Естетични процедури за лице и тяло – 63 тема

• 45 886
  • 775
  •   1
Отговори
# 210
А не пия протеин затова колагена ми е сутрин, но някои от АК се пият преди тренирлвка( спортувам много активно) абсурд да пия АК вечер, след това снощи, беше кошмар. Ще
Вдигна колагена на 20 и ще намаля Аргунина.
ИИ мн подробно обяснява кое защо се пие Еди кога си, но доколко е точен знам ли…

# 211
Колагенът и аминокиселините се приемат с повече вода и през деня трябва да се приема повече вода - поне 2-3 литра. За да се усвоят отделните елементи максимално добре и да има все пак някакъв видим ефект, трябва да се спазват определени условия на прием - колагена сутрин на гладно, след 2 часа пак на гладно - аминокиселини( пробвай първо само с лизин, глицин, пролин).Hug Heart

# 212
При това положение кафе сутрин?

# 213
Колаген на гладно, малко след това може кафе, но чисто без захар, мляко/сметана. Ако има тези добавки към кафето, трябва да е поне 40 минути след приема на колаген. След час- два
са  аминокиселините и след 1 час може да се яде Simple Smile
Аз съм много стриктна в спазването на правилата при приема на всяка една добавка- като ще е - да е, и без това никак не са евтини 😀

# 214
Аз за кафето не мога фа направя изключение , просто не функционирам , ако не пия кафе 🤣 може да мина на този вариант -вечерно време да приемам . . Ще изпия сега каквото е останало като количество и наистина май на прах минавам .

# 215
А този ИИ понякога пише големи глупости. И аз го използвам, но му нямам сто процента доверие.

# 216
Anelia, и аз следя чинно темата за "iHerb" и приемам доста добавки - при мен са налице и заболявания, де, та това беше първопричината да се запаля толкова по тази тематика. Simple Smile В резултат на това, което си споделила (благодаря ти сърдечно), мисля и аз да си взема споменатите аминокиселини.

Можеш ли, обаче, да поясниш три неща:

- Удачно ли е колагенът да се приема на гладно, към 17 ч.; след това, да се вечеря горе-долу час и малко по-късно, т.е. към 18-19 ч.; и накрая - аминокиселините да се изпият преди лягане, към 22-23 ч.? Просто не мога да измисля друга схема за себе си, тъй като не всеки ден имам възможност да вечерят рано. По този начин поне ще пия и колагена, и киселините на гладно. Проблем ли е, обаче, че ще има голяма дупка между приема на двете (дори ще има хранене между тях)?

- По-нагоре се спомена, че ChatGPT твърди, че не е добре шестте аминокиселини да се приемат заедно, защото някои от тях си противодействат. Ти чувала ли си подобно нещо? Питам, понеже спомена, че ги приемаш заедно.

- OK ли е да се пие и магнезий преди лягане (Magnesium L-Threonate), в близост до приема на аминокиселините? Просто, в противен случай, не бих имала възможност да вместя всичко...

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 14:47 от Гърне без похлупак

# 217
И аз си поръчах добавките, инфлуенснах се от вас. Само не знам как ще ги пия на гладно, понеже aз непрекъснато ям нещо. Grinning Oсвен сутрин рано, ама тогава пък пия кафе. Ще го измисля. Grinning

# 218
Какво НЕ се комбинира добре и защо:

1. Колаген и храна – ❌ Не!
   •   Храната (особено мазнини и въглехидрати) забавя и пречи на усвояването на колагена и ключовите аминокиселини като пролин, глицин и лизин.
   •   Решение: Приемай колагена на гладно – най-малко 90 минути след последното хранене, и 30 минути преди следващо (вкл. кафе!).

⸻

2. Левцин и аргинин – ⚠ Възможен конфликт
   •   Левцин е разклонена аминокиселина (BCAA) → конкурира се с аргинин за абсорбция в червата.
   •   Ако ги пиеш заедно, ефектът и на двете отслабва.
   •   Решение:
   •   Пий левцин отделно – или 30 минути след аргинин,
   •   Или го запази за следтренировъчно хранене (с протеин и малко мазнина, без въглехидрати при теб).

⸻

3. Глутамин и храна – ⚠ Намален ефект
   •   Глутамин се конкурира с други аминокиселини от храната, особено при животински протеини.
   •   Най-силен ефект има на гладно, сутрин или веднага след тренировка.
   •   Решение: Дръж го в сутрешния прозорец, преди да ядеш каквото и да е.

⸻

4. Глицин – гъвкав
   •   Може да се приема сутрин за колаген синтез, или вечер за сън.
   •   Не е фатално, ако е с храна, но ефектът за кожа/сън е по-силен на гладно.

⸻

✅ Най-добра схема за теб (по твоя режим):

🕗 Сутрин (на гладно – след ставане)
Продукт
Колко време преди следващото?
🥄 Колаген + витамин C
20 минути пауза
🧬 Аргинин + Пролин + Лизин + Глутамин + Глицин
(Левцин НЕ!)
⏱ 15 мин по-късно → Тренировка

🕙 След тренировка (или след хранене, ако ядеш)
Продукт
Забележка
🧬 Левцин (BCAA)
Отделно от аргинин, с храна или сам

Вечер (по избор – за сън, кожа, възстановяване)
Продукт
Време преди сън
🥄 Колаген + глицин + магнезий
1 ч. преди лягане, на празен сто

Комбинация
Добре ли е?
Бележка
Колаген + Витамин C
✅
Задължително
Колаген + храна
❌
Избягвай
Аргинин + Левцин
❌
Раздели ги с поне 30 минути
Левцин + храна
✅
Добра абсорбция с мазнина, без въглехидрати
Глутамин + храна
❌
На гладно
Глицин + храна
😐
Възможно, но по-добре на гладно

Това може да е полезно

# 219
  • София
Аз съм си признала за себе си - най-удачно ми е да приемам колагена вечер. Следя да не ям твърде късно - това от своя страна е супер полезно за моята възраст, защото сутринта няма шанс да съм подпухнала/ отекла и прочее. Правила съм си експерименти - дори и лек таратор да хапна 19:30 към 20 часа - край - сутринта съм подута и отекла( заради солта) , отделно, че съм изместила приема на колаген и аминокиселините още по късно. След като "вечерям" силно казано Simple Smile рано ( 19 часа ми е късно) - мога спокойно да приема колагена си 20 часа и в 22 часа аминокиселините, или 21 часа - 23 часа.
И друго, което забелязах - аз колаген си приемам самостоятелно отдавна( сутрин протеин( че не ям месо и яйца) и вечер колаген). Обаче от самата добавка колаген много е трудно и сложно образуването на колаген в тялото, а и къде точно ще отиде - аз искам в лицето, но мен кой ме пита? - тялото си го образува където има нужда в момента. Едва след като добавих към колагена първоначално лизин, пролин и глицин, а в последствие глутамин, аргинин и левцин - се забеляза този уау ефект.

А ако има нужда от колаген за ставите пак ли тези аминокиселини са по-добрия вариант или капсули колаген за стави?

# 220
Запалихте ме с тези добавки,ще имат ли ефект,ако не тренирам .

# 221
Принципно тук в темата постнах от прахообразните аминокиселини - тези, които аз пия(оптимален вариант - качество, цена, дози), както и част от на капсули, обаче имам доста още в списъка- на други марки, проверени, които са също много добро качество и с изчистен състав. Ако някой се интересува, мога да публикувам Hands V Защото например на Doctor's Best никога в списъка ми не е бил глутамин( аз към него съм много чувствителна, че го пиех преди за пропускливи черва и други чревни проблеми) или аргинин - не съм проучила качеството на  прахообразните аминокиселини от тази марка Simple Smile. Обаче техния магнезий хелатиран с лизин и глицин или серапептазата им са супер.
Да поясна, тъй като се визира мой пост. ДХЗ поиска смисък на аминокиселините, които аз съм поръчала.
Да, това не е марка от твоя пост, защото една от аминокиселините беше изчерпана и нямаше инфо кога ще бъде налична. Тогава смених и другата аминокиселина, за да са еднакъв грамаж с идеята да ги привърша едновременно. Wink
Жаки, изплаших се от твоята случка, признавам си. Сега има да треперя и аз... Може би ще почна само с трите сладки аминокиселини и постепенно ще включа и горчивите. Но първо да пристигнат.

# 222
Момичета, щях да пукна снощи, не знам от кое но не можах да мигна до 3 часа със сърцебиене бях.
Жаки, и аз не спах снощи и още две нощи преди това, но от пълнолунието. Ти на твоя ИИ каза ли му за него? 😃

# 223
И аз не спах.

# 224
Само да добавя, че снощи се събудих и ми беше лошо, бях вдигнала кръвно.
Не съм пила АК😂 преди лягане. Мисля, че е хормонално, от перименото.

Общи условия

Активация на акаунт