Трябва ми съвет - майка ми иска да се прибера в България

• 6 527
  • 133
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Не мисля, че е заболяване, а лош навик.
Майката е живяла с години покрай мъж насилник, който не се е вълнувал от нея и нуждите ѝ. Тя се е старала да е тиха, кротка и не инициативна, за да не го дразни. Но е бил там и не се е чувствала сама.
Сега продължава да живее тихо и кротко, просто иска да има някой наоколо, с който не е важно дали се разбира или не, а да е просто присъствие.
А може би някое скарване я кара да усеща внимание. Психолозите казват, че жените, които живеят в насилие, с времето изработват такава защитна стратегия, че всяко повишаване на тон и всеки скандал им създава погрешно усещане, че на човека му пука за тях. Затова ходи при майка си и няма против да се карат.
Не съм обаче психолог. Това съм чела любителски покрай случаи с насилие при наши клиентки, които са казвали същото.

Може би има шанс да живее, но трябва да срещне нов мъж, а това надали ще се случи, защото тя не излиза, че да го срещне.

Фрау, майката е на 58, но бабата вероятно е на около 80.

# 106
  • Paris, France
Първо се чете, после се пише. Майката на авторката е на 58 години.
В 80те си вероятно е бабата, майката на въпросната майка. Предложението на Блу е бабата на авторката да заведе дъщеря си на лекар, ама няма да стане. Първо бабата е стара и едва ли е разтропан да води дъщеря по доктори. Второ, дъщерята не е на 8, а на 58. И последно - хора в депресия или психически проблем често отричат да имат такъв.

Дъщерята трябва да и каже, че си остава в чужбина и няма да се прибере преди пенсия и да е твърда.

Щом има и жива баба, майката хич няма да тръгне.

Майката е от сорта на разведена без личен живот, която ползва дъщеря си като емоционална патерица. Повечето разведени майки го правят в някакъв момент, но не в такава степен.

Усложнение е, че скоро се е развела и се е оказала съвсем сама на възраст, на която трудно се завързват нови контакти и се започват хобита.

# 107
ОК, не съм разбрала, че става въпрос за бабата на авторката. Много сложна стана тя историята. 80 годишната води дъщеря си на лекар, не мога да си го представя дори.

# 108
Е, момичета, не знам вие пък как четете.
В съвсем прав текст съм написала кого смятам за 80-годишен, за сметка на това пък не съм писала, че очаквам бабата на авторката да заведе майката на авторката на лекар. Толкова. Темата става все по-грозна. Неприятно ми е да чета повече.

# 109
Струва ми се, че приемате по подразбиране, че майката е добър човек, защото е жертва на домашно насилие. Това изобщо не е задължително. Много е съмнително как според думите на авторката никой близък не иска да комуникира с нея и я отбягват активно, а и на работа не е създала контакти. Това говори за страшно неприятен и нежелан човек.
Прибирането в България не е изобщо опция, но аз бих се замислила за честотата на контактите и особено ако иска нещо от мен. Животът не е американски тийн ромком, в който има един подиграван и неразбран герой с прекрасен характер, наживо за такова отношение си има причина.

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 11:29 от Нарцùса

# 110
За кажеш, че този, който не е щастлив е лош и сам си е виновен, е много показателно.
За човека, който го казва, но и за начина на мислете сред хората.

# 111
Разбира се, те само най-добрите хора са отбягвани от абсолютно всички и искат друг да си разруши напълно устроенния живот заради тях Simple Smile И аз си правя изводи за хората, които оправдават подобно поведение, и гледам да ги избягвам.

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 19:59 от Нарцùса

# 112
  • Paris, France
Не е задължително да е лош човек за да не се интересуват роднините от нея. Много жертви на домашно насилие са изцедени, нямат удоволствие или нещо приятно в живота си, отдавна са спрели личностното си развитие и не са интересни за околните.

Аз, например, отказвах да се срещам и гледам със старците от поколението на баба ми и майка ми и даже предупреждавах майка ми преди да се прибера да не ми ги снася и се дразнех като дойдоха да ме гледат. Държах се не особено мило и те се оплакваха на майка ми.  Тя разбра, че промяна няма да има и спря да приема да идват като съм там. Младите деца на въпросните старци не ходеха да се срещат с майка ми и баба ми. Защо аз да си губя времето да се гледам с техните стари, гърбави, дебели и болнави баби и майки? Мисля, че нещо такова се случва с майката на авторката. Ако дъщеря и беше там, щеше покрай нея да се вижда с млади и стари роднини. Понеже е сама, никой не се сеща за нея. Майка ми младите роднини, но и стари, я търсеха само за услуги. Тя приема, добре.

Старците не се искаме един друг за редовно общуване ако не сме на сходно здравословно, интелектуално и финансово ниво. Ако живота на две най-добри приятелки се стече различно, те може на 40г и 50г да нямат нищо общо и някоя от тях да прекрати контактите

# 113
Има хора, които и на стари години са интересни, но това са хора, които са млади по дух. Не мисля, че най-пълноценното общуване е с роднини. Независимо от общия корен, може да нямате нищо общо. В един момент бях изпаднала във вакуум, оказа се, че имам доста приятели, за които не съм имала време. Възобнових си приятелството с някои от тях, приятно ми е да се срещаме на кафе или на обяд.

# 114
На 58, вместо да си гледа живота, тя ще вика дъщеря си при нея?!
Наистина не разбирам.

# 115
Ама вие измествате пак фокуса каква жертва е. А фокусът е върху това, че тя не иска да се вдигне, иска да дръпне някого надолу, защото за нея е по-комфортно. Пълно е с хора, които не се развиват, скучни са и са изтощени от живота си, но околните не бягат от тях, напротив даже.

# 116
  • Paris, France
Не иска никого да дърпа надолу. Тя не разбира разликите в начина на живот между нейния град и града на авторката. Няма емпатия и не осъзнава разликите във възможностите, въжделенията и желанията. Мене много хора са ме питали защо не се върна в София. И там имало работа, и там живеели хора. Добре, но аз не ща да живея там. Те не разбират важността да чувам всякакви езици и да общувам със всякакви хора, да посещавам редовно музея на импресионизма, да ходя по дискотеки с определен вид музика. Нито финансов, нито друг мотив хващат дикиш. Да, по-ниски били заплатите, но животът бил по-евтин.

А майка и как да се вдигне, като е забравила какво е да си изправен ако изобщо го е живяла?

На подобна възраст съм и не съм като нея, но и реалността ми е била коренно различна.

# 117
  • ES
Странно е това, че не познавате възрастни хора, живеещи при децата си в чужбина. Живея в Испания и като се зазими самолета в пълен с такива 'прелетни птици". Може би защото все пак е в Европа. Много от децата може и да не могат да предложат на родителите си да живеят с тях в чужбина.
Моята баба идваше така за зимите при родителите ми да живее и напролет бързаше да се прибере на нейната къща че и било по-хубаво. А си личеше че вече сама не може да се оправя. Но категорично отказваше. Докато един ден паднала и не можела да стане и едва стигнала до телефона, но пък майка ми тогава е била на екскурзия няколко дена и тя не е смела да каже на баща ми че е паднала не може да стане. Лежала е така три дена докато майка се върне и ще се чули. Толкова беше уплашена, че майка е я прибра без да слуша никакви не желания повече и заживя в града на родителите ми. Стават страхливи и уязвими като остареят. И като гледам в последно време как са гледани в тези измислени хосписи, ми настръхва косата.

# 118
Не е задължително да е лош човек за да не се интересуват роднините от нея. Много жертви на домашно насилие са изцедени, нямат удоволствие или нещо приятно в живота си, отдавна са спрели личностното си развитие и не са интересни за околните.

Това е и моето мнение. Най-вероятно е съвсем обикновена жена с кофти житейски опит и без нищо интересно, което да предложи на околните, за да успее да се впише в тяхната вече изградена среда. От самотата може да са се засилили и възрастовите изменения, които иначе биха били отложени с едни 10-20 години. Съвсем обикновена жена, която се е превърнала в бреме за единствената си роднина. Живот.

# 119
Достатъчно е млада, за да се понапъне да промени себе си и живота си. Не да обсебва дъщеря си.

Общи условия

Активация на акаунт