Нашите кухни - тема 100

• 27 375
  • 592
  •   1
Отговори
# 540
И аз смятам, че без аспирация не е работа.
Все още не съм ремонтирала кухнята, т.е. няма аспиратор. Има голям прозорец, на 10 см. от печката и котлоните. През късна есен (сега вече, примерно), като открехна прозореца на ножица при готвене, и моментално ми сваля температурата на яденето на котлона. Да не говорим, че поне 5-10 мин. трябва да стои открехнат прозореца след приключването на готвенето, за да се махне поне частично дим и пари (примерно при пържене на пържоли попрепечени, кюфтета и подобни). Само за дима и парите говоря, не за миризмата. Тя си остава. Аз сложих на комин в кухнята, който не се използва никъде по етажите, устройство/клапа за входящ въздух.Така, без да мръзна през късна есен/зима и без да ми духа от открехнат/отворен прозорец влиза въздух. За една нощ миризмата в кухнята почти изчезва, почти, не съвсем. А тази клапа ще ми служи и при монтирането на аспиратор, като източник на входящ въздух.
Та така - слагайте аспиратор и смело напред.

# 541
В кухнята и банята рекуператорът изкарва въздуха, но въпреки всичко при сериозно готвене за мен не е достатъчно да се чака на него, защото предназначението му не е да замести другия уред. Интензитета на работа на аспиратор да речем 600 кубика, не се достига за същото време от рекуперацията, но поне от него (рекуператора) не ти изстива помещението.

Последна редакция: ср, 29 окт 2025, 15:01 от drago_2008

# 542
Благодаря, момичета Heart И аз мислих за чекмеджета, особенно под котлоните, но ще се загуби мястото в глухия шкаф, което е около 25-30см. Според вас заслужава ли си? Или пък по друг начин да е по-добре? Thinking Ето ги двете стени, хрумва ли ви как би било най-добре да е разпределението? Ел. инсталацията е направена вече, вик още не. Иска ми се плотът на дългата страна да е 65см дълбочина, а на малката стена да е колона. Тя и колоната ще е 65см дълбочина. Колко широки ще е най-добре да са горните шкафове?
Скрит текст:
Шкафът за мивка е 80, защото искам да може да се събере голямата тава на фурната, но пък снощи наваксвах с темата и прочетох, че и в по-малка мивка се събирала. Вече съвсем ми блокира мозъка кое къде да е Disappointed

# 543
  • Варна
Барелина, изобщо не си заслужава за 30 см да жертваш чекмеджета.
Има място за 60 см миялна, 60 см шкаф мивка и 2 тройки чекмеджета по 75 см + 5 см общо бленди.
Мивката ще е по-удобно да е между котлони и хладилник. Компромисът ще е аспирация през повече горни шкафове.

# 544
25-30 см са нищо. Както писах, площта при шкаф с чекмеджета ще се увеличи от това, че ще имаш 3 или 4 на брой, вместо 1 рафт, който се слага в глух шкаф, т.е. там редиш върху рафт и дъно - 2 повърхности. Удобството е насравнимо.
За мивката - гледай размерите на самото корито, а не за какъв шкаф е. Понякога на мивка 60 см има разлика до 5 см във вътрешните размери. При едните мивки тавата се побира, при другите - не.
Лично за мен, освен коритото, и самият смесител допринася за удобството при миене на големите тави. На мен най-лесно ми беше да ги мия със смесител с изтеглящ се душ.

Последна редакция: ср, 29 окт 2025, 15:03 от drago_2008

# 545
Ох, улеснихте ме Heart Значи без глух шкаф, а с чекмеджета ще е!
Мивката на мястото на котлоните ли? Ел вече е направен, това мисля ще е проблем Worried

За горните шкафове, ако са по 40см ще станат 6 шкафа плюс един който е 65см с глух ъгъл 25см. Но ще са 7 еднакви вратички по 40см. 
Слагам в скрития текст. Какво мислите?
Скрит текст:
Всъщност последните 2 малко ще трябва да се променят, сега се сетих, че аспиратора ще е там Sweat Smile

# 546
  • Варна
40 см ми се вижда много ситно. Не е ли по-добре по 50 +

# 547
Единстевно фурната ме притеснява, че ако нещо се пече в нея и готвиш на котлоните ще е неприятно усещането. Не знам дали да не смениш местата с хладилника поради тази причина, въпреки, че става малко странно.

Ако ги размениш така

Последна редакция: ср, 29 окт 2025, 15:55 от drago_2008

# 548
Аз също си имах глух шкаф , но го махнах за сметка на един шкаф с чекмеджета 80 см Икеа. Е ,събира повече и е много удобно. Само с чекмеджета да са кухните Simple Smile

•mimoza•, Радвам се, че ти е харесала идеята за мивката под прозореца. Кухнята ти е чудесна.

Последна редакция: ср, 29 окт 2025, 21:05 от ilenkata

# 549
Здравейте идвам с въпрос, ще се радвам на информация. Без да знам какъв аспиратор ще слагам ме питат с твърда връзка или щепсел ще е. Не знам как да отговоря Sad. Гледам разни модели онлайн, но не пише в повечето случаи. Намерих два electrolux, които са с щепсел. Вашите как са свързани с ел мрежата и къде се крие този щепсел ако аспираторът не е плътно до шкаф - може би отгоре. Нещо не си представям как става. За миялната казах щепсел външен монтаж със защита ip44, но за спиратор нямам идея болшинството с щепсел ли са или без (за да имам повече избор, когато го купуваме) Благодаря 😊!

# 550
Благодаря!
Май съм единствената, която не е мечтала за мивка под прозорец /защото напоследък само това слушам от приятели/🤭😂
Трябва да реша въпроса с коша - ако остане отвън да го сменя с друг или да жертвам шкаф. Изобщо не ми се нрави идеята да трябва да отварям вратичка с пълни/мръсни ръце и все повече клоня към външен, въпреки, че бях 100% за вътрешен. Даже се бях спряла на двойка с голям обем.
В началото на ремонта в магазин тип китайски ми бяха попаднали от малките подвижни сгъваеми кошчета, които се окачат на вратичката. Беше около 17-20лв, но не посмях да купя предварително. Скоро пак минах и имаха други за по 4.90лв и си купих 2. Ми...кош. никак не е лош и се оказа незаменим помощник. Събира доволно количество боклук и всеки ден пълня поне един такъв плюс основния.
Някой може ли да предложи читав голям, който да не е 150-300-400лв...? Гледах на Брабантия, но бегло и мисля, че са ми над психологическия праг такива суми точно за кош.
При мен на твърда връзка са само котлоните.

Последна редакция: чт, 30 окт 2025, 00:17 от •mimoza•

# 551
С щепсел разбира се. Аспираторите са маломощни.

# 552
Нашият е пълно вграждане - фабрично без щепсел. Искаме следващата кухня да е така
.
В момента стърчи един кабел, с идея да се доправя. Не виждам как ще стане добре с щепсел, може би наистина отзад и близо до тялото Rolling Eyes

# 553
Лейди, ами масово по толкова бяха в пинтерест Joy

Ето ги с 4 шкафа по 60см и 1 ъглов шкаф:
Скрит текст:
Определено ми изглежда по-добре Heart Eyes
Може би така ще е най-практично да е ъгловия? Thinking
Скрит текст:
Долният ред със съдомиялна 60, чекмеджета 80-60-80.
Признавам си честно, че на девата в мен много и се иска горен и долен ред да са някакси симетрични Sweat Smile

Драго, леле кога успя да ги сложиш на проект Open Mouth
И аз си го мислих, че ако работят котлони и фурна едновременно ще е много некомфортно, но пък аз фурна ползвам рядко засега Sweat Smile
Според теб по-добре ли ще е мивката да е вдясно?
Така обаче тръбите за аспиратора ще трябва да минават през горните шкафове. И ако някой ден реша да експлоатирам здраво фурната, не знам колко ще е ефективно, ако аспираторът е чак толкова вляво.

# 554
Всичко е въпрос на навици разбира се. Най-добре изхождай от своите на първо място!

Горните шкафове така определено и на мен повече ми харесват!

Размених местата, за да махна фурната, защото на мен тя винаги ми създадва дискомфорт, когато работя в съседство, но и така ергономиката и последователността на процесите се запазват,а съдомиялната моде да е, от която и да е страна на мивката :
Скрит текст:
1. вадиш продуктите от хладилника;
2. слагаш на плота до мивката;
3. измиваш
4. слагаш на плота до котлоните и ги обработваш;
5. поставяш яденето на котлона или фурната

Аз лично никога не съм включвала аспиратора, когато ползвам фурната или след като я отворя. Миризмата и парите следват тавата с яденето основно, т.е. ако много ми мирише ще сложа на котлоните или плота до тях и ще пусна аспиратора. В случая са 2 крачки.

Относно аспиратора, ние винаги си слагаме твърди въздуховоди (белите тръби), като ако се налага да стигне до отдушника, ги изкарваме над шкафовете с плоска тръба, а пред нея слагаме бленда, за да я скрием.

Последна редакция: чт, 30 окт 2025, 11:43 от drago_2008

Общи условия

Активация на акаунт