Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 92

• 22 868
  • 739
  •   1
Отговори
# 195
  • Благоевград
Секциом или нормално раждане ши е по хубаво ?

Не ти ли е малко рано да мислиш за това?
Нали имаш лекар, който те следи, на такива въпроси може да ти отговори само тя.

# 196
Прикачвам резултатите от изследването, ендокринологът е доктор Величко Камбуров.
Здравейте, бременна съм в 28 г. с. и след обременяване с глюкоза ми излезе, че имам висок инсулин. Ендокринолог ми изписа Инофолик Комби. 
Някоя приемала ли го е по време на бременност, притеснявам се въпреки, че каза, че става за бременни.

Инсулин по време на бременност не се изследва, а само кръвна захар. Не съм чувала Инофолик да се приема по време на бременност, той най-често се приема преди бременност за подпомагане на овулацаята и инсулиновата резистентност.
Кой ендокринолог Ви изписа това?
Как ви е кръвната захар на 0, 60 и 120 минута?

# 197
Вашия лекар ако види на моето обременяване какъв инсулин излезе сигурно ще се хване за главата 🤣 Но инсулина през бременността не се гледа, както са Ви написали. За Инофолик и аз съм чувала, че е хубав за преди бременност. То се води хранителна добавка и няма да навреди и сега да я пиете, но не виждам какъв е смисъла от нея. Не виждам и кръвната захар с какво може да го притеснява, тъй като обременяването е дало хубави резултати.
Ако много се притеснявате идете на второ мнение някъде, но според мен дори да започнете да пиете инофолика няма да има проблем.

# 198
Аз съм в същата седмица и също правих инсулин
Като изследвания.

# 199
Когато правих ОГТТ не сме изследвали инсулин.

# 200
Аз ходих в цибалаб и там и инсулина е включен в обременяването 😅 Иначе изобщо нямах желание да гледам колко е инсулина като стойност 😄

# 201
Точно цибалаб и мен ме подлъгаха да си пусна и инсулин, но наистина двама ендокринолози и АГ са ми казвали че инсулин не се гледа на бременни

# 202
Момичета, в коя седмица правихте обременяването и имаше ли причина или профилактично? Аз съм в 19 г.с. засега не са ми казали , че е нужно.

# 203
В 28-а
Правят масово. Нямах предпоставки аз и отказах

# 204
Ако качвате килограми в рамките на нормалното, както и/или ако бебето си е с приблизително нормални размери за съответната седмица, а не върви примерно с няколко седмици напред, плюс ако околоплодните води са в норма, няма и повод за обременяване.

# 205
Напротив, хубаво е всички бременни да го направят това обременяване. Измерването на размерите на плода не е точно, а гестационният диабет може да се развие и без рискови фактори

# 206
Между 24-28г.с. се прави обременяването, като може и по-рано. Аз имах инсулинова резистентност преди забременяването и ми препоръчаха да си го направя в 24г.с. Детето ми вървеше нормално, околоплодните води бяха в норма, килограмите ми също. След резултатите се установи гестационен диабет, който поддържам с диета.
Аз също съм на мнение, че е хубаво всички бременни да си го правят. Не всички бременни с големи бебета и повече околоплодни води имат гестационен диабет, но това не значи, че ако всичко върви наред с детето и вашите кг няма да се установи такъв. Дори да излязат малко по-завишени стойности на кръвната захар по-добре да ви третират като за гестационен диабет, от колкото да не ви следят изобщо.

# 207
Ако беше задължително за всички, светилата в репродуктивната медицина щяха задължително да го предписват на пациентките си. В България поне трудно се и прави адекватно, в зависимост от лабораторията. Не се спазват всички правила, в някои лаборатории те карат сама да си направиш глюкозния разтвор, пък ако се и движиш повече или нервничиш между вземанията на кръв, това влияе на резултата. Да не говорим, че за повечето бременни е стрес да стоиш на гладно и изпила само някаква 'странна течност ' 2-3 часа, става им лошо и т.н. та ако няма предпоставки, не е задължително да се подлагат на това. А спазване на здравословна диета предимно със сложни въглехидрати, белтъчини и полезни мазнини плюс фибри, без сладки напитки и рафинирани десерти и без гестационен диабет е препоръчително за всяка бременна.

# 208
В повечето развити държави се прави на всички бременни

# 209
Съгласна съм, че е хубаво такава диета да се спазва от всички бременни и че в някои лаборатории тестването не е правилно - като например вземане на кръв от пръста. И да, не е приятен теста, защото го правиш на гладно, има вероятност да ти стане лошо, от нервите да ти се вдигне кръвната захар и прочие, но пак казвам личното си мнение - със или без предпоставки мисля, че е редно да се направи. Понякога дори спазването на такава диета не оказва влияние на кръвната захар и се налага лечение с медикаменти, включително инсулин. Не искам да плаша никого по никакъв начин, защото стреса по време на бременност до нищо хубаво не води ☺ Но ако имате възможност да си направите такъв тест в достоверна лаборатория, то горещо съветвам да направите.

Общи условия

Активация на акаунт