И увеличението е министерско - служебно сменили методиката и задължили уни-тата да налагат тези такси. Направо става на принципа данъците. И министерско - че само децата на министри могат да си ги позволят.

# 87
1. Искам само да кажа, че таксите за платено обучение на много от университетите са наистина двойно вдигнати. За справка СУ! Това за тези, които се информират само от форума, но се позволяват да се изказват като последна инстанция.

2. Нищо не налага вдигане ссъс 100, 200 до 300 процента. За забравилите какво означава това - увеличение със 100% не означава 100 лева , нито 100 пъти, а означава двойно покачване от 1200 да стане 2400, от 3000 да стане 6000, 5000 да стане 10 000. ТОест вече една приемлива такса за дадено семейство да стане непосилна.

3. Студентите платено обучение не са втора ръка студенти, които нямат акъл да влязат държавна поръчка, както прочетох в предни мнения. Често това са:

- хора завършили друга специалност (често пъти и доста тежка), но искат втора образователна степен, бакалавър или магистър
- млади хора, които имат точна и ясна визия какво искат да учат и не искат да се утешат да ги приемат където и да е и каквото и да е, само да са студенти. Много от тях могат да влязата държавна поръчка в 95% от специалностите, но искат да учат точно конкретна наука с космически бал за държавна поръчка, да има и такива. И които остават на стотни от линията на прием с държавна субсидия. Обяснете му как е некадърен и щом иска да учи, да ходи да си плаща двойно и тройно щото не става.

4. Първо е редно да се информират хората, които изразяват недоволство на едро и да запомнят, че днес са засегнати едни, утре с някакво решение ще са засегнати други, а винаги са неголеми групи, за да променят нещо, но подкрепяйки се като едно цяло можем. Представете си , че една такса за студент второкурсник от 2500 лв сега става 5 000 , а доходите не позволяват изплащането й. Какво става с постигнатото досега? А какво да очаква семейството догодина? Геометрична прогресия? (тия дето се объркаха с процентите да проверят какво беше).
Не може да влезе студент при едни условия, да учи 2-3 години, а накрая сумата му за плащане да нараства двойно и тройно и да няма предвидимост за следващата година. Няма такава инфлация, която да го налага.

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 07:39 от Cygnus

# 88
  • Далечният изток
Аз приключвам с тази тема, защото явно говорим на различни езици.
Заглавието и началото на темата е, че доста университети са вдигнали драстично семестриалните такси. Уточнение, че става въпрос за платеното обучение, нямаше!
Проверих таксата на сина ми, който учи държавна поръчка, 3 курс, задочно, и видях, че няма увеличение на таксата му, нито за трети курс, нито за нови студенти, както се опитаха да ме кръщават.
После се оказа, че има действително увеличение на платените специалности, които ПО ЗАКОН, а не по желание на университетите, са вдигнати, защото се изчисляват по някаква нова формула.
Министърът на образованието е повдигнал въпроса, законодателят ще промени закона.
Платено обучение винаги у нас е било доста по-скъпо, не знам някои хора сега ли го разбират това. Действително видях фрапиращи числа като такси, но пък от друга страна разбирам, че законът ще бъде променен.

Както казах и преди няколко дни, не били компютри, ами компоти стана тази тема...

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 12:54 от AIDA_N

# 89
Ще бъде променен с 25%. Което пак и нещо. Но покачване 100% няколко години подред сметнете какво означава. Проблемът е сериозен и напълно подкрепям протестиращите.

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 10:02 от Cygnus

Общи условия

Активация на акаунт