Трябва ми съвет - майка ми иска да се прибера в България

• 6 511
  • 133
  •   1
Отговори
# 15
На колко години е майка ти и какво работи ако не е тайна?

# 16
Много лошо постъпва майка ти с теб, типичен манипулатор. Не се поддавай, защото ще съжаляваш. Да си намери майка ти забавления, не е малка. Една истинска майка поставя щастието на децата си преди своето.

# 17
Съчувствам ти и напълно те разбирам. Родителите на деца, живеещи в чужбина търпят тази мисъл само заради надеждата, че децата им един ден ще се върнат. Правят се, ме разбират, приемат и уж се радват, но тайно мечтаят за това завръщане. Нещата се променят, когато проумеят, че децата няма да се върнат, приемат този избор и започнат да са щастливи от щастието на детето им. Това трябва да направиш за да те “освободи” майка ти от това ти да си смисъла на живота ѝ. Жените, от поколението на майка ти са свикнали друг да осмисля живота им. Те търсят смисъла на живота си в друг - децата, мъжа, внучетата, но никога в себе си. Това е второто нещо, което трябва да помогнеш на майка си за да те “освободи”. Предвид травмата, която тя носи може би наистина е нужен специалист.
Майка ти не е престаряла и може да си намери мъж, с който ако не да живеят поне да се виждат. Никой не трябва да прекарва старините си в самота. Да си намери хоби и да се среща с хора. Да намери смисъла в себе си. На моята майка много ѝ помага йога. Ходи с голямо желание, най-възрастната е там и освен физически си помага много духовно. Среща се с жените там, отпуска се, правят и неща извън залата. Това много ѝ отваря съзнанието и ѝ помага да се справя със стреса. Майка ти нека да идва ако може по-често при теб на гости. Когато видят и изпитат с очите си колко спокойно и добре живеят децата разбират, че няма смисъл в завръщането.
Успех и дано да те чуе!

# 18
Освен всичко казано, след като (ако) вземеш решението, което те посъветваха всички, да ти кажа и как ще продължи. Ще ти се повтаря как си се променила, как животът в държавата Х те е направил студена и как си станала като хората в държавата Х (ако ще да са най-горещите латиноси) и не мислиш за другите хора и си егоист.
Чувах го от майката на моя близка точно по подобни поводи.

И като ти го каже обаче, се замисли следното. Ако един човек се грижи за себе си, той ли е егоист? А ако някой друг не се грижи за себе си, а иска другите да се грижат за него, той ли е егоист?
Обичай се и се грижи за себе си, бъде там, където си щастлива и работи за щастието си. Ако всички хора (включително майка ти) правят така, то няма да се налага други да работят за щастието им. Ама да работиш (включително и за щастие) е трудно, по-лесно е друг да го прави.

# 19
  • Somewhere far away
Винаги е вариант да си ходите на гости, да пътувате заедно примерно на почивка или просто тя да пътува при теб и ти при нея в удобен за всички момент. не виждам защо да се прибираш за постоянно. Много стари хора са самотни и тъжни, но това не е причина да ти спира твоя живот и твоето развитие. А тя щом още работи - освен ако не е пенсионер и работи - значи не е толкова стара.

# 20
Тя упражнява емоционално изнудване върху теб и те манипулира най-безсрамно. Майка ти звучи като невероятно токсичен човек и според мен е добре не само да си стоиш където си, ами да прекъснеш тази нездравословна за теб връзка. Разреди обажданията и не й позволявай да зачеква абсурдната тема за твоето връщане в БГ. Обясни й преди това, че нямаш намерение да се връщаш и й кажи да престане да повдига въпроса. Дала си й достатъчно варианти, оттам нататък си е нейна работа как ще си подрежда живота.

Това, че сте били жертви на домашно насилие е по нейна вина. Тя е позволила някой да тормози нея, но и теб и сега ти се е окачила на врата като воденичен камък и не ти дава да дишаш.

Ти си на 30, не си престаряла, но не си и в първа младост вече. Ако продължаваш да се занимаваш с майка си има реална опасност да изпуснеш шанса за създаване на семейство. Никой мъж няма дълго да търпи подобно вмешателство и несигурност в живота си.

# 21
Съчувствам ти и напълно те разбирам. Родителите на деца, живеещи в чужбина търпят тази мисъл само заради надеждата, че децата им един ден ще се върнат. Правят се, ме разбират, приемат и уж се радват, но тайно мечтаят за това завръщане. Нещата се променят, когато проумеят, че децата няма да се върнат, приемат този избор и започнат да са щастливи от щастието на детето им. Това трябва да направиш за да те “освободи” майка ти от това ти да си смисъла на живота ѝ. Жените, от поколението на майка ти са свикнали друг да осмисля живота им. Те търсят смисъла на живота си в друг - децата, мъжа, внучетата, но никога в себе си. Това е второто нещо, което трябва да помогнеш на майка си за да те “освободи”. Предвид травмата, която тя носи може би наистина е нужен специалист.
Майка ти не е престаряла и може да си намери мъж, с който ако не да живеят поне да се виждат. Никой не трябва да прекарва старините си в самота. Да си намери хоби и да се среща с хора. Да намери смисъла в себе си. На моята майка много ѝ помага йога. Ходи с голямо желание, най-възрастната е там и освен физически си помага много духовно. Среща се с жените там, отпуска се, правят и неща извън залата. Това много ѝ отваря съзнанието и ѝ помага да се справя със стреса. Майка ти нека да идва ако може по-често при теб на гости. Когато видят и изпитат с очите си колко спокойно и добре живеят децата разбират, че няма смисъл в завръщането.
Успех и дано да те чуе!
благодаря!

# 22
  • Пловдив
Гледай си живота ако не искаш да останеш и ти сама на нейните години.
Освен това не си мисли, че ако се върнеш всичко ще е "цветя и рози".
Тя ще продължи да те манипулира, че излизаш и я оставяш сама, че не й обръщаш достатъчно внимание, че само работиш, или пък не харесва приятелите ти.
Та вие не сте живели заедно от 10 години, ти вече не си момиченцето което е изпратила да учи в чужбина, а голяма жена с характер, навици, мечти.

# 23
На колко години е майка ти и какво работи ако не е тайна?
на 58, работи в шивашка фирма

# 24
  • София
Само искам да ти кажа, че някогашните жертви са способни да действат с прийомите на насилника.
Говори сериозно с нея, намерете терапевт и да започва отнякъде да се оправя.
Млада жена е, може да изгради връзка, да има приятел, приятелки, да пътува, да живее.

# 25
Точно си е пъпна връв, дори да не виждаш. Държи те и приятел нямаш, повтаряш модела  и.
 За мъж - мама знае и  мама каза  е мантра и  пъпна връв.
 За жена  е същото с вариации.
 И двата пола трябва да късат зависимости..
 Отговорили са ти честно, ти прецени можеш ли.
 Нищо и  няма, дори  е вярно ,че ти си  я държала над водата, да не потъне, всеки родител   се старае заради детето си да оцелее. Отговорен е да го отгледа. Със или без тормоз, дори в благодатно семейство , ще каже същото, децата ни дърпат напред, заради тях  градим добро  място.
  И като при всички  родители сме длъжни да ги пуснем един ден по техния  път..
 Отвори се,  живей за себе си, не повтаряй майка си, този модел ще те доведе до същото място - на зависимост.
 Човек трябва да си е самодостатъчен, иначе връзката даже не върви, задушава другия.
 Както майка ти ще те задуши набързо.
 Как е живяла 10 години без теб , пък сега не може и не е на 80.

# 26
  • Melmak
Авторке, моята майка също остана сама. Целият й живот се е въртял около баща ми, но него вече го няма. И моята е така - ходи на работа и никъде другаде. Няма контакти и приятели. Общува с леля ми и баба ми. Това е. Обаче няма как да променя това. Опитвала съм се и видях, че тя самата не иска. Оплаква се, но няма да го промени. Бях платила екскурзия,  на която не можахме да отидем. Можех да сменя имената и предложих да иде, така или иначе е платено. Сакън! Не искаше и да чуе.. къде щяла да ходи! То нали беше за 3 дена.. и наблизо. Но не иска. А жените на нейните години без ангажименти се спукват да обикалят свят. Моята си знае трамвая до работа и обратно. Не можеш да я промениш. Разказвам ти това, за да направя паралел. Майка ти няма да се промени. Няма и да емигрира на почти 60. Иска ти да си до нея, за да не е сама и те манипулира, вместо да те поощрява, че си живееш хубавия живот.
Не се опитвай да я мъкнеш на психолози и да й намираш хобита. Няма да стане. Фокусирай се върху твоя живот - работа, гадже, семейство. Ще си изхабиш хубавите години да си караш ваканциите с мама, докато хората живеят живот!

# 27
Майка ти да се оправя. Да не си посмяла да си зарежеш уреденият живот и гаджето заради нея.

# 28
В голям град ли живее майка ти в България? Какви възможности за социални контакти има там, освен колеги и роднини, от които явно е дистанцирана? Може в това да се опиташ да ѝ помогнеш - да си намери някаква компания, занимание. Хубавото е, че жените на близка до нейната възраст обикновени са с големи деца, не рядко разведени и съответно с повече време за себе си. Лошото е, че социализирането е свързано с разходи и ако доходите ѝ не са достатъчни, може това допълнително да я ограничава, освен всичкото преживяно през годините.

И нещо, което не съм вярвала, че мога да дам като предложение, но поне като опит ще го споделя:
Моята свекърва от много години е вярваща и ходи на църква в нейния малък град. Всъщност, аз само като вярваща я познавам. Вярата ѝ дава усещането за принадлежност и в някаква степен ѝ помага в самотата ѝ, особено след като свекър ми почина. Ние сме извън страната, сестрата на ММ е близкия областен град, контактуват си редовно двете, но все пак свекърва ми е сама. И макар през целия ни брак с ММ религиозността на майка му (плюс огромна доза характер!, което може би е първопричината) да е била повод за много спорове и неразбирателства с нея (не с ММ!), не мога да не призная, че на нея вярата ѝ е огромната опора в самотата.

# 29
  • SF
Да, де, но няма как да накараме някого да се увлече по религия или да стискаме палци да започне да вярва до степен това да промени живота му.
Аз имам потребност да ходя на партита, на концерти и когато се чувствам самотна, ми липсват точно тези емоции, а не да си поседна в някоя църква.

А ти недей да се връщаш, щом не искаш, защото после цял живот ще съжаляваш. Ако живеете в по-малък град, обясни й, че ще живееш и работиш в София.
А приятелят ти? Тя какво казва за него? - да го зарежеш или да го доведеш и него в България?

Общи условия

Активация на акаунт