Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 92

• 22 799
  • 739
  •   1
Отговори
# 540
Момичета, вие следите ли как вървят бедро, коремче и глава на бебето или само общото изчисление?
По общото съм два дни назад, което е супер. Обаче бедрото е 3 дни напред, главичка и коремче със седмица назад
( над 7 дни, не знам точно) и така се получава средно точната гестационна седмица, която съм си по последен цикъл, както и теглото си е нормално.
АГ не коментира нещо като проблем, но аз нещо се филмирах, по-скоро за изоставащите корем и глава. Някой може ли да сподели опит, дали му се е случвало в периода - 6 месец съм?

# 541
Не ми се е случвало, но щом АГ не коментира нещо като проблем, то не е такъв. Винаги може да попитате. Има “допустимо” вървене напред и назад и ако изостава или много напредва се взима под внимание. Често чета, че главичката и коремчето на повечето бебенца са напред или изостават, после наваксват и се раждат напълно здрави бебчета. Всичко ще е наред. За да сте спокойна обсъдете със следящия АГ. Аз вървя напред и ми каза, че ако има нещо ще се коментира и съм спокойна (за сега).

# 542
Момичета, вие следите ли как вървят бедро, коремче и глава на бебето или само общото изчисление?
По общото съм два дни назад, което е супер. Обаче бедрото е 3 дни напред, главичка и коремче със седмица назад
( над 7 дни, не знам точно) и така се получава средно точната гестационна седмица, която съм си по последен цикъл, както и теглото си е нормално.
АГ не коментира нещо като проблем, но аз нещо се филмирах, по-скоро за изоставащите корем и глава. Някой може ли да сподели опит, дали му се е случвало в периода - 6 месец съм?

На последния преглед имам амбулаторен преглед и аз това гледах, че тези неща са мерени и се притесних малко, защото едното е седмица напред, другото 1-2 дни на пред, третото 10 дни напред ... Има и едни съотношения на база на тези 4 показателя, където навсякъде съм извън рамките и честно казано като го видях се притесних ... но няма скоро да съм пак на преглед. Надявам се да няма нещо притеснително.Ти къде се следиш?

# 543
Здравейте! Може ли тези от вас, които са правили комбинирания скрининг в МЦ Марковс да кажат как протича прегледа и кога се взима кръв за БХС? Първо се взима кръв и след това ехогравския преглед или ? Може ли в един ден да се случи всичко?

# 544
Някои амбулаторни листове имат изписани границите, в които е нормално съответното изоставане, тоест колко е допустимо да е напред или назад. Средно е допустимо 2 седмици напред/назад.
Не ги гледайте чак толкова тези измервания. Случи ми се през 4 дена да бъда на преглед при различни лекари, има разлика в меренето, така, че щом нищо не са казали , значи всичко е наред.
Беше се случило с първата бременност да попитам защо нещо е назад, и друго напред, конкретно попитах защо точката е извън скалата Grinning , отговора беше, другия път няма да е, не я гледай. Толкова.
Здравейте! Може ли тези от вас, които са правили комбинирания скрининг в МЦ Марковс да кажат как протича прегледа и кога се взима кръв за БХС? Първо се взима кръв и след това ехогравския преглед или ? Може ли в един ден да се случи всичко?

# 545
Относно измерванията, на мен на всеки преглед са ми измервани. Веднъж едно напред, едно назад, на следващия преглед обратното. Коремчето отговаря за седмица назад, главичката седмица напред, т.н, това е на база колко го е измерил АГ, но с напредване на бременността и позиция на бебето все по-трудно се прави тоочно измерване. Моето АГ ми беше казал, че е е важно да няма например 2седмици назад или напред и т.н и че като расте бебчето е по-трудно на ехографа да се измери с точност. На различните ехографа също различно се измерва, та спокойно. Последната седмица ме преглеждаха и следящият, и този който щеше да ме изражда. Двамата различно измериха, различнп изоставане +-5дни, +-3дни и т.н. Бебето си се роди нормално, нито главата му е била огромна, нито малка. Хубаво е все пак пълното проследяване да е било при един лекар, поне моят имаше и графика на ехографа, която показваше средно за колко отговаря на коя дата, както и кривите за макс и минимум. Важното е прогресивно да расте в границите бебето.

# 546
Аз по същия начин се бях притеснила, защо бедрената му кост (т.нар фемур) изостава преди месец и половина. Започнах да чета какво може да означава това... голяма грешка. Тръгнах да търся подобни случаи само и само да се успокоя ...
При следващия преглед като споделих с следящата АГ така хубаво ми се накара каква съм параноична ... че вече не смея да гледам никакви букви и цифри. Съвет, който и аз трябва да се науча да прилагам ... Не се вманиачвайте, имайте доверие на лекарите, които сте избрали и всичко ще е наред.

# 547

Абсолютно в един ден може да се случи всичко, само не си записвайте час за 18:00, защото тогава лабораторията не работи и предполагам ще трябва да идете на следващия ден. Кръв и кръвно се мерят веднага след прегледа като при мен прегледа беше изцяло вагинален. Ако имате някакъв проблем, който да не позволява вагинален преглед то тогава ще ви гледат само на ехографа.

Нормално е да има изоставане или пък обратното - да върви по-напред. Не е проблем ако е с няколко дена. Ако има проблем АГ ще ви каже, няма да ви го спести. В моя случай коремчето и бедрото вървяха 3 до 4 седмици назад, а главичката 1 седмица напред - това вече си е притеснително. Следяха ме повечко и ме викаха по-често на прегледи и на доплери. Детето се роди 2.5кг в 38ма седмица и да чукам на дърво е жив и здрав ☺ Така че горе главата момичета и няма страшно. Както каза Smurfette19 не си причинявайте стрес като четете онлайн - имайте доверие на лекарите си и всичко ще бъде наред.

Последна редакция: сб, 16 авг 2025, 18:09 от ni.tray

# 548
И имате ли мнение за д-р Ина Гьошева?

# 549
Аз бях забравила, че и тя прави ФМ 😅 Не съм я посещавала, а и нямам отзиви за нея. Всички, които познавам и са посещавали Марковс са ходили при Павлова, професор Марков и Димитрова. Само при д-р Димитрова съм ходила и съм изключително доволна от нея!

# 550
И имате ли мнение за д-р Ина Гьошева?

Здравей, ние бяхме и на двете фетални при нея - много сме доволни. Обяснява подробно, отделя време за всичко и като цяло е доста изчерпателна. Позволи ни да си снимаме по време на втората фм, за първата не се сетихме. Като цяло е приятна и усмихната, отговаря на въпросите и дава съвети ако нещо е неясно. 😊

# 551
Здравейте дами, бременна съм вече в 16-та седмица и в петък ми предстои преглед при АГ като последния беше преди малко повече от месец. Имах назначени изследвания, които пуснах днес и ми излезе кръвна група B отрицателна. За бащата сме почти сигурни, че е А положителна и малко се притесних. Знам, че за първа бременност уж не е проблем, но имах продължително кървене в началото на бременността причинено от отлепяне на плодния сак, а четох, че кървенето е предпоставка за повишено внимание при отрицателен резус фактор на майката.
Как се процедира в такава ситуация, бихте ли ми споделили вашия опит?
Благодаря предварително!

# 552
Аз също съм с отрицателен резус, а бащата с положителен. В 6г.с. имах кървене поради отлепване на сака и още тогава казах в болницата, а дежурният ми отговори, че няма нужда от поставяне на Резонатив, консултира се с колегите си, със завеждащият професор и ми обясниха, че тъй като още няма формирана плацента, то нямало риск. Щяло да е риск, ако е отлепване на плацентата, а не на сака. След това и на феталната лекарят ми каза, че ако кървенето е било в толкова ранна седмица, то няма риск или е минимален. Колко е така не знам, но щом няколко лекари ми го казах реших да не ги поставям повече под въпрос. После в 20 и някоя седмица ми правиха тест на Кумбс. По принцип АГ го назначава в определени седмици, ако майката е с Rh-. При мен беше само веднъж, а бях чела, че се прави няколко пъти през бременността. Беше отрицателен и ни ми поставиха нищо, ако беше положителен мисля, че поставят Резонатив. В последствие при раждането изследваха бебето и се оказа с положителен резус, който беше несъвместим с моя отрицателен и тогава вече ми биха анти-Д имуноглобулин.

# 553
Значи не са Ви поставяли анти Д глобулин инжекция в 28-ма седмица?

# 554
Не. Тестът ми на Кумбс беше отрицателен и казаха, че след раждането ще поставят, ако бебето е с Rh+ както се и оказа.

Общи условия

Активация на акаунт