Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 92

• 22 017
  • 739
  •   1
Отговори
# 45
Благодаря на всички,които се включиха. Нямам никакъв опит , не съм наясно с нищо все още . Плаши ме всичко и се надявам тук да намирам спокойствие от всички мами,които са по-компетентни от мен 😃🥰

# 46
Виж дали няма група за твоя месец на термин, може да обменяте опит.

# 47
Момичета, предполагам много от вас се боядисват по време на бременност? Имали ли сте проблеми? В момент съм в 13 г.с. и съм си записала час за корен, но ме притеснява дали е безопасно. Дали някоя от вас е имала проблеми с кожата на скалпа? Моята кожа стана супер чувствителна и се чудя дали може да имам някаква алергична реакция, въпреки че се боядисвам от години.

# 48
Момичета, имам нужда от успокоение и някой, който е минал през това.
В 16 седмица и няколко дни съм, миналата седмица бях на лекар, всичко е чудесно, 45 мм шийка, засега ниско разположена плацента, само препоръки без полов акт. Въпреки това, аз доста лежа и почивам.
Няколко дни след прегледа започнаха болки ниско в корема, централно, вляво, вдясно, различно. Но щом започнат са си по цял ден. Някой път на следващия ден ги няма. Тъпи,.леки, не като менструални, в кръст нямам болки, корема ми е мек. Слаба съм и сравнително ниска. Пия но шпа и магнерот, но не помага много. Писала съм на АГ, другата седмица пак съм на лекар.
Някой да ме успокои, че това е нормално във втори триместър? Нали уж щеше да е лек, приятен, та аз такива усещания не съм имала в първи триместър.

# 49
Lina9152, аз си боядисвам корена, тъмен. ако изсветляваш с блондора не знам дали може, добре е да попиташ.
Аз съм суетна и на мен въпроса за боядисването ми беше третия след като потвърдихме сакчето в матката.

Violetka91, аз имах проблем с "нови болки" тези дни. По-големина бебето ми отговаря на 18+някакви дни, и корема ми изведнъж взе да расте последната седмица.
Та общо взето си отидох на преглед вместо да се притеснявам. Това бих те посъветвала. Защото ако има проблем, трябва да се види.
При мен се оказа, че плацентата не се е вдигнала още и че имам и миомен възел, който носи допълнително дискомфорт. Но това не значи, че и при теб е това.

# 50
И моята е ниска и си мисля да не е от това. В чужбина съм в момента и от там идва и допълнителното ми притеснение, може би. След 3-4 дни съм на преглед.

# 51
На мен ми препоръча лекаря да не се претоварвам с големи разходки в никакъв случай. По този начин натежавало на шийката допълнително. Половин час макс и сядаш/ лягаш да почиваш. Час вече било дълго за ходене, което за мен си е странно, тъй като по принцип обичам да си ходя повече.
Стискам палци да си окей.

# 52
Здравейте! По-напредналите мами къде ходите на комисия за болничен? Аз съм още 9г.с., но от няколко седмици съм с кървене и отлепване и след 10-дневен болничен ми издадоха продължение от комисия, за което ми взеха 60лв. Струва ми се малко прекалено, става въпрос за МЦ "АмериМед" та се чудя навсякъде ли са такива цените? Първо ми бяха казали, че продължението е 50лв, но за една седмица явно и тях ги е ударила инфлацията 😅

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 14:00 от ms_97

# 53
И Вита и МД ми взимаха 40лв. А това не го разбирам как може да искат пари. Ама..

# 54
Ако удължавате със здравна каса май е безплатно. Но там май след 12та седмица вече може да се регистрирате.
На мен ми се наложи да платя по 65 лв за два листа и понеже вече съм регистрирана, следващия ще ми е поет от касата, доколкото ми каза лекаря.

Някой, който го е правил по здравна да потвърди?

Иначе други болнични през годината (за диагнози които не са свързани с бременноста) включват ли се в тези 180 дни на които имаме право по ЛКК?

# 55
Точно сега четох стари теми по въпроса с болничните по време на бременност и там бяха писали, че тези 180 дни са за непрекъснати болнични. Дори и да има 1 работен ден, след това започват наново 180. Но съм скептична дали наистина е така. След изтичането им се ходи на ТЕЛК, което не е много препоръчително, защото е обвързано с много документация.

# 56
Не, защото аз бях по ЛКК болничен до май месец, върнах се от 9 май и работих и пуснах отпуск. Трябваше да запълня дупка и ходих при АГ да напишем болничен преди 45-дневния и ми искаха амбулаторната карта и акушерката записа, че дотук са дадени 120 дни + от днес 6 - 126 дни.
И аз мислех, че ще започне отначало, но явно не.
Питах чата, казва, че ако е от един и същ лекар и комисия продължава броенето до 180, ако е по друг повод (друго заболяване) може да започне нов 180 дневен цикъл за него.

Колко е вярно не знам.

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 18:08 от Азара.

# 57
Мисля, че е точно така, да. Моите болнични досега са "заплашващ аборт", ако следващите са с диагноза "рискова бременност" дали се брои за различно 😀

# 58
Не, на мен всичките болнични за тези 120 дни бяха с различна диагноза.
Започнали сме с О21.0 два пъти по 30 дни
После О20.0 два пъти по 30 дни и сега е мисля О47.0
Но пък не съм имала от личния през това време и не знам. Ако съм с някаква друга диагноза дали са нови 180 дни.

# 59
Аз много се бях объркала по време на бременността с това прекъсване, предишни болнични, има ли значение, че са непрекъснат, но е започнат в края на едната година и продължава следващата. До ден днешен не мога да се оправя с тях, но най-общо моите бяха така: (всичките ми бяха изплатени)
Скрит текст:
2024г:
0. имах два отделни болнични от ЛЛ за различни диагнози в началото на годината преди бременността
От начало на бременността 5г.с. съм в болнични:
1. Болничен от ЛЛ с диагноза ОВИ за 10дни
2. Застъпен/прекъснат от хоспитализация и последвал болничен за 30дни от ЛКК с диагноза "заплашващ аборт" от болницата
3. Прекъсване на болничния след изтичането му + 2 работни седмици
4. От ноември (до края на април) - 30-дневни болнични по ЛКК (от Майчин дом Варна) след регистрация на бременността, диагноза "заплашващ аборт"
2025г
5. Продължения на тези болнични, а в един момент минаха с диагноза „лъжливо раждане преди навършване на 37 гестационни седмици “ до момента за 45-дневния в края на април
6. 45-дневен отново издаден, където се следях (не от следящия ме АГ)
7. 42-дневен от родилното (от лекаря, който е водил раждането)

Общи условия

Активация на акаунт