Нашите кухни - тема 100

  • 20 220
  • 435
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 91
Здравейте, бихте ли ме ориентирали колко струва един проект за кухня? И ако може да ми пррпоръчате човек, който може да жо изжотви. Благодаря

# 91
  • Мнения: 27 391
Здравейте, бихте ли ме ориентирали колко струва един проект за кухня? И ако може да ми пррпоръчате човек, който може да жо изжотви. Благодаря
Много зависи за кой град става въпрос и какъв клас кухня.

# 92
  • Мнения: 3 567
Какво отношение има класа на кухнята към изготвянето на проекта /разположението на шкафовете/?

# 93
  • Бургас, София
  • Мнения: 219
Здравейте ! Интересувам се от мнения на ползвалите технически камък като плот - какъв ви е опитът с времето - остават ли петна например от мазнините , как се държи при редовна експлоатация, има ли след вас хора които ползват технически камък при мивка с мелачка  …. И такива неща Simple Smile Благодаря предварително !

Здравейте,
Аз съм с технически камък от близо 10 години. Доволна съм от плота, изглежда като в деня на поставянето му.
Пазя го умерено - не режа директно на него, не слагам силно нагорещени съдове без подложка, не оставям киселини за дълго без да ги забърша. За сметка на това често ми случва да му ударя чиния в ръба по пътя й към съдомиялната Laughing. Случвало се е да оставя бутилка вино или зехтин и на сутринта да забележа мокра следа - забърсвам и това е, няма петна от нищо, няма отчупено или надрано.
Редно е все пак да отбележа, че плотът е тъмно сив и дори и да има някакви минимални оцветявания, те са незабележими. Предполагам, че на светъл технически камък може по-лесно да се появи оцветяване, но пък ако е полиран би следвало да е по-малко порьозен. Моят плот е с леко сатениран финиш, за което бях уведомена при покупката, че създава предпоставка за по-лесно оцветяване.
Нямам мелачка, но мивката е вградена под 45 градуса - и тук нямам никакви забележки. Ако ще слагате мелачка с композитна мивка почти със сигурност няма да може да е вградена под 45 градуса и вероятно ще трябва да я укрепите отдолу. При иноксови мивки не знам как стоят нещата.

# 94
  • Мнения: 7 416
Цитат
За сметка на това често ми случва да му ударя чиния в ръба по пътя й към съдомиялната
Значи да не си сменям очилата Simple Smile
Тях нарочих, че и миналата седмица с една стъклена кутия за храна направо се опитах да отнеса плота при същата операция. Моят обаче е гранитен и челният сблъсък хич не е желателен. Мислех и за втората кухня да е такъв, че като плот и материал за поддръжка не му намирам никакви кусури, а и визуално ми допада повече, но взех да се замислям за друг вариант. СМ е вградена.

# 95
  • Мнения: 27 391
Какво отношение има класа на кухнята към изготвянето на проекта /разположението на шкафовете/?
Ами ако искате бюджетена кухня, или модулна, проекта най често е безплатен. Ако искате дизайнерска кухня, проекта се плаща, като цените варират според града.

# 96
  • Мнения: 50 977
Аз имам плот от технически камък вече осма година. Като цяло съм доволна:
- За определен дизайн мебели е нужен едноцветен дюс плот със специфичен цвят. Гранитът винаги е зърнист и няма всички цветове. 
- Твърдостта и здравината са добри, издържа на гореща тенджера и киселини. Не "обича" силни основи. С тях трябва много да се внимава. С нажежен грилтиган обаче не бих рискувала.
- Понеже е идеално гладък и еднороден евентуални микро нащърбвания (случват с е, от остри ножове или друго) се виждат при вглеждане. При гранита това го няма, защото все едно има такива неща и не си личи.
- Веднъж изтървах масивна стъклена чаша точно на ръба и се отчупи малко парченце. ММ го ремонтира без следа, но за късмет имаше епоксидна смес с нужния цвят.  За по-сигурно препоръчвам заоблени ръбове, ако няма да навредят на дизайна. Те са много по-устойчиви на удар.

# 97
  • Мнения: 91
Какво отношение има класа на кухнята към изготвянето на проекта /разположението на шкафовете/?
Ами ако искате бюджетена кухня, или модулна, проекта най често е безплатен. Ако искате дизайнерска кухня, проекта се плаща, като цените варират според града.
Цена за София ме интересува, изготвяне на и фивидуален проект

# 98
  • София
  • Мнения: 9 021
Черна станция, може ли споделиш каква епоксидна смес сте ползвали.
Имам няколко наранявания в долната част на предния ръб, около миялната от чинии.

Иначе като цяло съм доволна, харесва ми как изглежда, но се колебая дали днес бих платила пак за него, но моят е капризен цвят - антрацит, т.е. една идея по-светло от черното. Навремето излезе почти колкото от цената на шкафовете на кухнята.
Почиствам с различни препарати - Меглио, препарата за стъклокерамиката, препарата за хладилника, препарат за стъкло....
"Не режа" върху него, само като меся върху него, но много внимателно.

# 99
  • Мнения: 50 977
Не помня с какво беше. Търсихме и купихме от Баухаус. Но цветът е екрю, нямаше всякакви.
Иначе не му робувам, пазя го нормално. Мия го с мокри кърпички и салфетка най-често, но и със спрей за прозорци.

# 100
  • София
  • Мнения: 5 782
Чета ви за техническия камък и искам да питам къде оставяте гореща тава като я извадите от фурната - върху котлоните може би? Мислех, че издържа на нагряти съдове, а се оказва, че не е точно така...

# 101
  • Мнения: 50 977
Чета ви за техническия камък и искам да питам къде оставяте гореща тава като я извадите от фурната - върху котлоните може би? Мислех, че издържа на нагряти съдове, а се оказва, че не е точно така...

Теоретично издържа до 200 градуса, но не бих рискувала с тава, извадена от 200 градуса фурна. Но и не ми се налага, защото най-близкото и удобно място за тавата е върху керамичния плот над фурната.
Иначе си има поставки, за имам втората:

https://drebolii.com/reshetka-za-ohlazhdane-na-sladkishi
https://www.ikea.bg/products/lamplig-podlozhka-za-goreshti-sadov … stomana/30111087/

# 102
  • Мнения: 27 391
Чета ви за техническия камък и искам да питам къде оставяте гореща тава като я извадите от фурната - върху котлоните може би? Мислех, че издържа на нагряти съдове, а се оказва, че не е точно така...
Aз слагам на дървена дъска. Нямам технически камък, с термоплот съм и знам че може да се слага горещо, но ме е страх.

# 103
  • Мнения: 269
Благодаря за отговорите !

# 104
  • Мнения: 2
Здравейте,  давате чудесни идеи,  част от които ми бяха много полезни. Ще поръчвам кухня,  но има неща,  които не съм сигурна дали нямат по-добра алтернатива.  
Ще ви запозная с какво разполагам и какви са вижданията ми,  ако някой от вас сподели мнение или съвет ще се радвам.  
Размерите са 280/262(прикачвам снимка). На стената,  която е 280, на 109 см от ъгъла ми е тръбата за газта. (Съответно) фурна и котлони ако са едно върху друго могат да са само отляво на тръбата- фурната ще е на ток). А на другата стена на 140см от ъгъла ми е Вик-то. Като от дясно на мивката (615-510) смятам да има съдомиялна 60 см. Височината е 245, като освен отдолу и горе ще има борд,  който да затвори разстоянието до тавана.  Хладилника свободностоящ смятам,  че е най-удачно да е до прозореца,  като ще бъде затворен от страница и шкаф над него.  Мисля,  че е по-добре да има 15-20см отстояние от прозореца.  (Под прозореца ще има диван). Горните шкафове ги искам на два реда. В момента обаче разполагам с хладилник с височина 200см.  А не искам шкафа над него и тези от най-горния ред да са на различни нива.
Друго което видях назад в темата е долен и горен ред шкафове да са с еднакви ширини на вратичките и че разминавания та не ми харесват.  Предпочитам повече чекмеджета.  Плота ще е на макс 88 см горен край,  тъй като съм ниска,  но горните шкафове трябва да са на мин 60 от плота, заради газта.  Ще има издърпващ се аспиратор,  който не ми харесва как разваля линията на шкафовете,  но с това ще направя компромис.  
Фурната може и да е в колона,  но така губя плот,  а той ми е приоритет.
Помещението е холокухня,  като в самото помещение се обособява един коридор( отдясно на комина), който още не знам какво да правя.  Първоначално там щяха да са пералня и сушилня- реших че ще ги изкараме на едната тераса.  За трапезна маса е тясно,  от там се влиза в помещението. Обмислях за някакъв по-плитък шкаф към кухнята,  който да е като гараж за уреди или пък хладилника да сложа там, но не съм избистрила идеята.  В момента съм концентрирана в Г-то но приемам всякакви идеи и критики(поне така мисля)

Общи условия

Активация на акаунт