Нашите кухни - тема 100

• 27 493
  • 593
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте, дами,
Това е долният ред на кухнята, която горе-долу успях да измисля.
Чудя се как да разпределя горните шкафове на двете страни (които ще са до тавана), така че да е функционално и красиво. Не искам да има витрини и отворени пространства. Дали бихте дали идеи?
Също така се чудя между миялната и хладилника тези около 100см долу, дали да ги разделя на чекмеджета 50 см и шкаф 50 см (или нещо подобно) или пък 2 реда с чекмеджета (като пак имам чуденка колко на брой в редица и с каква дълбочина да бъдат). Бихте ли дали идеи?
Иначе от ляво имаме пералня около 63 см отвор (под плот), после до снадката между двата плота остават 106 см. За мивката не знам 50 см или 70 см да я сложа... На дългата страна имаме бутилиера шкаф 15см, печка около 60 смс котлони (отгоре аспиратор трябва са дойде), миялна 60см, 100 см плот (с неясното разпределение долу), хладилник, след него витрина.
Ще съм ви изключително благодарна да ударите по едно рамо!
П.С.:Шкафът под мивката трябва по-скоро да е едно отворено пространство, а не отделно с рафтчета от дясно, както е на картинката.
Прекрасен ден на всички!https://

# 496
  • Варна
Jerry19, обмисли го по-добре. Моето мнение е, съвсем накратко, че пералня и витрина в кухня са две взаимно изключващи се неща. Като на свинче звънче. Извинявай, ако ти се вижда грубо.
1 Дай размери на стените, предвидени за кухня + комина;
2 Помисли къде можеш да пратиш пералнята на друго място, ако има как;
3 Какъв хладилник искате, че на чертеж изглежда голям?
4 Каква мивка искате - за шкаф 60 см, т.е. стандартна, или от по-големите?

Ще ти помогнем Simple Smile

# 497
На първо четене бих сменила водната инсталация на дългата страна и там бих наредила отляво надясно пералня / ако имате опция да я изнесете ще е най-добре / - мивка - миялна. Така или иначе ще трябва да закарате права и обратна вода на тази стена заради миялната. Абсурдно е да правите редицата така, че водата да минава през печката. При един теч ще има и фойерверки Scream Котлона с фурната остава на късата. Така, ако се наложи да се ползват мивка и котлон двама души няма да си пречат.
Дълбочината на чекмеджетата е тази на плота.
Мисля, че 70см мивка е излишна при положение, че ще имате съдомиялна.

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 14:03 от •mimoza•

# 498
  • Варна
Мисля, че 70см мивка е излишна при положение, че ще имате съдомиялна.
За конкретната кухня може би да. Но по принцип е голямо удобство, ако не се жертват други важни функции на кухнята, заради такава мивка. Ако човек има място би било само в плюс. Имам миялна и стандартна мивка и ми е малка. Мия голяма тава често и големи дъски още по-често.

# 499
Голама квадратна тава от печка се мие нормално в мивка 50х40см./обикновено я мия в машината/. За мен да имаш "корито" в кухнята е излишно и ми идва грозно. Онези ню-ню кръгли мивки на които освен ръце и маруля нищо не можеш да измиеш също съм ги изключила.
На този етап авторката има да мисли за други по-сериозни неща и размера на мивката би трябвало да и е последна грижа.

# 500
Аз да попитам - след като се оказва, че миялните машини не мият силно загорели тави и тенджери (не като по рекламите), къде стържете/чегъртате тави и тенджери преди да ги сложите в миялната?
Аз квадратна тава нямам в къщи, всички са правоъгълни. Най-голямата правоъгълна не се събира в печка 50 см. (която е пътник, така или иначе).

# 501
  • София
Вместо пералня бих сложила миялната там да е макс близо до мивката, вместо печката пералнята и вместо миялната печката... Или по-точно бих ги отделила с някакъв тесен шкаф, както и от хладилника.

Мандаринка - ако има загоряло накисвам малко в мивката с препарат, изчетквам грубо и слагам в миялната.

# 502
  • Варна
къде стържете/чегъртате тави и тенджери преди да ги сложите в миялната?
Е, така де, в мивката. Въпреки че ползвам постоянно хартия за печене, често не помага напълно.

# 503
Jerry19, обмисли го по-добре. Моето мнение е, съвсем накратко, че пералня и витрина в кухня са две взаимно изключващи се неща. Като на свинче звънче. Извинявай, ако ти се вижда грубо.
1 Дай размери на стените, предвидени за кухня + комина;
2 Помисли къде можеш да пратиш пералнята на друго място, ако има как;
3 Какъв хладилник искате, че на чертеж изглежда голям?
4 Каква мивка искате - за шкаф 60 см, т.е. стандартна, или от по-големите?

Ще ти помогнем Simple Smile

Благодаря, Lady April!
Няма да има витрини, това бях написала. Че всички шкафове искам да са mdf. Или имаш предвид стъклената витрина след хладилника?
Пералнята наистина няма къде другаде да я сложа. И аз не искам в кухнята, но банята е прекалено малка и коридорът тесен. Хладилник сме харесали 70см широчина, ако помня добре. Мивка още не сме харесали конкретен модел(Бланко или Шок), чудя се по-широка или стандартна (в моята глава стандартна е около 50 см широчина).
Иначе размерите са както следва:
Къса стена - 2.02м до комин, след това комин 27 см.
Дулгата стена - 41 см комин, след него имаме 19 см, които би трябвало да остават до снадката и после съм предвидила от началото на бутилиерата (снадката) до края на витрината съответно 350 см.  После идва един голям вече поръчан диван и не мога да си позволя да пусна повече дългото рамо. ВИК няма да го местим, остава си мивка и пералня на късата страна. За миялната има опция за удължител, който е ок по спецификация на уреда, който сме харесали, затова не са разменени местата на миялна и пералня, въореки че миялната ще е по-удобна до мивката.

@Angel_Dust - Ще отдалеча така още повече печката от комина и ще прецака въздуховодът повече площ от горните шкафове.

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 14:27 от Jerry19

# 504
Удължител за?
А водите? Ще трябва да пуснете тръби и на дългата стена. Как ще захраните миялната с чиста вода и къде ще изхвърли мръсната?!
Моята миялна успешно си мие загоряла тава. Не стържа, не накисвам и не мия предварително.
Между другото, отказах се изцяло от силиконовия оцедник на Брабантия. Обръщам си съда направо върху плота  - никакъв проблем нито за плота - нито за мен.
пп. Как изобщо си помислихте за пералня в коридор?

# 505
  • София
Мен повече ме притеснява отдалечена миялна/пералня от вода и канал, че и след завой, отколкото печката, че един плосък въздуховод, ще мине през още един шкаф на тавана му.

# 506
Удължител за?
А водите? Ще трябва да пуснете тръби и на дългата стена. Как ще захраните миялната с чиста вода и къде ще изхвърли мръсната?!
Моята миялна успешно си мие загоряла тава. Не стържа, не накисвам и не мия предварително.
Между другото, отказах се изцяло от силиконовия оцедник на Брабантия. Обръщам си съда направо върху плота  - никакъв проблем нито за плота - нито за мен.
пп. Как изобщо си помислихте за пералня в коридор?

Пералня в коридор (в шкаф) имам в сегашното жилище. Заварено положение, но не е грозно и не ме притеснява по никакъв начин.
На Бош миялната е с 2м фабрична дължина и отделно до 4м удължител, които дават, че са ок за нормално функциониране на уреда - за мръсната и чистата вода стигат до ВИК-то, което е на късата стена.
Това го обсъдихме и със сервиз на Бош (май беше, мъжът ми им се обажда) и ВИК специалист. Сега вече, ако не е ок..., не знам ...

# 507
•mimoza•, ще удължат маркучите и ще ги захранят най-вероятно под мивката, където или ще се източва в нейния сифон (ако така се направи), или ще има тройник монтиран на канала за мивка, миялна, пералня.

# 508
  • София
Ама имаш и завой. Моята миялна в апартамента е така, но веднага след комина залепена и си е нагласяне да се направи нужния наклон, че прави и завои около комина и пак чат пат не й е ок.. Какво остава и да е през още 3шкафа...не знам, не бих си го пточинила... А разнасянето на мръсни неща от мивката до нея ще е не мн приятно и винаги ще има накапано по пътя.
Истината е, че ако има как да се мести вик-то бих го преместила да са трите едно до друго преди хладилника, с мивката по средата и печката да е на малката страна.

# 509
Да, няма невъзможни неща, но аз мисля от гледна точка ако някога се появи проблем с теч по трасето например. Удобството също не е за пренебрегване. И все пак бих изходила от водите и от там насетне бих редила долния ред.

Общи условия

Активация на акаунт