Седмокласна изпитна 30.06-6.07 Нека резултатите да са на късмет и всеки първо желание да е приет!

• 72 825
  • 1 464
  •   1
Отговори
# 570
Да, в 18 и 35 учебник не са отваряли Simple Smile

# 571
  • Куциндрел
А, виж сега...за набутването ти го казваш, аз не съм споменавала.
Факти споделям..бал 180-200 че има. Толкоз.
Знае се, че там отиват които не им се учи и не учат принципно. Това за нашия град.
Свестните училища са две само. Останалото е с бал около 200..влизаш отмЪ без да си отворил учебник.
Ставаше дума за пропилян бал, защото видиш ли има точки за топа на топа.
Навсякъде има такива гимназии, които обират тези и с по 0 точки на НВОтата.

# 572
  • София
Априлски душ, има и много деца от СМГ, които съвсем целенасочено искат ЕГ, далеч не всички са от описания от теб тип. Не са състезатели,  искат да наблегнат повече на езика, спокойни са, че при желание има STEM профили в 11 и 12 клас във всичките езикови..

Но да, има и от описаните от теб.  Според мен вината там е в родителите, не в детето, те са тези, които обрисуват нещата едва ли не като провал. От години гледам тук във форума как  недоволстващи от тази или онази  езикова родители, са често родители точно на семегейци, които са  приети в съответната езикова не по първо желание. Въпросните родители 5 години все от нещо недоволстват, все сравнения със СМГ правят. А децата им всъщност често са  преживели "провала" и са си доволни/щастливи  в съответната гимназия. А след нея следват/реализират се не по-малко успешно от завършилите СМГ.

# 573
Да, в 18 и 35 учебник не са отваряли Simple Smile
Мисля, че не ме прочете
НТБГ и 18 са съвместими по бал. А 35 е с по-висок от НТБГ. Така че хората просто са имали И други приоритети
А за пчелар учат с бал 30

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 12:52 от Априлски душ

# 574
Понеже и ние сме в процес на колебание, се питам ако на някой с бал за Испанската му се учи френски или пък е учил вече френски, паралелка испански с френски не ли компромисен вариант? Да, вторият език не е като първият, но винаги може да се надгради и извън училището, ако се наложи.

# 575
  • София
Привет!
Понеже получих доста запитвания относно паралелката с Математика и Физика в 73.СУ:

Паралелката по Математика и Физика в 8.клас ще има два часа ФУЧ по математика, в 9. и 10. клас също ще има допълнителни часове,  както и занимания по интереси

# 576
Ами френски като втори език просто трудно се научава, освен ако не ходиш на уроци.
Обратният вариант френски с испански е по-добър, защото като втори език испанският влиза е главата пи-лесно

# 577
Априлски душ, има и много деца от СМГ, които съвсем целенасочено искат ЕГ, далеч не всички са от описания от теб тип. Не са състезатели,  искат да наблегнат повече на езика, спокойни са, че при желание има СТЕМ профили в 11 и 12 клас във всичките езикови..

Но да, има и от описаните от теб.. Според мен вината там е в родителите, не в детето, те са тези, които обрисуват нещата като провал. От години гледам тук във форума как  недоволстващи от тази или онази  езикова родители, са често родители точно на семегейци, които са  приети в съответната езикова не по първо желание. Въпросните родители 5 години все от нещо недоволстват, все сравнения със СМГ правят. А децата им всъщност често са  преживели "провала" и са си доволни/щастливи  в съответната гимназия.
За Варна, пак топ-а на топ-а е МГ, после е Първа.
Но на много деца им писва от математика в МГ до 7 клас и отиват по езиковите.
А има и други, които сами.. драпат да си остана в МГ. Не е от родителите само.

Ами френски като втори език просто трудно се нсучава
Съгласна съм.
Немски, френски... трябва да са първи език.

# 578
Априлски душ, има и много деца от СМГ, които съвсем целенасочено искат ЕГ, далеч не всички са от описания от теб тип. Не са състезатели,  искат да наблегнат повече на езика, спокойни са, че при желание има STEM профили в 11 и 12 клас във всичките езикови..

Но да, има и от описаните от теб.  Според мен вината там е в родителите, не в детето, те са тези, които обрисуват нещата едва ли не като провал. От години гледам тук във форума как  недоволстващи от тази или онази  езикова родители, са често родители точно на семегейци, които са  приети в съответната езикова не по първо желание. Въпросните родители 5 години все от нещо недоволстват, все сравнения със СМГ правят. А децата им всъщност често са  преживели "провала" и са си доволни/щастливи  в съответната гимназия.
Имахме същия пример във 2АЕГ. Детето до края на 8ми клас си се беше сработило с класа, с учителите, видимо не страдаше... На всяка род.среща майката мрънкаше за нещо, а детето седмица след това ставаше затворено и некомуникативно (знам, защото рязко отказваше излизания с тайфата, "едно мачлЕ", "едно кино сле училеще"...). Живота на детето щеше да е много по-прост, ако майката очевидно не страдаше с години...

# 579
  • Куциндрел
Има и други положения, учи една година, ходи на уроци, ПИ, тестове. Накрая нещо се омотава и оплесква НВО-то,  но остава нещо много важно - грамотно е.
Точно, точките след 2 месеца вече ще минат и отминат, но знанията остават. Частната учителка по БЕЛ и детето много страдат от точките - не показвали реално знанията. Успокоявах ги един по един.

Цитат
Ако на детето не му трябва много висок бал и може да се справи без излишни напъни и без много учене

Защо човек да се пъне, ако може да не се пъне - златно правило към успеха е това  Sweat Smile
Аз не бих се съгласила детето ми да има, примерно 400 т. бал, но да се запише в Бузема  да учи за пчелар, защото това му била детската мечта. Само през трупа ми.
Ако има бал 500 и не иде в СМГ, а в английската, ще се съглася. Но всяко нещо си има граници
Едва ли дете с толкова точки ще има афинитет към птички, пчелички, цветенца и т.н. Но може да иска техническа специалност, а не хуманитарна. Тогава няма чак толкова да ни се орони реномето, че детето влиза при онея там дето....
Няма нужда да залитаме в крайности с мненията си.

# 580
Ако детето се е записало в училище на 2-ро класиране, но на трето класиране се обявят места в училище на по-предно желание, то може ли да участваме за трето класиране и как?

# 581
  • София
Момичета, моля ви, дайте отзиви за НТБГ!
Скрит текст:
На моята може бе няма да й стигне за испанската и се е насочила към Бизнес администрация с испански език в НТБГ. Поне от вчера е така, утре може и друго да измисли
Разбрах, че там няма профили в 11 и 12 клас, и имат държавен изпит вместо 2-ра матура.
Часовете по език в 8-клас са толкова, колкото и на езиковите гимназии.
... Защото в 22-ро са с хуманитарни или природни профили и тя не иска това. Освен това, 22-ро и 31-во  не е с квоти и се очертават момичешки паралелки и пак не й харесва. А, бе няма угодия.
За угодията съм съгласна - трудно ще намерите алтернатива на Испанската. Все неще е различно и трябва правилно да прецените с кое ще направите компромис - квотите, профила, професионална паралелка... Обяснете на детето все пак всички подробности. Да, в 8 клас с НТБГ е еднакво, че все е ИИЧЕ, но после стават 2ч седмично до 12 клас, докато в ИГ -11 и 12 кл са минимум 7ч. В НТБГ 10-12 кл имат задължително 2 седмици стаж през лятото, съответно по-къса ваканция. Вижте учебния план и специалните предмети - дали въобще представляват интерес. С ИЕ чуждоезиков профил има и в 30 СУ, от малкото останали такива наред с 31во.
Peneva_а, освен хуманитарни и природни науки, профилиране може да има и в посока МАт-Гео, Мат+Инф/ИТ/физика. Все варианти, които се предлагат и често избират в ЕГ. Да не говорим, че сега избират езиците, което е им е по-лесно, а вече в 10 клас другите науки, като по-осъзнати. Това не разбирам защо никой в МОН и по-специално Вълчев не могат да вземат предвид.

# 582
Ако детето се е записало в училище на 2-ро класиране, но на трето класиране се обявят места в училище на по-предно желание, то може ли да участваме за трето класиране и как?
Може, като всички други.
Изтегле си документите, става незаписано никъде и кандидатства на общо основание.

# 583
Има и други положения, учи една година, ходи на уроци, ПИ, тестове. Накрая нещо се омотава и оплесква НВО-то,  но остава нещо много важно - грамотно е.
Точно, точките след 2 месеца вече ще минат и отминат, но знанията остават. Частната учителка по БЕЛ и детето много страдат от точките - не показвали реално знанията. Успокоявах ги един по един.

Цитат
Ако на детето не му трябва много висок бал и може да се справи без излишни напъни и без много учене

Защо човек да се пъне, ако може да не се пъне - златно правило към успеха е това  Sweat Smile
Аз не бих се съгласила детето ми да има, примерно 400 т. бал, но да се запише в Бузема  да учи за пчелар, защото това му била детската мечта. Само през трупа ми.
Ако има бал 500 и не иде в СМГ, а в английската, ще се съглася. Но всяко нещо си има граници
Едва ли дете с толкова точки ще има афинитет към птички, пчелички, цветенца и т.н. Но може да иска техническа специалност, а не хуманитарна. Тогава няма чак толкова да ни се орони реномето, че детето влиза при онея там дето....
Няма нужда да залитаме в крайности с мненията си.
Оо, може, има такива пубертети, че ризи дерат да са наопаки. Естествено, в един момент им идва акъла, но колкото да ти скъсат нервите го умеят
От такива идват част от високите балове на трето и четвърто класиране

# 584
Цитат

Защо човек да се пъне, ако може да не се пъне - златно правило към успеха е това  Sweat Smile
Аз не бих се съгласила детето ми да има, примерно 400 т. бал, но да се запише в Бузема  да учи за пчелар, защото това му била детската мечта. Само през трупа ми.
С глас сме разсмя Simple Smile
Съгласна съм. Има някаква граница, в която трябва да се толерира мнението им, но и от нас зависи да канализираме някак това решение, според опита си.

Общи условия

Активация на акаунт