Седмокласна изпитна 30.06-6.07 Нека резултатите да са на късмет и всеки първо желание да е приет!

• 72 760
  • 1 464
  •   1
Отговори
# 390
  • София

Оххх, всичко гледах... Знам практически за 2 паралелки с чудесни учители по двете науки, но с проблема, който виждам аз... Едната гимназия  е ФЕГ, а другата точно 134-то. Там иврит ми бърка в здравето и не искам детето да го учи. Иначе и от двете мои близки деца желаещи фармация я записаха без проблем.

Милна, за дете насочено към езиците може да е възможно и аз тъкмо това се опитвам да кажа. Моето дете категорично не желае езиково училище и за него това ще бъде кошмар в името на природни науки...
Пенева ме разбра отлично какво имам предвид. ❤️ Прегледах всички, дори мисля в 32-ро балообразуването е с чуждия език, а не с химия и биология.
И искам да кажа, че все пак ми се иска да бъде в училище с бал чувствително по-нисък от нейния.

# 391
Скрит текст:
Трето и четвърто са толкова честни , колкото първо и второ. Синът ми участва в четвърто, въпреки че място имаше и в трето, но не се решихме да рискуваме. След като се появи още едно на четвърто, решихме, че е нашият знак Simple Smile
Трето и четвърто не са едно и също. За четвърто класиране остават свободни места, за които не е имало вътрешни мераклии, а и на всички им е писнало и са заминали на море  Рискът е различен.

Не съм писала, че са едно й също, а че са еднакво честни като първо и второ. Вие писахте за някакво проверяване на честността. Кое е по-рисково класиране според вас?
По-високорисковото за мен е трето класиране. За 4то - кандидатите са по-малко и вероятно има някаква причина местата да не са заети на трето класиране. А преди 2 години дори имаше свободни места в СМГ след последния пас.
За "чесността"     няма друга причина трето класиране да не се извършва по алгоритъма на второ.
Не са заети, защото не са били обявени за трето. Сега може всеки, който види свободни места 2-3 за паралелка за която иска, да си изтегли документите и да кандидатзтва... и това място ще излезе свободно за кандидатстване в четвърто класиране.

Обяснихме няколко пъти, защо трето е отделено от първо и второ, ама май не се чете. Няма да описвам пак.

https://bg-mam.ma/p/1790282/49920274

Последна редакция: ср, 02 юли 2025, 17:26 от peneva_a

# 392

Оххх, всичко гледах... Знам практически за 2 паралелки с чудесни учители по двете науки, но с проблема, който виждам аз... Едната гимназия  е ФЕГ, а другата точно 134-то. Там иврит ми бърка в здравето и не искам детето да го учи. Иначе и от двете мои близки деца желаещи фармация я записаха без проблем.

Милна, за дете насочено към езиците може да е възможно и аз тъкмо това се опитвам да кажа. Моето дете категорично не желае езиково училище и за него това ще бъде кошмар в името на природни науки...
Пенева ме разбра отлично какво имам предвид. ❤️ Прегледах всички, дори мисля в 32-ро балообразуването е с чуждия език, а не с химия и биология.
И искам да кажа, че все пак ми се иска да бъде в училище с бал чувствително по-нисък от нейния.
Абсолютно си права. Не съм гледала от тази гледна точка
 На мен ми бодат очите, защото искаме език и не сме се профилирали. Но реално профил природни науки е натрапен на този, който не го иска, а за този, който иска да го учи сериозно, без да учи чужд език, всъщност няма нищо.....
Е, хубава работа, ама...

# 393
През последните 30 години се заложи на обучението по чужди езици, което всъщност не е лошо. Махалото рязко се наклони в тази посока. Сега уж искат да го върнат в посока природни науки и математика. Всичко различно от равновесието е вредно, според мен.

# 394
  • София

Обяснихме няколко пъти, защо трето е отделено от първо и второ, ама май не се чете. Няма да описвам пак.

https://bg-mam.ma/p/1790282/49920274
Разбира се, ние сме чукчи, не четем, само пишем.

# 395
Dincho, в предишните варианти на чуждоевзиков профил, в които всичко някак се разместваше в годините, нямаше това ужасно натрупване в 9ти клас (за мен е дори абсурдно). Сега рязко езика пак става 2 (+2 до 4) часа седмично и започват да учат химия на език (не знаят лексиката в областта), плюс история на езика, + география... или биология или физика... То дисциплината ли да разбере или езиковао да се подготви за дисциплината. Манджа с грозде им става малко в главата. И после защото химията те е стреснала на немски (например), не записваш профил... а като профил после ще я учиш на български...
Малкия ми син беше първия набор по новата система, големия малко преди него. Видях разликата.

# 396
Здравейте,
а дали има някъде прогнозни балове за математическите гимназии?
СМГ, НПМГ (профил математика), ТУЕС?

Знам, че има все повече частни алтернативи - ПЧМГ, Питагор, СофтУни, които ще окажат влияние, но все пак ми е важно Simple Smile

ПРОГНОЗЕН БАЛ МОМИЧЕТА ВТОРО КЛАСИРАНЕ в София:

Скрит текст:
2025 момичета   
ПАРАЛЕЛКА   Прогнозен БАЛ
НЕГ   473
164 - ИЕ/АЕ   483
164 - ИЕ/Ит   480
164 - ИЕ/ФЕ   479,5
164 - ИЕ/Пр   475,5
ФЕГ – ФЕ/АЕ   458
ФЕГ – ФЕ/ИЕ   456
ФЕГ – ФЕ/НЕ   454
ФЕГ – ФЕ/ЛЕ   453,5
1АЕГ- АЕ/ИЕ   458
1АЕГ- АЕ/НЕ   455
1АЕГ- АЕ/РЕ   451
1АЕГ- АЕ/ФЕ   452
1АЕГ- Пр.   452
2АЕГ- ИЕ   464
2АЕГ – НЕ   458
2АЕГ – РЕ   452
73-то – НЕ/АЕ   467,5
73-то – НЕ/ФЕ   463,5
73 СУ – Математически   457
73 СУ – Обществени науки   457
22-ро Хуманитарен ИЕ/АЕ   433
22-ро Хуманитеране АЕ/ИЕ   430
22-ро Пр. науки АЕ/НЕ   429
22-ро Пр. Науки ИЕ/АЕ   433
22-ро Общ. Науки АЕ/ИЕ   427
22-ро Общ. Науки ИЕ/АЕ   427,5
35-то НЕ/РЕ с квоти   448,5
35-то НЕ/РЕ без квоти   436
35-то Природни науки ФЕ с квоти   434
35-то ФЕ/РЕ без квоти   428,5
35-то – Пр. науки НЕ с квоти   437
31-во ИЕ   435,5
31-во АЕ   431
31-во НЕ   428
31-во МАТ   413
32-ро АЕ/ИЕ   450
32-ро АЕ/НЕ   443
32-ро АЕ/ФЕ   440
32-ро Хуманитарни науки   425
32-ро – СХН   429,5
32-ро – Пр. науки   427,5
133-то – РЕ   418
133-то – АЕ   434
133-то – ФЕ   437,5
51-во - КА   439
51-во - КГ   433,5
НТБГ - Банково дело - АЕ    415
НТБГ - Застрахователно и осигурително дело - AE   398,5
НТБГ - Оперативно счетоводство - РЕ   375,5
НТБГ - Бизнес администрация - ИЕ   428,5
НТБГ - Електронна търговия - АЕ   403,5
НТБГ - Икономическа информатика - АЕ   401,5
НТБГ - Банково дело - ФЕ   414
НТБГ - Банково дело - НЕ   417
НТБГ - Електронна търговия - РЕ    381
НФСГ -Икономическа информатика - АЕ   385,5
НФСГ - Икономика и мениджмънт - АЕ   395,5
НФСГ - Икономика и мениджмънт - НЕ   386
НФСГ - Икономическа информатика - НЕ   379
НФСГ - Икономика и мениджмънт - ИЕ   396
НФСГ - Оперативно счетоводство - АЕ   371,5
НФСГ - Икономика и мениджмънт - ФЕ   369,5
18 СУ -Математически    404
18 СУ -Природни науки - НЕ    401,5
18 СУ - Природни науки - ФЕ   395,5
18 СУ Чужди езици - ФЕ   410
18 СУ Чужди езици - ЯЕ    411
18 СУ - Хуманитарни науки - АрЕ    336
18 СУ - Чужди езици - КитЕ    370
18 СУ - Чужди езици - КорЕ    384

ПРОГНОЗЕН БАЛ  МОМЧЕТА НА ВТОРО КЛАСИРАНЕ В СОФИЯ:

Скрит текст:
2025 момчета   
ПАРАЛЕЛКА   Прогнозен БАЛ
НЕГ   468
164 - ИЕ/АЕ   471,5
164 - ИЕ/Ит   464
164 - ИЕ/ФЕ   459
164 - ИЕ/Пр   459
ФЕГ – ФЕ/АЕ   441
ФЕГ – ФЕ/ИЕ   439
ФЕГ – ФЕ/НЕ   442
ФЕГ – ФЕ/ЛЕ   431,5
1АЕГ- АЕ/ИЕ   446,5
1АЕГ- АЕ/НЕ   450
1АЕГ- АЕ/РЕ   442
1АЕГ- АЕ/ФЕ   442
1АЕГ- Пр.   446
2 АЕГ – АЕ/ИЕ   447,5
2АЕГ – АЕ/НЕ   452,5
2АЕГ – РЕ   447
73-то – НЕ/АЕ   465
73-то – НЕ/ФЕ   457
73 СУ – Математически   449
73 СУ – Обществени науки   449
22-ро Хуманитарен ИЕ/АЕ   433
22-ро Хуманитеране АЕ/ИЕ   430
22-ро Пр. науки АЕ/НЕ   429
22-ро Пр. Науки ИЕ/АЕ   433
22-ро Общ. Науки АЕ/ИЕ   427
22-ро Общ. Науки ИЕ/АЕ   427,5
35-то НЕ/РЕ с квоти   431,5
35-то НЕ/РЕ без квоти   436
35-то Природни науки ФЕ с квоти   420
35-то ФЕ/РЕ без квоти   428,5
35-то – Пр. науки НЕ с квоти   417,5
31-во ИЕ   435,5
31-во АЕ   431
31-во НЕ   428
31-во МАТ   413
32-ро АЕ/ИЕ   425,5
32-ро АЕ/НЕ   425
32-ро АЕ/ФЕ   418
32-ро Хуманитарни науки   416
32-ро – СХН   429,5
32-ро – Пр. науки   427,5
133-то – РЕ   394
133-то – АЕ   428
133-то – ФЕ   415
51-во - КА   439
51-во - КГ   433,5
НТБГ - Банково дело - АЕ   418
НТБГ - Застрахователно и осигурително дело - AE   400
НТБГ - Оперативно счетоводство - РЕ   385
НТБГ - Бизнес администрация - ИЕ   412,5
НТБГ - Електронна търговия - АЕ   413
НТБГ - Икономическа информатика - АЕ   418,5
НТБГ - Банково дело - ФЕ   398,5
НТБГ - Банково дело - НЕ   414
НТБГ - Електронна търговия - РЕ    388,5
НФСГ -Икономическа информатика - АЕ   385,5
НФСГ - Икономика и мениджмънт - АЕ   395,5
НФСГ - Икономика и мениджмънт - НЕ   386
НФСГ - Икономическа информатика - НЕ   379
НФСГ - Икономика и мениджмънт - ИЕ   396
НФСГ - Оперативно счетоводство - АЕ   371,5
НФСГ - Икономика и мениджмънт - ФЕ   369,5
18 СУ -Математически    404
18 СУ -Природни науки - НЕ    401,5
18 СУ - Природни науки - ФЕ   395,5
18 СУ Чужди езици - ФЕ   410
18 СУ Чужди езици - ЯЕ    411
18 СУ - Хуманитарни науки - АрЕ    336
18 СУ - Чужди езици - КитЕ    370
18 СУ - Чужди езици - КорЕ    384

*Прогнозните балове са само ПРОГНОЗНИ. Отчитат статистиката, но не могат да отчетат други влияещи фактори, като желанията на децата. Същите не трябва да служат за отпадане на желания от списъка с желанията. Те са само ориентир за подредбата в края на списъка.

**Тази година има нови паралелки, за които няма сравнителни данни и за тях вероятно прогнозата няма да е много точна.

*** Имайте предвид, че колкото по-надолу като бал е дадено училище, толкова по-неточна става прогнозата. Това е така основно по две причини:
- Първо, изборът на училища става все по-голям и желанията на децата са все по-разнопосочни и съответно оказват по-голямо влияне върху бала;
- Второ, надолу вече все по-често има варианти за оценки от дипломата, различни от 2х6, а това няма как да се предвиди в прогнозата, защото за него статистически данни няма.

# 397
  • София
Скрит текст:
Трето и четвърто са толкова честни , колкото първо и второ. Синът ми участва в четвърто, въпреки че място имаше и в трето, но не се решихме да рискуваме. След като се появи още едно на четвърто, решихме, че е нашият знак Simple Smile
Трето и четвърто не са едно и също. За четвърто класиране остават свободни места, за които не е имало вътрешни мераклии, а и на всички им е писнало и са заминали на море  Рискът е различен.
Не съм писала, че са едно й също, а че са еднакво честни като първо и второ. Вие писахте за някакво проверяване на честността. Кое е по-рисково класиране според вас?
По-високорисковото за мен е трето класиране. За 4то - кандидатите са по-малко и вероятно има някаква причина местата да не са заети на трето класиране. А преди 2 години дори имаше свободни места в СМГ след последния пас.
За "чесността"     няма друга причина трето класиране да не се извършва по алгоритъма на второ. Това е шанса да се влезе с голяма разлика в бала, която нормално е невъзможна.
Не е така. Ако класиранията продължат на принципа на второ - участваш, без риск да си загубиш мястото, край няма да имат. И накрая и незапълнени места ще има по училищата. Все пак нещата трябва да приключат преди 15 септември и начинът е точно това. За останалите места след второ класиране - отделно класиране на принципа на първото. Нищо нечестно и нередно няма.

Няма как да се направят прогнозни балове за училища с различно балообразуване от 2х2, защото статистиката не предоставя необходимите за това данни.

# 398
  • София
Dincho, в предишните варианти на чуждоевзиков профил, в които всичко някак се разместваше в годините, нямаше това ужасно натрупване в 9ти клас (за мен е дори абсурдно). Сега рязко езика пак става 2 (+2 до 4) часа седмично и започват да учат химия на език (не знаят лексиката в областта), плюс история на езика, + география... или биология или физика... То дисциплината ли да разбере или езиковао да се подготви за дисциплината. Манджа с грозде им става малко в главата. И после защото химията те е стреснала на немски (например), не записваш профил... а като профил после ще я учиш на български...
Малкия ми син беше първия набор по новата система, големия малко преди него. Видях разликата.
Точно.. в НПМГ физика и интензивно английски
 После в 9 клас беше кошмар. Добре, че се усетиха и направиха езика разширен.
Имам още време да мисля. Сега чакаме историята от НГДЕК и ще видим дали това всъщност след НПМГ не е по-добрият избор. С допълнителна подготовка по природните ако още има интерес в 10 клас. То само ще си покаже.

# 399
  • Sofia
Момичета, моля ви, дайте отзиви за НТБГ!
На моята може бе няма да й стигне за испанската и се е насочила към Бизнес администрация с испански език в НТБГ. Поне от вчера е така, утре може и друго да измисли
Разбрах, че там няма профили в 11 и 12 клас, и имат държавен изпит вместо 2-ра матура.
Часовете по език в 8-клас са толкова, колкото и на езиковите гимназии.

Ще съм благодарна на всякакви отзиви.
Звъннах в гимназията, но от там не бяха много разговорливи:disappointed:

# 400
През последните 30 години се заложи на обучението по чужди езици, което всъщност не е лошо. Махалото рязко се наклони в тази посока. Сега уж искат да го върнат в посока природни науки и математика. Всичко различно от равновесието е вредно, според мен.
Ами вредно е, да. А децата, които не искат природни науки или език какво да правят? Ще се мъчат я в едното, я в другото. На мен това профилиране направо ми бърка в.... да не казвам! То да ти предлагаха профил, който ти искаш , разбирам... Ама ти предлагат профил, за който се съберат деца. И ако се съберат деца за История и цивилизация и моята дъщеря трябва да се застреля от упор просто.... Как да го избера това проклето училище, за да избегна нещо нежелано? Как?

# 401
  • Отвъд алеята зад шкафа
Баба ви Яга, мога да дам чудесни отзиви за НТБГ. На държавния изпит по професия имат към 5.70 средно над 260 деца от випуска.

# 402
  • София
Имам познато мимиче, завършила НТБГ сравнително скоро. Ами, не говори испански, нищо, че е с толкова часове като в Испанската. Ако целта ви е да научи език - не е най-добрия вариант. Но пък си има други качества това училище, които не са за пренебрегване, ако детето им аинтерес в тази област.

# 403
На моята може бе няма да й стигне за испанската и се е насочила към Бизнес администрация с испански език в НТБГ. Поне от вчера е така, утре може и друго да измисли
Разбрах, че там няма профили в 11 и 12 клас, и имат държавен изпит вместо 2-ра матура.

Не е лошо училище. Беше сред най-желаните когато учех там обаче с годините падна интереса към банковото и осигурително дело. Сега имам познато дете и казват, че не се учи твърде много. Обаче точно бизнес администрация не мисля, че е най-добрата паралелка.

# 404

Няма профили, има професионални дисциплини.
То втори гимназиален етап си е точно това малко часове ООП + профил/професия.

Общи условия

Активация на акаунт