Нашите кухни - тема 100

• 27 742
  • 598
  •   3
Отговори
# 585
Не знам, моят мебелист при обсъждане преди 6 години ми препоръча боя, а и аз въобще не бях склонна на фолиран МДФ, та бяхме на едно мнение. Засега имаме кухня, шкафове за баня и интериорни врати  с МДФ боя - вече са на споменатата възраст, никъде няма поражения, нито имам друг повод да съжалявам, експлоатираме ги нормално - не вандалски, но в никакъв случай не и със специално отношение и излишно пазене.

# 586
Не бих оставила кухненски шкафове, където се цапа  само на боя. Все си трябва някаква защита , иначе според мен бързо ще се захаби от самото миене . Много зависи и от цвета . Шкафовете в кухнята са много светъл кашмирен цвят , висок клас мдф покритие ,(салекс) нищо не личи. Същият мдф, със същото покритие, три тона по-тъмен- еми виждам на всеки отпечатъците (горен шкаф с пуш бутон).

# 587
Кубратова, твоят мебелист си е намерил добър бояджия, което си е късмет. Моят точно поради тази причина избягва да приема поръчки за мдф боя- шупли по боята, сгрешен цвят при вече направени половин кухня и т.н. След кратка дискусия отказа и мен. Аз вече писах за комшиите с голямата къща и ронещата боя на новите мебели- мебелистът им демонтира всички вратички на кухни и гардероби, а те са ужасно много и ги закара пак в камерата за боядисване. Чела съм, че при леко чукване се наранявала боята, което явно пак е до късмет, защото ти казваш, че при теб не е така. На мен ми се вижда много рискова тая боя и направо я пропускам.
Иначе изглеждат много добре тези вратички без кантове, но си е малко лотария да уцелиш бояджията и цвета.

Последна редакция: пн, 03 ное 2025, 19:43 от Чи лу

# 588
Над боята има лак, т.е. не е без защита (визирам поста на AuroraBB).
Като при всяко нещо, важно е качеството -  и на боята, и на лака, и на майстора, ползвателят - както дойде Simple Smile
Действително засега всички шкафове и врати се държат добре.

# 589
Някой с покритие st9 на Egger на mdf? Имат цвят, който да ми върши работа (друга опция е Kronospan UM).

Интересно ми е как са на практика при ежедневно ползване - качество, петна при допир.

Благодаря и за инфото за боята. Ще го имам и това като вариант.

# 590
Здравейте! На етап планиране сме на кухнята и се чудя дали разпределението от схемата на строителя е оптимално за пространството?
Иска ми се фурната да е в колона, но пък ако в двата края се сложат колони (хладилника и респективно отсреща фурната) няма да стане твърде визуално натоварващо?
Опитах се да направя нещо в икейския планер, не ми се получи особено, защото не пасва размера.... а толкова ми се искаше кухня от тях. Комина на аспирацията пречи, а и вътрешните размери след фината шпакловка са 240 на 245, като дясната страна съм удължила до 280, има място до трапезната маса.
Показвам все пак

Скрит текст:

# 591
С две колони ми става малко като във Властелина на пръстените Simple Smile

# 592
  • Варна
villanelle_, помисли в посока едната от трите страни да е само с високи колони - фурна, хладилник, кухненски килер, ако може. Би било хубаво тези високи шкафове да са от страната на комина, за да го скриеш и него и да изглежда като част от редицата. На втората страна котлони, на третата - мивката. Коя къде - поиграй си.

# 593
Драго, нямам идея. Явно или в куфар, или зад мебелите са вариантите. Предполагам, ако е в пода ще трябва да се вдигне много нивото, тръбата май е 5см. 

villanelle_, и аз бих направила едната стена колони и скрила комина. 240-245-280 ли са ти размерите? С какви размери е коминът?

ЧС  JoyJoyJoy

# 594
Драго, нямам идея. Явно или в куфар, или зад мебелите са вариантите. Предполагам, ако е в пода ще трябва да се вдигне много нивото, тръбата май е 5см.  

ЧС  JoyJoyJoy

Кърти се трасе за тръбата в замазката, пуска се тя и после се запълва. Нашите тръби винаги така ги правим и не вдигаме нивото на пода в банята. Нали и подов сифон има вкопан, а на него място също му трябва? Неговата тръба е еднакъв размер. Те и наклоните за мръсния канал не са толкова големи чак, а някак не ми се вярва замазката в банята да ви е само 5-6 см. Дадох идея пък вие както решите с майстора Simple Smile .

Последна редакция: чт, 06 ное 2025, 07:26 от drago_2008

# 595

villanelle_, и аз бих направила едната стена колони и скрила комина. 240-245-280 ли са ти размерите? С какви размери е коминът?

ЧС  JoyJoyJoy

Да, коминът е широк 65 см и дълбочината е 16 см.

# 596
  • София
Аз идвам с най-глупавия въпрос на света. Каква е разликата между аспиратор и абсорбатор и изобщо има ли такава? Уж рових в интернет, доколкото разбирам едното е с постоянни филтри, другото се вързва към..комина? Сигурно звуча като пълен идиот, но ни предстои да правим кухнята съвсем скоро и започнахме да купуваме уреди, но не знам какво да взема. Единственото , което искам, е да дърпа хубаво и да не ми бучи без да върши работа. Едните са вградени, другите приличат на телевизор, закрепен за стената. Нищо не разбирам.

# 597
Ако имате въздуховод/комин, сложете аспиратор. Той отвежда парата и миризмите навън. Абсорбаторът не върши никаква работа според мен, а и често трябва да се сменят филтрите, които не са евтини.
Дали е вграден, полувграден, "телевизор" или друг свободностоящ, зависи от вашето желание.

# 598
Петенце, за да дърпа добре миризмите му трябва въздух като задължително условие, трябва и да изчислите кубатурата на помещението и да видите на колко мощен аспиратор да заложите. Не ползвайте гофрирани тръби, те увеличават шума. Монтирайте го с ПВЦ бели тръби за аспиратор.
Ширината на аспиратора се съобразява и с размера на котлоните. Може да е по-широк, но не и по-тесен.

Ето много полезно четиво от Вето, а цялата статия тук https://veto.bg/blog/polezni-saveti-pri-izbora-na-aspirator

Подходящ капацитет на аспиратора

Капацитетът на аспириране се измерва в м3/h и е основен показател за ефективността на работа. Той трябва да съответства на кубатурата на помещението, където ще работи. За да бъде ефективен, абсорбаторът трябва да може да осъществява 12 пречиствания на въздуха в помещението в рамките на 1 час. За целта се използват следните формули:

Капацитет на аспиратора = дължината x ширината x височината x 6** (При нормална ежедневна употреба: готвене на традиционни ястия, варива или печене на ястия с нисък интензитет на отделяне на миризми).

Капацитет на аспиратора = дължината x ширината x височината x 12** (При интензивно използване: пържене или печене (барбекю, скара и т.н.) на ястия със силно отделяне на миризми). Формулата изчислява необходимия капацитет за обмен на въздуха от 6 до 12 пъти за един час работа на аспиратора.

Пример: Вашето помещение е с големина от 20 кв.м. и височина 2.5 м. В този случай аспираторът трябва да е с капацитет в следния диапазон: 300-600 м3/h (20 х 2.5 х 6 = 300 м3/h; 20 х 2.5 х 12 = 600 м3/h).

Последна редакция: чт, 06 ное 2025, 12:13 от drago_2008

Общи условия

Активация на акаунт