Връзка между вярваща християнка и полу-мюсюлманин?

• 12 956
  • 377
  •   1
Отговори
# 120
  • Melmak
Моите малки две деца не са кръстени. Нямам против самия акт на кръщаване, имам против и то много какво следва след кръщаването. Оркестър, кебапчета, бира и кючеци до припадък. Именно това се очаква по традиция от нас, ако евентуално решим да ги кръстим в България. Мне, мерси.

Не знам това как ти хрумна, била съм на доста кръщенета и нито едно не е било с кючеци и кебапчета. Даже не знам защо се свързва кръщенето с такива неща.
Кръщене може да се направи и в тесен кръг с най-близките. Дори като сме били на големи кръщенета, после е имало почерпка в ресторант. Често родителите около нас избират хубави ресторанти, с прекрасна кухня и атмосфера, далеч от скара и кебапчета.

Едното няма общо с другото, кръщенето не върви с кебапчетата. Ако някои хора го правят, то показва техния манталитет.

# 121
  • Deutschland
Кое да ми е хрумнало? Я питай в македонския край как се правят кръщенета.

# 122
  • Melmak
Правят се както родителите искат. Ако народът е опростял толкова, за да ги прави с кебапчета и чалга, то си е за тях. Това как се прави някъде си, тяхна работа. Никой не е длъжен да го прави това. Не е в моите естетически виждания, ако имам деца и ги кръстим, нито ще имаме кебапчета, нито маанета и чалга. Не съм видяла отчето да ходи да пита - ще има ли кючеци и скара, защото ако няма, отказвам да кръщавам!

# 123
  • Далечният изток
Това не са кръщенета. Това са банкети.
Кръщенето е ритуалът в църквата. Точно това беше кръщенето на сина ми преди много години - кръстникът и ние с детето, без роднини, без софри. Само църковният ритуал.

# 124
Невена, Нидал Алгафари каза, че е кръстен и венчан, но невярващ. Приятелят на авторката на темата може да не се съгласи да се кръсти и венчае например, но може да се съгласи, ако в брака им се родят деца – те да бъдат кръстени. Могат да уточнят това предварително.

В Русия и в бившите съветски републики има много такива смесени бракове. Казвали са ми го хора, пребивавали и работили там. И в православните сайтове често се задават подобни въпроси към свещениците. Превеждам богословски текстове от руски. Нерядко хората питат – ако единият родител е вярващ и въцърковен, а другият – атеист или друговерец, могат ли децата от такива бракове да бъдат кръстени? Да, могат, ако другият родител даде съгласието си. Живеейки в такъв брак, вярващият не губи правото си да се причастява, защото Църквата признава гражданския брак като такъв.

Последна редакция: пн, 30 юни 2025, 12:35 от Radilena

# 125
  • Down south
Каква е точната формулировка? Религиозен ритуал?

# 126
Кръщенето е тайнство. Кръщенето е едно от седемте тайнства.

# 127
  • Melmak
Тайнство.

# 128
Така като чета много свободен прочит на религията имат някои. Кръщавате ги тия деца па им вържете един червен конец на ръката, ливнете им едно менче вода на първия учебен ден и мислите, че щом лазерува и ходите на църква сте вярващи?
“Католик” вика и “християнин” …

# 129
  • Далечният изток
Тайнство. А като го кръщава попът в църквата, не извършва ли определен ритуал?
Знаеш ли какво е въобще значението на думата ритуал, че така скачаш?!

# 130
  • Melmak

Много добре знам. Ама ходи кажи на попа, че извършва ритуал и сигурно ще получи удар. Понеже един път пред мен чух едни млади да питат за “ритуал” църковен брак и отчето как не припадна.

# 131
  • Somewhere far away
Простотия винаги е имало и за съжаление ще има - така като гледам простотията не умира толкова лесно.
Моят племенник също е кръстен само в църква, никакви купони, банкети, кебапчета и чалги не е имало. Всичко си е до среда, семейство , приятели,  други роднини  и възпитание. А това че масово в разни простовати среди се прави така, защото хората нямат елементарно възпитание - си е техен проблем.

# 132
  • Далечният изток
Сега. Тук не сме в църква, нито говоря с отчета, нали?
Във форума се изразявам разговорно и е напълно нормално да кажа Църковен ритуал.

# 133
Не виждам нищо лошо след кръщенето в църквата да отидем в ресторанта да се почерпим за здравето на християнчето и за наше здраве. В нашето семейство правим така.

# 134

Ами в ежедневния език може и да ги наричаме църковни ритуали, но те не са. Тайнствата са установени от Господ, а ритуалите от църквата. Едно тайнство може да включва ритуали, един ритуал не е тайнство.

Общи условия

Активация на акаунт