Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 92

• 22 697
  • 739
  •   1
Отговори
# 60
45 дневния преди термин не влиза в 180-те за годината, нали?

# 61
# 62
Здравейте в 9 месец съм и от няколко дни постоянно ходя по голяма нужда и днес имах леки болки в кръста

# 63
  • София
В 16 седмица и няколко дни съм, миналата седмица бях на лекар, всичко е чудесно, 45 мм шийка, засега ниско разположена плацента, само препоръки без полов акт.
Има време, до 20-та си се вдига активно.

# 64
Здравейте в 9 месец съм и от няколко дни постоянно ходя по голяма нужда и днес имах леки болки в кръста
Аз бях в комбинация с диария всеки ден по няколко пъти около седмица преди да ми падне тапата и да започна да получавам разкритие и контракции.

Violetka91, при мен втория триместър беше съпътстван с всякакви болежки в корема, тъпи, остри, предизвикани от движение, постоянни, през ден. Почнаха още в 16г.с, когато отидох да ме видят по спешност и се оказа от разтягането на матката. После имах болки от изхвърляне на песъчинки. Най-честите болки обаче ми бяха от червата - газове, притискането на бебето, запек, а в трети триместър пък, ако не съм ходила от повече от 1 ден, започваше една тъпа болка ниско долу. През няколко дни имах болки, които бяха от тях. Та, постоянно се притеснявах и накрая, въпреки че вече някои болежки ми бяха познати и знаех, че не са нещо сериозно, то пак се притеснявах много и редовно проверявах симптоми в гугъл. Но аз ходих и често на прегледи, и ми казваха, че не е нещо опасно, което касае бременността.
Допреди 20г.с. също бях с по-ниско разположена плацента по предна стена, която до втората фетална към 22г.с. вече беше мигрирала и не беше плацента превия. Имахме по едно време съмнение за скъсяване на шийката, защото отидох на спешен преглед заради болки, докторът не я измери правилно и ме наплаши, че е много скъсена. В последствие се оказа, че болките са ми от изхвърляне на песъчинки, а шийката е грешно измерена.
Контракции за цялата бременност усетих едва в деня на приема за плановото секцио, когато по случайност ми падна тапата и запопнах да получавам разкритие.
Понякога болките може да са просто от бременността - притискане от бебето и от поразместване, разтягане на матката и т.н., но е хубаво да се мине преглед, за да може лекар да потвърди, че действително не са нещо патологично.

# 65
А кога трябва да се каже на работодателят за бременността? Едва в началото съм. Чувала съм,че е рисково все още,а работата ми е свързана с психическо натоварване. През цялото време съм и на крак с прекалено много движение ,нямам и почивки,не сядам,дори до тоалетна много рядко се намира кой да ме замести. Започват и отпуските от август и ще сме с удължено работно време  ,двойно по-голямо напрежение ще е . Как трябва да постъпя ?

# 66
Аз бях в комбинация с диария всеки ден по няколко пъти около седмица преди да ми падне тапата и да започна да получавам разкритие и контракции.

Violetka91, при мен втория триместър беше съпътстван с всякакви болежки в корема, тъпи, остри, предизвикани от движение, постоянни, през ден. Почнаха още в 16г.с, когато отидох да ме видят по спешност и се оказа от разтягането на матката. После имах болки от изхвърляне на песъчинки. Най-честите болки обаче ми бяха от червата - газове, притискането на бебето, запек, а в трети триместър пък, ако не съм ходила от повече от 1 ден, започваше една тъпа болка ниско долу. През няколко дни имах болки, които бяха от тях. Та, постоянно се притеснявах и накрая, въпреки че вече някои болежки ми бяха познати и знаех, че не са нещо сериозно, то пак се притеснявах много и редовно проверявах симптоми в гугъл. Но аз ходих и често на прегледи, и ми казваха, че не е нещо опасно, което касае бременността.
Допреди 20г.с. също бях с по-ниско разположена плацента по предна стена, която до втората фетална към 22г.с. вече беше мигрирала и не беше плацента превия. Имахме по едно време съмнение за скъсяване на шийката, защото отидох на спешен преглед заради болки, докторът не я измери правилно и ме наплаши, че е много скъсена. В последствие се оказа, че болките са ми от изхвърляне на песъчинки, а шийката е грешно измерена.
Контракции за цялата бременност усетих едва в деня на приема за плановото секцио, когато по случайност ми падна тапата и запопнах да получавам разкритие.
Понякога болките може да са просто от бременността - притискане от бебето и от поразместване, разтягане на матката и т.н., но е хубаво да се мине преглед, за да може лекар да потвърди, че действително не са нещо патологично.
Genome, все едно аз съм го писала това за болките във втория триместър. Аз съм 19 г.с. + 5 дни. Имам всякакъв тип болки, постоянно чета в интернет. Ходя през 10 дни на преглед. За болките свързани с червата и газовете, които точно бих нарекла тъпи, много ми помага пиенето на пробиотик. От както го започнах, значително понамаляха. Violetka91, можеш да говориш с твоя АГ ако сметне за необходимо да ти изпише.
Преди 3 дни пък имах много неприятни болки с парещо усещане и постоянни позиви за уриниране. За щастие се разминаха напълно точно за около 24 часа... като най-вероятно е била песъчинка, която съм изкарала след като изпих 2 таблетки Ношпа и малко повечко вода. Все пак пуснах урокултура, която е чиста и чакам резултатите от микробиология на влагалищен.

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 12:34 от Smurfette19

# 67
И аз съм чела че диарията е при някой преди раждане но имам и леки болки в кръста

# 68
Здравейте!
В момента съм в края на 10 г.с, днес ми излязоха резултатите от кръвните изследвания и TSH ми е 0,09. Опасна ли е такава ниска стойност? Не съм имала проблеми досега с щитовидна жлеза.
Все още чакам гинекологът да ги разчете.

# 69
момичета, много ви благодаря на всички, които се включихте и то така изчерпателно. Определено съм от хората ,които постоянно гугълват всички нови симптоми. Днес съм много по-добре, вторник съм на преглед АГ каза че ще видим шийката и да започна магнезий. Все пак се съмнява драстично да се е скъсила и каза, че най-вероятно са нормални болежи от разтягането. Много го чакаме това момиче и някак съм в постоянна паника, а ми се иска да се насладя на всичко, което се случва.
Благодаря ви отново и хубав ден.

# 70
Честно казано ако не бях чела тук във форума и не ми излизаше в социалните мрежи постоянно натякване как не трябва да се казва преди 12-та седмица щеше да ми е много по-леко сега и щях да съм казала поне на родителите си. Кое налага това правило? Има жени, които губят бебето и в 20-та седмица и такива, които раждат мъртви деца в 39-та. Това, че не си казал на никой преди 12-та не те пази по някакъв начин.
Аз лично се наложи да кажа на работа още преди 8-ма г.с., понеже получих кървене, което продължава и досега и вече двайсетина дни съм в болничен и на легло. Работя в детска градина, с малки деца, изискващи навеждане, вдигане и т.н., което е немислимо при положение, че съм с отлепване. Не ми се искаше въобще да казвам, особено предвид, че все още не съм казала на роднини и близки, но понякога за благото на бременността се налага. Почти всички забременели колежки преди мен казаха рано и си плюха на петите, защото в детска градина можеш да се заразиш с какво ли не. Така че ако работата Ви налага да кажете, АГ да Ви изкара документ и съобщете на работодател.

А кога трябва да се каже на работодателят за бременността? Едва в началото съм. Чувала съм,че е рисково все още,а работата ми е свързана с психическо натоварване. През цялото време съм и на крак с прекалено много движение ,нямам и почивки,не сядам,дори до тоалетна много рядко се намира кой да ме замести. Започват и отпуските от август и ще сме с удължено работно време  ,двойно по-голямо напрежение ще е . Как трябва да постъпя ?

# 71
ТСХ и хормона на бременността beta HCG се борят за едни и същи рецептори в мозъка. Следователно в началото на бременността, когато вторият скача, той има същия ефект върху щитовидната жлеза: стимулира секрецията на хормони, в следствие ТСХ засича, че жлезата няма нужда от стимулиране, за да секретира хормони и спада. Втория триместър това се нормализира 🤗

Относно не казването, ние мълчахме до като не влязох в 4 месец, 14та седмица. Но първия триместър ми беше най сънлив и практически не можех да ходя на работа, имах по 3 4 работни дни месечно. При мен условиятя са такива, слава Богу, че можех да не ида без да обяснявам истинската причина. Но здравето ти преди всичко и всички суеверия. Ако се наложи, кажи.
Деликатен е момента и с уволняването, не знам от кой етап бременната е защитена от уволнение. Ако още си съвсем в началото и си с недобросъвестен работодател, да не вземе да те съкрати и да не можеш да вземеш майчинство?
Здравейте!
В момента съм в края на 10 г.с, днес ми излязоха резултатите от кръвните изследвания и TSH ми е 0,09. Опасна ли е такава ниска стойност? Не съм имала проблеми досега с щитовидна жлеза.
Все още чакам гинекологът да ги разчете.

# 72
На мен също ми се наложи да кажа още в 8 седмица тъй като излязох болничен. На близките казахме след 12-та седмица.

# 73
Ако е на непостоянен трудов договор, закона те защитава от 12 г.с.
Ако имаш отпуск, може да се ползва.
Аз също казах в 8 г.с, и не се върнах повече на работа.
Относно казването или не казването, че си бременна, е както го усетиш. По принцип аз не казвах, защото ако се случи нещо с бременността, не ми се обяснява после какво е станало. Само на важните хора бях споделила. Но така или иначе ще разберат, като излезеш в болничен, както стана при мен.

# 74
В началото на бременността не съм имала проблеми, които да налагат да кажат, но все пак казах - може би в 6г.с. да съм била. Началника ми много се зарадва като при това ми даваше по-малко задачки, за да не се тормозя и напрягам толкова 😊

Общи условия

Активация на акаунт