Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 92

• 22 720
  • 739
  •   1
Отговори
# 75
На работа ми се наложи да кажа в 6г.с, защото ме приеха в болница. Работата ми беше последната тревога, но и мениджърите и шефът ми проявиха разбиране. Иначе мисля, че работодателят няма право да те уволни (при постоянен договор-извинявам се, ако не е така), ако е бил информиран писмено с медицински документ, който доказва бременност, а диагноза бременност май пишат след регистрацията ок.12г.с. Въпреки че на мен пък ми издадоха болничен за бременност в 7г.с. след изписване от болницата, а не бях регистрирана още.
На родителите ми казахме тогава, че бяха при нас и нямаше как да го скрием. На другата част от семейството казахме към 4 месец вече, а има хора, които още не знаят, че въобще съм била бременна, a малкият вече е на месец. В началото беше, защото не исках да се обяснявам, ако нещо стане. Кой както си го усети, не исках да лежа на суеверия нито с казването, нито с покупки за бебето, а за второто - мислих го практично по-скоро. Ако нещо имаше да става, то едни количка, стерилизатори и глупости щяха да са ми най-малкият проблем.
ТСХ - в началото на бременност е нормално да е по-ниско. Аз съм с Хашимото, на Еутирокс, и с кръвния тест за бременност пуснах и хормоните и моето беше паднало на 0 и нещо, а никога преди това не е било в такава стойност. Ендокриноложката ми обясни същото, което е писала и MayGodBless + "ранната бременност обича ниско ТСХ, а после започва да си влиза в норма". Аз защото се борих с високо ТСХ от години, то трябваше да следя да не минава 2.5 през бременността. За моя изненада стигна до 2.4, а преди това е бил все към 4-5, че няколко пъти и до 8.

# 76
Мами, които вече имате едно естествено раждане 🤍, как е ситуацията със секса след него? След колко време се възстановихте за нормален полов живот, има ли разлика в усещанията при вас и при партньора? Кегел и други упражнения помагат ли? Също знам, че някои АГ с шевовете те правят "като нова", но самата идея за шевове там ме притеснява..

# 77
Мами, които вече имате едно естествено раждане 🤍, как е ситуацията със секса след него? След колко време се възстановихте за нормален полов живот, има ли разлика в усещанията при вас и при партньора? Кегел и други упражнения помагат ли? Също знам, че някои АГ с шевовете те правят "като нова", но самата идея за шевове там ме притеснява..
Около 25-30 дни след раждането. Нямаше никаква разлика, сравнение с преди раждането. Упражнения не съм правила, имах шевове, но се възстанових много бързо.

# 78
  • Телиш/Плевен
Месец и малко след раждането бях готова, но не съм имала шевове и не съм правила упражнения, та по тези въпроси не мога да взема отношение. Разлика в усещанията няма.

# 79
Аз се чувствах психически готова след втория месец, въпреки че имах зелена светлина от АГ още след 40тия ден. При мен има разлика като усещане и досега (година+ по-късно), партньора ми не усеща такава. Кожата около шевовете не е толкова еластична, но с упражнения и масажи, започнах да усещам подобрение с времето. Октомври ми предстои второ раждане, та засега не съм много редовна с "процедурите" като знам, че ще се върна скоро в изходна позиция. 😅 Всичко е много индивидуално и зависи от няколко фактора. Има много примери за жени, които не усещат абсолютно никаква разлика и всичко си им е наред.

# 80

Аз имам стрес инконтиненция от малка, заради дълги кашлици и наднормено тегло в миналото. Точно на тази тема съм - отслабено тазово дъно и евентуалния ефект от едно естествено раждане върху дъното, матката и влагалището. В такава чуденка съм, чее...

# 81
Как стои въпросът с рибата,ако погълна костица например,докато съм бременна? Каква риба може да се яде ,че по темата изчетох доста и май не е много препоръчителна

# 82
С рибата няма проблем, стига да не е сурова или пушена. Като пушената е по-опасна от суровата(листерията живее в пушена риба, например сьомга, и е една от болестите, които минават през пъпната връв и убиват бебето), но е добре и двете да се избягват.

Пърженото също е непрепоръчително, но не защото е опасно за бебето, а колкото да не допринесе за стомашен дискомфорт.

# 83
Рибата е изключително полезна. Само не яжте риба с много живак като риба тон например и да е добре сготвена

# 84
Дами, предстои ми да си взема болничен до края на бременността. Въпросът ми към вас е, първия болничен, който ще бъде издаден от АГ, за него нужен ли е амбулаторен картон, при вас как беше? Или прк последващите, които вече са от ЛКК. Питам, защото нямам и няма да успея да реагирам бързо, а първия болничен ще вадя в понеделник.

# 85
Violetka91 по мой спомен беше писала в темата за раждане във Вита и предполагам там от АГ (което ни е едно и също между другото 😁) ще вземаш болничния. На мен ми искаха амбулаторна карта заверена от личния лекар като първо ми издадоха болничен за 14 дена, който мисля не минава през ЛКК, а след това пак им трябваше картона за следващия болничен, който вече си е от ЛКК. Комисия във Вита има вторник и четвъртък, така че в понеделник ако си оставиш амбулаторната карта, във вторник след обяд ще ти е готов болничния за вземане от регистратура - поне при мен беше така. И въпреки че оставих амбулаторната карта в понеделник и казах, че искам да е от понеделник, болничния ми важеше от вторник.

# 86
Аз за първия болничен, който АГ във Вита ми пусна, си бях забравила амбулаторната карта,  пратиха ме до рецепция, купих си една нова, занесох го на АГ и готово. Нямаше нужда да е заверен от ЛЛ. Иначе да, за всеки болничен се носи амбулаторната карта.

# 87
Когато лежах във Вита и на изписване си купих амбулаторната книжка от регистратура, подпечатаха я и се качих до АГ да ми я попълнят за болничния, ММ я взе няколко дни по-късно. Всички следващи болнични към ЛКК ми бяха с книжката.

# 88
Аз вече взимах няколко пъти болничен, последния с ЛКК, но не са ми искали никаква карта? Мислех, че отпаднаха.

# 89
Ще взимам от, АГ което ме следи по каса, вече взимах едни 14 дни, за тях нищо не каза. После се върнах на работа, сега ще взимам вече плътно до края.
Страх ме е да не ме върне в понеделник че съм без тази карта, а реално не ми е казала, че й трябвя, или поне този път. За следващия, които ще са от комисия - ще съм подготвена. Моята лична не е в София и няма как да се организирам за понеделник, ако трябва да е заверена от ЛЛ

Общи условия

Активация на акаунт