Нашите кухни - тема 100

• 19 529
  • 431
  •   2
Отговори
# 60
Аз не съм имала това колебание между двата материала, бях водена главно от естетическото си виждане и общата ми концепция за обзавеждане на кухнята, което ме улесни. В крайна сметка пък и не е чак фатален избора между два материала на марка с добра репутация и качество на продуктите, все пак става дума за мивка, не за яхта, по-лесно ще се смени, ако се наложи Simple Smile

# 61
Не знам колко е добър...
В trust pilot чета,, че се пукат от вряла вода, а ги дават, че издържат 280°С.  И къде тогава по ягодите да си изцедя пастата, въпреки, че винаги доливам студена вода и тогава изцеждам?!
Накрая ще си взема Teka be linea 50.40.
Имам 6-7 мивки Бранко и Шок, дори в имоти под наем. Самата аз изцеждам макаронени изделия в нея.

# 62
Искам да попитам индукционния плот само се слага или се лепи със силикон?

# 63
Искам да попитам индукционния плот само се слага или се лепи със силикон?

Моят се защипва с едни щипки, а под нея се слага една тънка изолация и тя не става за лепене.  Моят обаче просто е спуснат и толкова, без никакво фиксиране. Няма как да мръдне в този точен отвор, нито ще литне нагоре. За сметка на това си спестявам много ядове ако се наложи смяна.

Но ако искаш може и да си го залепиш вместо изолацията. А гледам има и някакви с двойно залепваща лепенка.

# 64
Моят в градското жилище не знам как е монтиран, че само блях около майстора си, обаче в селската къща го монтирахме както при ЧС - само е сложен, без щифтовете. Толкова са стегнати, че ако се наложи евентуално вадене (дори и преди смяна, при мен със сигурност ще се наложи да се вади, че кухнята ми е временна), като нищо ще се спука стъклото, поне такива опасения изразиха майсторите и го оставихме свободно сложен - не мърда.   

# 65
Пуснахме поръчка днес, без никакви колебания мивката остана Greenwich цвят Puro, a смесителя Kavus Fix цвят Black.  . Умишлено го избрахме без pull-on.
Дозатор SAMO Puro.
https://schock.bg/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0% … 0-greenwich-n100l

https://schock.bg/%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0% … -schock-kavus-fix

https://schock.bg/%D0%B4%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80-schock-samo

Останаха дребни неща за които ще мисля и купувам след монтажа на кухнята. Мислех, че избора на основното оборудване спада към приятната част, но се оказа доста изтощително откъм събиране на информация. Смятам малко да отдъхна и презаредя батериите преди къртенето.

Последна редакция: сб, 12 юли 2025, 18:05 от •mimoza•

# 66
Здравейте, дами и господа. Simple Smile Бих искала да ви помоля за малко акъл и идеи за кухнята, която ще започвам от 0. 

Какво ми се иска - достатъчно плот, защото готвя; 2 реда шкафове, горният ред шкафове да е до тавана; нормална миялна (но не успях да я събера, затова сложих малка), нормална мивка без отцедник.

Какво ме притеснява в "чертежа" - може би мивката ще е неудобна за ползване (едно, че е на ъгъла и друго, че дръжката на печката отзад може да пречи) и няма да има достатъчно място за нея. Не мога май да преместя миялната на нейно място, защото няма да се отваря вратичката. Не мога и пералнята да сложа в ъгъла, защото няма да влезе. Сигурно в последствие ще ме притеснят още много неща, които не виждам. Grinning

Пералня, миялна и мивка трябва да бъдат на късата стена, защото другата е носеща и не бива да се кърти /не могат да се местят изводите за вода (поправете ме, ако могат да бъдат местени на носеща/бетонна стена).

65 см съм оставила за пералня, която би трябвало да е с широчина 60 см (няма да е вградена в шкаф).
45 см съм оставила за миялната машина, предполагам не трябва повече за половинка?
Номер 1 от 15 см е малко шкафче с механизъм за бутилки (олио, оцет и т.н.).
Котлоните ще са 4-ка, под тях ще е фурната (бих я качила нагоре, но плотът ми е по-важен).
Номер 2 ще са чекмеджета.  Номер 3 и 4 - шкафове.  Номер 5 - витрина за алкохолици. Simple Smile

Мивка Бланко от неръждаема стомана с размер 490х440мм, дали ще е удобна за ползване в ъгъла..?

Иска ми се някъде да сложа и нормална кухненска маса, но няма място между кухнята и дивана, трябва евентуално отпред... Иначе широчината на помещението към кухненската част е към 3.70 м  (към дивана леко се разширява).

П.С. Диванът е ъглов, не са два отделни.

Благодаря ви предварително!

# 67
Изводите за вода са само зад мивката. Миялната се връзва с меки връзки/тръби. Тоест не би следвало да е задължително да е на малката стена, а всичко да е прокарано отзад покрай комина

# 68
Изводите за вода са само зад мивката. Миялната се връзва с меки връзки/тръби. Тоест не би следвало да е задължително да е на малката стена, а всичко да е прокарано отзад покрай комина

Тоест мога да преместя спокойно миялната след печката (и да я направя 60 см) ? Има ли вероятност това удължаване на пътя да доведе до по-голям риск от наводнение? И всъщност след/зад печката могат ли да минат тези меки връзки? Ако се сложи преди печката, въздуховодите за аспиратора ще се удължат и ще взимат повече пространство от горните шкафове...

Май няма да е особено удобно да е далеч от мивката..?

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 21:20 от Jerry19

# 69
  • София
Нещо не са ок размерите:
Диванът, двете части са поне 4 м (3 м + 1м ширината на другата част) , трябва да оставиш и 0.2-0.3. между лежанката и прозореца,
20 + 100 + 300 + 45 + 65 + 60 + 60 + 45 + 60 +15 + 19 = 7.29 м (от прозореца до колоната) , а е написано 7.12м, при това ако се съди от картината има още едни ~ 45 см между дивана и шкафа.
Т.е. нужди са ти 7.74, а имаш 7.12 см.
Направи всичко в точен мащаб.

Како забравим горното, на мен ми прави впечатление, че от холокухнята по-голямата част е кухнята.

# 70
Нещо не са ок размерите:
Диванът, двете части са поне 4 м (3 м + 1м ширината на другата част) , трябва да оставиш и 0.2-0.3. между лежанката и прозореца,
20 + 100 + 300 + 45 + 65 + 60 + 60 + 45 + 60 +15 + 19 = 7.29 м (от прозореца до колоната) , а е написано 7.12м, при това ако се съди от картината има още едни ~ 45 см между дивана и шкафа.
Т.е. нужди са ти 7.74, а имаш 7.12 см.
Направи всичко в точен мащаб.

Како забравим горното, на мен ми прави впечатление, че от холокухнята по-голямата част е кухнята.

Благодаря за вниманието. Неправилно съм отбелязала дивана явно. 3м би трябвало да са с частта от лежанката включително, а не без нея. Тези 20/30 сантиметра трябва ли да ги оставя от дивана до стената или мога що-годе плътно да го поставя евентуално?

Би трябвало да дойде иначе нещо от рода на 20 см от стена до диван + ~ 300 см диван + 23 см свободно място + 45 + 65 + 60 + 60 + 45 + 60 + 15 + 19 см до комина = 7.12 м

Иначе да, по-голямата част идва за кухненската част, но плотът и шкафовете все не ми се струват достатъчни. :/

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 21:55 от Jerry19

# 71
  • София
Мивката така е много свряна. Можеш да я преместиш, но канализационната и водопроводните тръби ще са открито по стената. Единствено недостатък е, че плотът няма да е точен типоразмер, а по-голям и ще трябва да се реже. Не е добра идея да се вграждат тръби, защото ще прережете армировката на шайбата. Не е удачно и да са в пода, но масово така се прави. Внимавайте и с водопровода, защото ако е ново строителство, тръбите са също в пода.
Сифонът за мивка + съдомиялна е нещо такова: . Според мен задължително със клапа, за да не връща отпадна вода в миалната при запушен сифон на мивката.
Пералнята си е с отделна връзка. Има и комбинирани сифони, но не съм много сигурна дали се справят  при едновременна работа.
Най- добре от ВиК гледна точка е мивката да е по средата между миална - перална.

При вас най-важно като местоположение е печката. Много зависи къде е канализационната вертикала и от къде ще е възможно включването в комина.

# 72
Защо да трябва да се реже плотът? Ако кухнята е по поръчка, шкафовете може да са плитки/дълбоки, колкото чорбаджията иска.
При мен мивката и миялната са на такава стена, тръбите не са вкопани в бетона, а само2-3 см в мазилката, и плотът си е 60 см. Тръбите са зад шкафовете, които са малко по-плитки.
При модулна кухня, може да се резне гърбът, където минават тръбите, но ще е грозничко вътре в шкафа.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 23:56 от Чи лу

# 73
Нашите тръби до колкото разбрах също няма да са вкопани. Мебелиста каза, че няма да пречат на шкафовете при условие, че миялната е след мивката/в случая от дясната и страна/ т.е към външната линия на кухнята.

Мивката на посочения проект е в мъртва зона и не е ок. Котлона също е добре да се измести с един шкаф надясно, за да има достатъчно работна площ около него.

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 00:30 от •mimoza•

# 74
Мисля кухнята да бъде по поръчка, да.
Ако просто преместя миялната на дългата страна след печката, няма ли да стане ок? Така мивката няма да е свряна, а и ще мога да сложа голяма миялна. Само ме притеснява с тези меки връзки, които трябва да се спуснат, дали има някакви рискове? Предполагам ще вървят по пода под шкафовете? Апартаментът е с подово иначе, ново строителство.  Ето как изглежда ВИК на късата стена, както и включването в комина (от тази гледна точка май не е добре да местя котлоните с фурната по-надясно, защото ще се удължи пътят на въздуховода и ще пресече излишно горни шкафове, а работен плот ще си имам от дясната страна на котлоните достатъчно) :

Общи условия

Активация на акаунт