Трябва ми съвет - майка ми иска да се прибера в България

• 6 497
  • 133
  •   1
Отговори
# 120
  • София /Абсурдистан
На възраст около 60 никой вече не се променя.

# 121
  • Paris, France
Докато един ден паднала и не можела да стане и едва стигнала до телефона, но пък майка ми тогава е била на екскурзия няколко дена и тя не е смела да каже на баща ми че е паднала не може да стане. Лежала е така три дена докато майка се върне и ще се чули.
А защо не се е обадила на спешния телефон, бърза помощ или полицията? И да е успяла да се свърже с майка ти, пак е щяло да се стигне до бърза помощ.

Не, че не познаваме хора, които отиват на друг континент или държава при децата си. Обясняваме, че всеки човек е различен и не всеки иска да иде на ново място. Моите баба и дядо не само отказаха да идат в чужбина, ами отказаха и в София да идат, в празен апартамент с две спални с централно парно и топла вода и на партер. Даже нямаше да живеят с някоя от нас, защото нас ни нямаше. Апартаментът беше до Медицинска Академия и Пирогов, където колеги на майка можеха да им помагат като се разболеят. Останаха си в техния апартамент в Стара Загора, с електрически бойлер и отопление на нафта, въглища или дърва, които трябваше да се мъкнат до четвъртия етаж пеша, защото асансьор в блока им изобщо няма. Другото беше да се отопляват на ток, но не се постигаше същата температура в люта зима.

Разиграваха майка ми, която веднъж седя 2 или 3 месеца като оперираха баба ми и пак в София, но трябваше да ходи да ги мъкне и да се занимава с тях. На дядо ми отказали пейсмейкър в Стара Загора, защото бил стар. Майка ходи да го купува и да го слагат в София.

Предлагали сме да дойдат при мене в Англия, но баба ми не искаше, че било влажно и щяла да хване ревматизъм. Майка им предложи Либия, но дядо ми не искал да ходи потен и да седи наврян на климатик. Направиха луда майка ми да се пенсионира и да отива при тях, но те да си живеят на къщата и да си умрат в леглото. Те спяха в различни стаи и за нея даже стая нямаше там.

И не става дума за прости или никога непътували хора, а за знаещи по 4 и 5 езика хора, които като млади са живели в чужбина без да се оплакват. Техни съседи и приятели заминаха да живеят при децата си без език, без да са ходили на гости даже, без да са излизали в чужбина.

Свекърите също не искаха в Европа до децата си и 90г ми свекърва си живее сама след смъртта на свекъра.

А и 1 милион такива да познаваме, майката на авторката няма да е като тях.

Достатъчно е млада, за да се понапъне да промени себе си и живота си. Не да обсебва дъщеря си.

Не и на 58г, съжалявам. Все едно мене някой да ме кара да започна да карам колело, да играя бадминтон, видео игри и да науча японски. Дъщеря ми ме кара да правя всичко гореизброено. Познай дали се съгласявам и ако случайно опитам, какво се получава!

# 122
Аз я уча на 'модерен телефон' ОТ 5 ГОДИНИ.... и нищо, не го използва и пак ще се прибера и пак ще ме кара да я уча и пак ще си тръгна и тя ще го остави да хваща прах..... Това е омагьосан кръг....

Изясни ми се картинката.
Жената е функционално неграмотна и тесногръда. Такива хора са като лепки, обсебващи, все им е скучно, не знаят какво да правят с живота и времето си. И аз бих я избягвала.
Ако не беше така, да си е намерила отдавна компания за пътувания и въобще забавления.
Леля ми е на 84, от години има "модерен телефон" и ФБ, а тази на 58 не може да се справи?! Rolling Eyes
Да се оправя. Авторката да си гледа бъдещето и личния живот.
Майка ѝ има да работи още доста, няма какво да я мисли сега.

# 123
Аз се научих да карам колело на 45. Ама никой не ме е карал, само реших. Но, разбира се, не е задължително и другите да са като мен. По въпроса за възрастните хора, ами най- добре е всеки да си живее в къщата докато може. Тръгнали 70 годишни по чужбина да досаждат на децата си. После обидени, че се и връщат. Отделно създали напрежение между децата си и партньорите им.

# 124
За мен е добре на някаква възраст човек да свикне да си е самодостатъчен. Така може да оцени и общуването и да се възползва от свободата си, просто да намери и извлече най-доброто от това, което му предоставя живота.

# 125
  • София
Толкова много нови неща направих в живота ми след 45, че ми се струва невероятно, а тепърва още планирам поне до 75.

# 126
  • Paris, France
Толкова много нови неща направих в живота ми след 45, че ми се струва невероятно, а тепърва още планирам поне до 75.
Прекрасно. Аз също. Само дето ти и аз и на 15, 20, 30 и 40г сме правили нови неща, а майката на авторката е кибичила в токсичната връзка.

Забелязах, че разведените късно, чийто живот от 20-30 до 50 или 55г е минал с насилник и децата са много по-неоправни и имат много по-труден и гаден живот от самотните майки, никога неженените, дори когато са били много по-добре финансово и материално, но не си обяснявам защо.

# 127
  • София
Леле, мале, и аз съм на 58 и направо не мога да повярвам какви (ограничени) връстнички имам. Ние с ММ не само, че много пътуваме, ами и недвижими имоти по различни държави освен БГ сме си купили. Откак "открихме" дистанционната работа, нищо не ни държи вързани в София, кеф ти тази седмица в Гърция, кеф ти следващата другаде...

...
Единия от най-сериозните уроци в живота е да се научиш да казваш НЕ, колкото по-рано, толкова по-добре. Емоционални изнудвачи винаги има и ще има, твой собствен избор е доколко ще им позволиш да ти влияят.

...
Проява на неуважение към собственото ти дете е да настояваш то да живее с теб. След навършване на 18 г. детето е вече отделно, самостоятелно домакинство.

...
Преживяното домашно насилие няма нищо общо с нейното поведение. А нейният натиск да те върне в България е психически тормоз.

# 128
  • София
Леле, мале, и аз съм на 58 и направо не мога да повярвам какви (ограничени) връстнички имам. Ние с ММ не само, че много пътуваме, ами и недвижими имоти по различни държави освен БГ сме си купили. Откак "открихме" дистанционната работа, нищо не ни държи вързани в София, кеф ти тази седмица в Гърция, кеф ти следващата другаде...

Радвам се за вас. Но и за пътуване, и за купуване на имоти трябват пари. Ако вие с ТМ имате възможности, то други към 90% от жените в Бг. не разполагат с подобни средства. Дистанционната работа не винаги е възможна - как да работи дистанционно готвачка, аптекарка, мед. сестра, учителка по напр. трудово и пеене, секретарка, служител в банков салон и подобни.
То вярно - кой за каквото е учил и както си е постлал.

# 129
  • София
Това, което работя, съм го научила след завършване на висшето образование. И продължавам, независимо от възрастта, да научавам всичко ново в моята професионална сфера, както и в други сфери.

За постилането си много права. Винаги береш плодовете на това, което си си постлал.

# 130
  • София /Абсурдистан
Всички хора са различни и имат различен потенциал за справяне. Това, че един може нещо, не означава, че всички го могат.

# 131
Да, наистина е сама но пък и не иска нещо да промени, не иска да се запише на танци или на някой курс, просто не иска, в една дупка е все едно и не иска да излезе..
[…]
Аз я уча на 'модерен телефон' ОТ 5 ГОДИНИ.... и нищо, не го използва и пак ще се прибера и пак ще ме кара да я уча и пак ще си тръгна и тя ще го остави да хваща прах..... Това е омагьосан кръг....

Всичко това звучи като класически случай на заучена безпомощност, много често явление при жертви на насилие, но е и манипулативна тактика. Можеш да прочетеш онлайн за какво става въпрос. Добре ще е да поговори с професионалист майка ти, стига да има в нейния град и да се навие, което ще е най-трудната част.

# 132
Стигнала си толкова далеч сама, чувстваш се добре, уредила си си живота, не го съсипвай заради майка си.
Разбирам, че си емпатична към нейното положение, но не е твоя отговорност нейната самота. Ще сгрешиш ако я послушаш и се върнеш.
Тя дори дистанционно се опитва да ти скапе щастието, камо ли да се върнеш, ще те съсипе психически и ще затънеш с нея. Недей.

# 133
  • ES
Докато един ден паднала и не можела да стане и едва стигнала до телефона, но пък майка ми тогава е била на екскурзия няколко дена и тя не е смела да каже на баща ми че е паднала не може да стане. Лежала е така три дена докато майка се върне и ще се чули.
А защо не се е обадила на спешния телефон, бърза помощ или полицията? И да е успяла да се свърже с майка ти, пак е щяло да се стигне до бърза помощ.

Тя се е свързала по телефона с баща ми, питала за майка ми, той ѝ е казал, че още е на екскурзия и тя затворила. От срам в какво положение е и, че не е послушала майка ми да остане при тях, не му е казала за състоянието си. Камо ли да вика външен човек или бърза помощ. После сама казваше, че вече не е за сама.

Общи условия

Активация на акаунт