Удебеленото не е вярно и е грозно да виним жертвата. Ако е седяла с насилници, е защото не е имала ресурсите, подкрепа от близки и топки да напусне, че и с детето. Ако насилникът е бил бащата на детето, реално напускане до поне 14г възраст на детето е почти невъзможно, защото бащата има право на време с детето.
Грозно е да вменяваме вина на жертва на насилие.
Жертвите на домашно насилие често са отделени от приятелите си и единственият близък човек, от когото не получават тормоз е детето.
Не се е окачила на врата. Авторката отдавна живее в чужбина. Мисля, че е била ОК с това дъщеря и да замине, но е мислела, че ще се върне след завършване на образованието. Моята баба така мислеше. Като и кажех, че не ми харесва в България, ми казваше, че тя се е променила, че еди кой си живее добре. Хубаво, ама аз исках друг живот. Питала ме е не може ли да ида поне в Гърция или Турция. Ако можеше, да съм отишла. Старите поколения мерят с техен аршин.
Според мене дъщерята трябва да говори рационално. Примерно - "Тук получавам 70К годишно и пестя 20К. За да пестя същата сума, в България трябва да получавам 40К или 45К (или колкото иска). Можеш ли да ми намериш такава работа?"
Също е идея да обясни, че жертвите на насилие в България не са подкрепяни и я е страх да не се случи същото като с майката и да е вързана с насилник.
Може да каже, че иска дете, но в България издръжките са ниски, а ако реши да се върне в чужбина, ще и трябва разрешение от бащата ако е българин. Това за издръжките хвана дикиш с разведената ми баба.
Майка и не е звяр и даже не е лоша. Просто няма поглед от ъгъла, от който гледа дъщерята.
Има и друго - след 6г майка и се пенсионира. Не зная колко точно е възрастта в момента, но е около 63-64 мисля. Като се пенсионира, ще може да ходи за повече време при авторката, да помага с дете (ако и се роди внуче).