Връзка между вярваща християнка и полу-мюсюлманин?

• 12 487
  • 377
  •   1
Отговори
# 135
  • Somewhere far away
Ресторант , да - но шумни купони с чалги, пияни и викащи хора, и подобни простотии не е ок.

# 136
  • Melmak
Като нещо не знаеш, можеш да кажеш просто “ок, не знаех това”. А не да скачаш и да спориш как ти си права винаги и как ние сме в грешка.

# 137
  • Далечният изток
За мен е правилно да кажа съвсем неформално и разговорно, че кръщенето е църковен ритуал. И с това приключвам.
Не съм фанатизирана вярваща християнка, която е на Ти с всички тайнства, вярвания, Библия и т. н., нито съм религиозна. Просто религията ми е православно християнство и до там.
Права или не, никой не може да ми се държи като чобанин и да ми вика алоооо!

# 138
  • Melmak
Излагай се колкото искаш, Аида. За теб може да е правилно, защото просто не можеш да паднеш по гръб. Елементарни неща са това, пък нали претендираш, че и детето си кръстила!

# 139
  • Далечният изток
Това какво общо има?
Само вярващи и религиозни хора ли си кръщават децата?

# 140
Запознанство във фитнеса и физическо привличане на практика си е чиста съблазън. На първо място пред християнина стои опазването на вярата и създаване на истинско християнско семейство,които членове на това семейство да живеят душеспасителен християнски живот и един ден да бъдат спасени и заедно рая. Ако предстоят такива предизвикателства с човек,който да не е на ясно с вярата си,но бащата да е корав мюсюлманин,то в такъв случай нещата не отиват на добре и това са духовни изкушения. Има неща,които християните,когато предстоят пред такива изкушения,то трябва да ги режат на момента и да стоят на далече от тях и непременно да ги изповядат пред свещеник. Ако имаш твърда вяра ,то по храмовете има  добри и сериозни момчета православни християни и с тях трябва да търсиш контакти,а не с такива хубавци с ,които врагът ще те съблазнява и можеш да изпаднеш в тежки духовни проблеми и грехове. Мои познати имат същата дилема с тяхна дъщеря и по този въпрос са се допитали до един от известните благодатни старци,който не е българин и той направо е отсякъл,да стои надалече от такъв и никакви връзки да не създава с него и просто да го отсече от плътта си. Мястото на една жена ,която е ревностна православна християнка не е по фитнесите,защото там дявола изкушава и съблазнява с блудния дух всички без изключение,а опазването на душата от грях е,когато човек стои на далече от такива съблазни. Там ,където Го няма Бога,там застава дявола. На такива места ,като фитнесите ,жените нарушават и канонични правила за обличане ,поради което такива жени служат за изкушение и губят част от Божията благодат в себе си. Надявам се да си ме разбрала,щом си навлязла по-дълбоко във вярата,защото много жени ще останат вцепенени от прочетеното,недоумявайки ,какво е това.

# 141
  • Melmak
Това какво общо има?
Само вярващи и религиозни хора ли си кръщават децата?
А каква причина би накарала да се кръстиш/да кръстиш детето си, ако не вярваш и не си религиозен? Защото е красив “ритуала”? Защото да не сме по-назад? По същата логика може да се избере джамия, синагога, будистки храм и каквото се сетиш!

# 142
  • Далечният изток
Извинявай обаче коя си ти, че ще ми държиш сметка за кръщенето на моето дете?!
Ти за коя се помисли?

Влез първо в интернет и провери какво означава думата ритуал и после евентуално може да разговаряш с мен.
Всички действия, които попът извършва при кръщението на едно лице или примерно при венчавката на две лица, ей този сбор от различни действия съвсем коректно може да се нарече ритуал. Кръщенето по църковному е вид тайнство, но самите действия на попа спрямо лицето, което се кръщава, за да не ги изреждам всичките, мога да ги нарека с общото име Ритуал.

Ритуал според Уикипедия:
"ритуал“ е заимствана от думата със същото значение ritual в английския език, където се среща за пръв път през 1570 г., а през 17 век се използва, за да означава „предписания ред за извършване на религиозни служби“ или по-точно книгата с тези предписания. Коренът на „ритуал“ е в санскритското Рта, означаващо „това, което е правилно свързано, ред, правило“, през ритус (на латински: ritus) – древноримски термин за комбинация от церемония и ритуали.

До тук мисля, че бях достатъчно изчерпателна, за да приключа този спор.

# 143
  • Най-красивата страна
Кръщенето е църковния ритуал,не купона вкъщи или в заведението.

Кръстихме дъщеря ми в църква.15 човека бяхме.
След ритуала отидохме в ресторант,обядвахме.Без оркестър.
Свекърите очаваха агнета ,тежки софри ,оркестър и цялата рода поканена.
Тропнах по масата,казах НЕ.
Направихме го така както искахме аз и съпруга ми.И си платихме разходите.

Не всички държат на ритуалите.
Но,когато искаш да съдадеш семейство с човек от друга религия е добре тези неща да се обсъдят и всеки да си каже какви очаквания има.

Познавам мюсюлмани,които празнуват и Коледа и Великден,но познавам и такова семейство,което не празнува и около Коледа се изнасят на село.

# 144
Аз съм против кръщене, точно защото не виждам смисъла при положение, че съм влизала в църква 5 пъти в живота си.

А около мен това е типично - кръщене и след това никога не се ходи на църква. Какъв е смисълът? 😄 Струва ми се лицемерно.

Живея в държава, където се плаща данък, ако си религиозен, около 3% от нетото . Интересно ми е ако при нас се плащаше колко % биха били атеистите. 😄 (Ако не плащаш нямаш право на кръщене, църковен брак, погребение и т.н.)

# 145
Живея в държава, където се плаща данък, ако си религиозен, около 3% от нетото . Интересно ми е ако при нас се плащаше колко % биха били атеистите. 😄 (Ако не плащаш нямаш право на кръщене, църковен брак, погребение и т.н.)

Чист бизнес. Все едно да плащам данъци, защото вярвам в науката, а не да съм религиозна.

# 146
В Църквата се използва думата „обред", вместо ритуал.

Ето тук информация за тайнствата:  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE.

Последна редакция: пн, 30 юни 2025, 12:40 от Radilena

# 147
  • Далечният изток
Едно и също ли е, в смисъл синоними ли са?

# 148
  • Deutschland
Аз съм против кръщене, точно защото не виждам смисъла при положение, че съм влизала в църква 5 пъти в живота си.

А около мен това е типично - кръщене и след това никога не се ходи на църква. Какъв е смисълът? 😄 Струва ми се лицемерно.

В Германия се плаща, но не от източноправославни, мюсюлмани и не знам още кои.Ние сме източноправославни и не плащаме.

# 149
Излагай се колкото искаш, Аида. За теб може да е правилно, защото просто не можеш да паднеш по гръб. Елементарни неща са това, пък нали претендираш, че и детето си кръстила!

Защо да се излага, ритуали си се казват.

https://sveti-andrei.com/tsarkovni-rituali/

Общи условия

Активация на акаунт