Седмокласна изпитна 30.06-6.07 Нека резултатите да са на късмет и всеки първо желание да е приет!

• 72 932
  • 1 464
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Дипломите за втори гимназиален етап са с успех от предметите, изучавани в 11 и 12 класа само. В тях са вписани и оценките от ДЗИ, да, но те не са калкулирани в средния успех.

# 511
  • София

Принципно, от едно време, бизнес администрация е "секретарска" паралелка. Не че няма да учат счетоводство, финанси и статистика, но се набляга на кореспонденция и машинопис. Поне преди беше така, много момичешка също така. Пък нека политиците се хвалят, че я завършили не знам къде си.
[/quote]
Аз съм завършила бизнес администрация в Антверпен и мога да кажа, че машинопис ама изобщо не се учи. Списъкът с предмети и дисциплини е ужасяващо дълъг и дава изключително широка квалификация. Спомням си, че имахме по 15-16 изпита на семестър по различни дисциплини. Две години финансови анализи в ексел( и това през 1992-1996), когато в България компютри в университетите изобщо не е имало, две години международно бизнес право и подобни. В България не съм и поглеждала какво учат. Искам просто да спомена, че представите и критериите са доста различни.

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 08:49 от Ивалета

# 512
Magenta2022, едва ли някой прави точно сметка, по- скоро по естествен начин се случва това, след като по правило всеки избира профил, който му е интересен или поне му се струва най- малко труден от предложените.
Медицинското при нас е 40-50лв. Ако отидете при лекар, който не е ваш ЛЛ - 50лв. Нашата ако не можем да я "хванем", когато ни трябва се налага да си платим при нея.
ИМВ, стискам палци на художника, късмета да е с него Hug
elleni, чак 60т. ми се струват много, но и аз ще пиша едно училище с много по- нисък бал от неговия, просто защото там също би искал да учи. Няма лошо да се презастраховаме.

# 513
  • София
Дипломите за втори гимназиален етап са с успех от предметите, изучавани в 11 и 12 класа само. В тях са вписани и оценките от ДЗИ, да, но те не са калкулирани в средния успех.

Русалка, много благодаря. И университети напр. в Германия гледат тази диплома само, нали? То за първи гимназиален етап диплома няма.

Una, ние вкъщи все гледаме да я караме с по-малко усилия, когато може. 😀 А и повечето деца са принудени да си изберат всички профили още в седми клас, когато много от тях не са ориентирани какво искат да учат в гимназията.

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 08:49 от Magenta2022

# 514
Изпратих Викинга на последното рисуване в този маратон. Много мъка, много зор. Дано има късмет това дете.
Варианта с МОН-ските с рисуване му е много афиф с уникалния бал, който докара. Да се свършва тук и да почвам да се притеснявам за другия младеж, че и там време не остана.
Силно стиснати палци за младежа! Да се справи блестящо на изпита и да избере най-доброто за себе си училище! Flowers Four Leaf Clover

На моята девойка рисуването ще ѝ остане само като хоби за сега. На по-късен етап, ако ще да се пробва в НХА, нейна си работа...

# 515
Не мога да спя от мислене и имам нужда от съвет/коментар.Ситуацията ни е: момче, Пловдив, бал,с който влиза навсякъде, където пожелае, на 1во класиране. Завърши МГ. Друг език, освен английски, не иска. Направихме тестовете за кариерно развитие-профил икономика, предприемачество, информатика излезе. Но това ни беше ясно и без тестове. Сведохме до 3 училища избора, но не можем да решим.
Скрит текст:
1. АГ - "какво друго ще ми даде, освен да задобрея по английски?", среда - неизвестна, местоположение - на другия край на града.
2. МГ - "ми още 5 години ще си почивам". Нивото не отговаря на високия входящ бал по никакъв начин. Среда - неизвестна към скучно-стерилна, пак е на другия край на града.
3. НТГ - най-привлекателната специалност е с немски, отпада. Другите харесани варианти са Финансист, Икономист-информатик, Бизнес-администрация и Организатор интернет приложения.
Среда - неизвестна, но, според познати деца, свежа и на ниво. Местоположение-топ.
И не знам. Полезно ще ми е,ако някой коментира по нашия казус. Благодаря предварително.

Дописвам с коментар от преди малко: "тъпото е, че в Иконома и без да дадете луди пари за уроци,пак щях да вляза".
Но е твърде егоистично да го насоча нанякъде,само защото може да влезе в най-високобаловата паралелка в града.
При обсъждането имайте предвид и че в Иконома няма квоти и момчетата винаги са малцинство в клас. Те въртят смени на срокове, а не през месец както е свикнал в МГ. ЕГ са на на една смяна. Аз на ваше място бих лобирала да си остане в МГ - вижте паралелките различни от математика, ако не ви притеснява, че са професионални.

# 516
  • София

Много благодаря. И университети напр. в Германия гледат тази диплома само, нали? То за първи гимназиален етап диплома няма.
Не, уви, точно Германия не гледа само  това. Понеже нашите деца кандидатстват  наравно с германците, а последните са с диплома, в която са сметнати И оценките от немския абитур,  и понеже  за балообразуването при много специалности с квоти се взима и дипломата, то нашите се преизчисляват по определена  формула, даже последователно по две. Тежестта на двата ДЗИ  в получената финално  като еквивалент на немската  оценка е 50%. Другаде, където дипломата в цялост не е  част от бал, предполагам, че няма такъв проблем, понеже ще вземат само онези оценки от нея, които ги касаят. Но иначе, да, от първи гимназиален никой не гледа оценки/успех.

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 08:58 от Просто русалка

# 517
  • София
Моят юнак нареди 10 желания с голям зор. След известен размисъл заяви, че ще се запише още на първо класиране, където и да е приет. За второ желание би трябвало да влезе още на първо, до скоро бълнуваше само за НПМГ, където според мен има по-голям шанс на второ,  понеже е с точка и малко над минималния бал от миналата година за желаната паралелка. В испанската пък по мои сметки би трябвало още на първо класиране да влезе, понеже балът му е около 30т над минималния за миналата година, та ще стигне дори и да се вдигне тази година. Детето каза, че няма нерви да чака до второ класиране. Изключително много се изнерви докато чака да излезнат резултатите.
Сестра му учи в 129 ОУ, което е в същата сграда и това също накланя везните в тази посока, макар че там сега се заформят разни драми с евентуален фалит, не съумява новия директор да управлява бюджета май.

# 518
Моят юнак нареди 10 желания с голям зор. След известен размисъл заяви, че ще се запише още на първо класиране, където и да е приет. За второ желание би трябвало да влезе още на първо, до скоро бълнуваше само за НПМГ, където според мен има по-голям шанс на второ,  понеже е с точка и малко над минималния бал от миналата година за желаната паралелка. В испанската пък по мои сметки би трябвало още на първо класиране да влезе, понеже балът му е около 30т над минималния за миналата година, та ще стигне дори и да се вдигне тази година. Детето каза, че няма нерви да чака до второ класиране. Изключително много се изнерви докато чака да излезнат резултатите.
Сестра му учи в 129 ОУ, което е в същата сграда и това също накланя везните в тази посока, макар че там сега се заформят разни драми с евентуален фалит, не съумява новия директор да управлява бюджета май.
И при девойката е сходна ситуацията. Балът ѝ стига за всички езикови гимназии, но тя не ще и да чуе за тях и се чуди между две училища кое да сложи на първо и кое на второ място. И така вече не знам колко време се чуди... и кога ще се начуди. Снощи викам - дай да седнем да обсъдим плюсове и минуси на всяко и да решиш. Отговор - ох, нека да е утре... И все е "утре". Joy

# 519
  • ВАРНА

Много благодаря. И университети напр. в Германия гледат тази диплома само, нали? То за първи гимназиален етап диплома няма.
Не, уви, точно Германия не гледа само  това. Понеже нашите деца кандидатстват  наравно с германците, а последните са с диплома, в която са сметнати И оценките от немския абитур,  и понеже  за балообразуването при много специалности с квоти се взима и дипломата, то нашите се преизчисляват по определена  формула, даже последователно по две. Тежестта на двата ДЗИ  в получената финално  като еквивалент на немската  оценка е 50%. Другаде, където дипломата в цялост не е  част от бал, предполагам, че няма такъв проблем, понеже ще вземат само онези оценки от нея, които ги касаят. Но иначе, да, от първи гимназиален никой не гледа оценки/успех.

Има университети, които търсят оценки от 10 клас - например Бокони Simple Smile

# 520
  • София
Моите нали са при баба си и както говорихме и обсъждахме с едната как да ги нагласим ...и ми вика Хайде чао и затвори Joy

# 521
  • София
Русалка, много ми беше полезна информацията за Германия. Благодаря!

# 522
  • София
Прасунчо,  постът ми беше в отговор конкретно за  дадената като пример в питането на Магента  държава,   в случая Германия. В нея никой не иска нищо от 1 гимназиален етап. За втори гимназиален   другаде извън БГ изразих само предположение, за да избегна точно неверни обобщения, че гарантирано няма преизчисляване на дипломата като описаното от мен. Грешката ми е ,че написах последното изречение за 1 етап  след  въпросното предположение за втори етап.  Затова  с цел да няма неясноти, подчертавам, че целият пост е за отправеното питане за немски университети, както и го е разбрала Магента.

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 09:25 от Просто русалка

# 523
  • Отвъд алеята зад шкафа
И моята госпожица има бал да си избира каквото иска, обаче като няма ясни желания, е трудно. Още не е казала на какво се спира, само е казала твърдо какво не иска.
Ивалета, а за АК отказахте ли се?

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 09:38 от gadamer

# 524
  • София
Ивалета, а за АК отказахте ли се?
Да. Това беше резервен вариант при нас, в случай че се издъни на матурите. И с цел осигуряване на спокойствие на НВО. Не сработи особено добре, така се спече в деня преди българския, че сериозно се притесних.

Общи условия

Активация на акаунт