Трябва ми съвет - майка ми иска да се прибера в България

• 6 505
  • 133
  •   1
Отговори
# 75
Не искам да те плаша, но с годините ще става много по-трудно. И аз живея в друга страна и нямам братя и сестри, и нашите се справят сами. Те не са ми казали и дума, но при мен и ден не минава, без да ги мисля и да се притеснявам, защото вече са на възраст. Те имаха много приятели, роднини и социален живот, но повечето за съжаление починаха.
Аз имам тийнейджъри, които  поне още няколко години ще имат нужда от мен, и не мога да се върна в БГ дори и да искам.
Така че, радвай се, че майка ти още е млада и единствения проблем са приказките й. Или ги приеми и не им обръщай внимание, или и обясни, че няма смисъл да ти говори едно и също и само ще те отблъсне така.

# 76
  • Швейцария
Темата ми е до болка позната. При мен беше даже още по-драстично. Майка ми цял живот разчита да й пращам пари. За 30 години в чужбина все ми повтаряше, че в БГ няма да изкарвам толкова (демек тя няма да взима от мен) и да си стоя където съм, въпреки че ми е било много трудно в началото. Сега остаря и си прави устата да се връщам. Категорично й казах, че няма да се върна никога. Ако се наложи, мога да я взема тук, което няма да е ок за ММ, но друг вариант не мога да й предложа. Да си зарежа мъжа и живота, за да се преместя при нея е пълен абсурд. Авторке, знаеш ли какво ме попита терапевтът ми като му казах за този казус..."Mайка ти какво направи, когато нейната майка остаря?" Аз казах "Даде я в старчески дом". После ме попита "Aко ти си тежко болна, майка ти ще дойде ли при теб да те гледа?" Ами не, няма. Той каза само да си помисля върху тези отговори.

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 04:43 от JennyBG

# 77
  • Дива Индия
Щом е здрава, права и работеща жена - Дали един домашен любимец няма да помогне да не се чувства толкова самотна? Куче, защото ще изисква разходки навън, а и доколкото виждам кучкарите стават приятели по време на разходките.
Може и да не е фен на грижите за домашни любимци и да мисли, че не е по силите ѝ. И аз така мислех, докато не прибрах преди половин година едно улично коте. Елате да ме видите сега...

# 78
  • Paris, France
Домашният любимец не е за всеки, а и грижите по него и леченията или профилактиката струват пари. Майката на авторката е пинтия и си пестяла заплатата. Ако е искала улично коте или куче, да е прибрала няколко.

Кучето и котето не замества общуване с дъщерята и може да влоши благоденствието на майката, а и на дъщерята, че и на кучето и котето.

Бих се много ядосала ако децата ми предложат да взимам куче, което трябва да извеждам ежедневно. Котка си имаме, но тя не замества общуване с познати и приятели.

В случая трябва дъщерята да постави ясни граници, а майката да се оправя сама, защото нито е стара, нито е болна, нито и липсват средства да излиза. Според мене тя си иска да живее като вълк-единак, но дъщеря и да е наблизо да я бави. Познавам и други такива.

# 79
Напълно съм съгласна. От описанието ме навява на мисълта, че майката няма желание да търси среда и приятели и не бих я съжалявала колко е самотна. Най-вероятно хората я натоварват. Иска дъщеря й да зареже гадже, работа, дом и среда, за да си стоят двете заедно като кукувици. И като започнат дразги и проблеми от скука и недоволство, авторката ще има да се бие у главата защо се е върнала.

Майка ти не е дете в детска градина да се притесняваш защо няма приятелчета. Не би трябвало дори да се замисляш по този въпрос. Аз бих й се разсърдила, че си позволява да ме шантажира емоционално. Добрият родител ще запази тези мисли за себе си.

# 80
Моята майка е в съседно населено място и от време на време примрънква, че не ходя често, но като отида за повече от няколко часа я усещам, че започва да се напряга, защото си има свои навици и рутина и ѝ ги разбутвам с присъствието си.

# 81
Всяко дете има правото да живее своя живот и да се радва на младостта си, както навремето и нашите родители са имали тази възможност. Ти имаш право да бъдеш щастлива. След като чужбина е твоят избор - не прави грешката да се върнеш в нашата абсурдна държава. Ако майка ти иска да те види, винаги може през отпуските си да е при теб. В случая егоизъм проявяваш не ти, а майка ти.

# 82
  • София /Абсурдистан
Познавам много хора, които взеха възрастните си родители в САЩ и Канада защото тук няма кой да се погрижи за тях. Дори един познат взе майка си в Еквадор, защото той там живееше и работеше за американска фирма. Така че, не е невъзможно. В случая може да се каже на жената, че това е вариантът и ако иска да са заедно, да го мисли. Дайте и време да си помисли върху това. В един момент ще се съгласи.

# 83
Тя не е възрастна. 58 годишна жена, съвсем активна възраст. А и мнението на приятеля без значение ли е? Той едва ли умира от желание тъщата да се пренесе при тях.

# 84
  • София
Майката има да работи поне още 6-7 години и ще остане без пенсия ако сега замине.
Дъщерята пък ще си зачеркне последните 10 години ако се върне.
И двете не върви да си променят живота, затова трябва да си променят нагласата или поне дъщерята да се научи да не се поддава на манипулации.

# 85
  • София
Егоистът в случая е ТЯ! Аз на твое място не бих се прибрала! Всяка майка трябва да е щастлива, че детето и е добре, щастливо, има приятел, работа и се чувства добре  там където е! Ако се прибереш ще се вкопчи в теб и ще те довърши (образно казано). Нито ще създадеш семейство, нито ще имаш социален живот, а да градиш всичко от 0 … не! Живота си е твой, сори, може да звучи малко грубо, но понякога родителите не осъзнават, че децата им вече не са деца в този смисъл в който на тях им се иска! И ние сме далеч от родителите си, виждаме се веднъж или два пъти годишно, но сме избрали живот на друго място! Когато се наложи, винаги са добре дошли, но живота си е наш!

# 86
  • София
Добре е още при раждането на децата си родителите да осъзнаят, че тези деца да част от живота им само за определен период от време. Да, после обичайно остават в живота им и в идеалния случай са в добри отношения и в редовен контакт, но вече живеят собствения си живот, а не този на майка си и/или баща си.

# 87
  • ES
Когато се пенсионира и остарее ще видиш как сама ще дойде при тебе

# 88
  • Paris, France
Когато се пенсионира и остарее ще видиш как сама ще дойде при тебе
Това не е вярно, не и 100%. Може да иде, но там да не и хареса и да се върне. Майка ми има много 80-98 годишни съседи, които си седят в София и даже на гости вече не ходят. Някои живяха с децата си в чужбина, но се върнаха. На едните синът и канадски социални пенсии уреди, но трябваше да седят по 6м годишно в Канада. 5 години ходеха и спряха. Едната наскоро овдовя, а е около 95 годишна, със сменяни стави и пак не ще да иде при сина си, а е живяла в Канада с него. Той ще се прибере след пенсия, но тя дали ще доживее?????

# 89
Вероятно имат и други роднини в България и затова са се върнали,  защото на 95  няма как да се оправят сами.
Майката на авторката има само нея, така че живот и здраве, може и да отиде при нея, но ще е след доста годинки, тя има още да работи до пенсия и въобще е далеч от възраст, в която се налага обгрижване.

Общи условия

Активация на акаунт