Седмокласна изпитна 30.06-6.07 Нека резултатите да са на късмет и всеки първо желание да е приет!

• 72 776
  • 1 464
  •   1
Отговори
# 585
Съгласна съм на 100% за средата и не говорим за такива големи разлики в бала.
Ще ви дам пример. Съученичка на синът ми има 486,5 бал и иска да учи във френската. Но майка й казва...."ааа никакви такива, какво разбира тя в 7 клас, те са неориентирани. Балът й ще стигне за испанска. Пишем подред гимназиите по най-висок бал и точка."
На това какво му казвате 🤷🏼‍♀️
Казвам му болни родителски амбиции.

# 586
  • Куциндрел
Има и други положения, учи една година, ходи на уроци, ПИ, тестове. Накрая нещо се омотава и оплесква НВО-то,  но остава нещо много важно - грамотно е.
Точно, точките след 2 месеца вече ще минат и отминат, но знанията остават. Частната учителка по БЕЛ и детето много страдат от точките - не показвали реално знанията. Успокоявах ги един по един.

Цитат
Ако на детето не му трябва много висок бал и може да се справи без излишни напъни и без много учене

Защо човек да се пъне, ако може да не се пъне - златно правило към успеха е това  Sweat Smile
Аз не бих се съгласила детето ми да има, примерно 400 т. бал, но да се запише в Бузема  да учи за пчелар, защото това му била детската мечта. Само през трупа ми.
Ако има бал 500 и не иде в СМГ, а в английската, ще се съглася. Но всяко нещо си има граници
Едва ли дете с толкова точки ще има афинитет към птички, пчелички, цветенца и т.н. Но може да иска техническа специалност, а не хуманитарна. Тогава няма чак толкова да ни се орони реномето, че детето влиза при онея там дето....
Няма нужда да залитаме в крайности с мненията си.
Оо, може, има такива пубертети, че ризи дерат да са наопаки. Естествено, в един момент им идва акъла, но колкото да ти скъсат нервите го умеят
От такива идват част от високите балове на трето и четвърто класиране
Може, аз такива не съм срещала. Повечето са си с конкретни желания от преди НВОтата, други знаят какво ще учат, колкото и котките ми

# 587
И идвам аз, която въпреки високият бал, не е сигурна че високобаловите училища са подходящи за детето. Оставила съм го да избира, разбира се, но наистина не знам дали МГ ще е подходящо за него, а той се е насочил натам.
Някой има ли препоръка за last minute кариерна консултация?
Опитайте тук, звъннете на който отговаря за вашия район:
https://karierno-orientirane.com/zayavi-konsultacia/

# 588
Ще се вдигне рейтинга на Бузема усещам ...
Със сълзи се смея, хора Sweat Smile

# 589
Аз не зная в каква граница да толерирам, защото и в нискобаловите има по-добри и по-лоши училища. Каквото и да му предложа, все отказва. Затова пък се доверява на сто процента на всякакви коментари на приятели и от приятели на негови приятели. На мнения на мои близки не вярва.
А толкова добре го познавам в някои отношения...Знам, че ако отиде в училище, неудобно като локация откъм транспорт, каквото си е избрал от приказки на деца,  още на втория месец ще почне да мрънка, че иска да се мести. И ще се видя в чудо какво да правя.
В същото време не искам аз да редя, за да не ме обвинява после, ако не се чувства добре.
Никога не съм била по- притеснена какво ще правим.

# 590
На голямата ми дъщеря всичките и съученици от СМГ смятаха за страшно падение да отидеш в езикова. Нещо като най-големия лузър на света.
Ние се записвахме на първо класиране и учителите като видяха, че е от СМГ и механично извадиха декларация за второ класиране, не можеха да повярват, че се записваме. До нас две деца от СМГ ревяха и ги попълваха.
Това не го разбирам, но нейсе. Да скочиш от френската в НТБГ, вместо във втора или трета лига с френски не е снобарщина,  просто приоритети.
Жал ми е за деца, които страдат от родителските амбиции... Едно време баща ми даваше зор да уча в Попов, аз исках в ТОХа за сладкар Simple Smile заинатих се, че ако ще са токове, ще са силни, а не слаби - и кандидатствах в бившето Киров (сега е ПГЕА). За мой кеф ме скъсаха по математика и гордо отидох и се записах в ТОХа. Познайте дали съм работила след това като сладкар... но си беше моето желание.
Има деца, които са амбициозни и сами си дават зор, защото имат способности, интереси, цел и си ги следват - възхищавам им се. Моето е умно, чете много, но грам няма амбиции и посока, и се опитвам да намеря баланса между това хем да учи нещо интересно за него, хем да е в нормална среда, която да го подтиква към развитие като човек и в някаква професионална насока. Беше си харесал паралелка с екология в ПГЕБ, ремонт на летателни апарати в Хенри Форд, локомотиви и вагони (дуална) в ПГПСТТ - еми... орязах му интереса на там. Smiley

# 591
Според мен нека децата наредят и преди да се пусне трябва да се обсъди всичко-език, локация, униформи, тоалетни, даже трябва да се направи и списък на а темите за обсъждане.
Аз моята даже ще я накарам да се разпише, че е съгласна с тази подредба, че да, всичко е огледала и догодина няма да ми каже, ама аз нямах предвид това. Нека осъзнаят колко е важно. Пет години си е един стабилен срок, даже и откъм съдебна система

# 592
  • София
ВасиТу, за съвсем  различни неща говорим по отношение на родителите.. Разбира се, че има  деца, при това много, които сами си искат оставането в  МГ, без значение дали родителите им подкрепят или не  този избор. В моя пост ставаше дума за родители на деца, на които балът не е стигнал за МГ и са се оказали по второ желание в някоя ЕГ. Дори и на детето да му е  било криво в началото, после  си намират такива като него среда, приятели, свикват с новото училище, даже си го харесват.. Но родителите на част от тези деца така и не преживяват "провала". За тях става дума - недоволстват през всичките 5 години и пред самото дете,  с което му вгорчават живота, и във форуми, и на родителски срещи..Каже някой учител нещо, а  те - е, не е много добре измислено това, в СМГ е  така...

# 593
Да се изкажа, ако може по темата за НТБФ и НФСГ и други гимназии с икономически профил. В тези училища се набляга много на икономическите предмети и подготовката е на високо ниво. Проблемът е, че после ще трябва да загубят още 4-5 години учейки същото за да вземат диплома за висше образование. Ще отдадат 10 години за една несложна материя. В същото време в училище ще учат по-малко език и математика и ще трябва да наваксват с учене по курсове и уроци. Още по-голям проблем е, че много деца пишат тези гимназии, защото карат наред и за там им стига бала. Познавам деца завършили НТБГ и после се насочили към друга професия. Едното стана лекар, а другото инженер. Не искаха да чуят за счетоводство и други подобни. Преди години моята дъщеря искаше да пише НТБГ преди 32-ро, защото звучало по-престижно. Цяло лято се срамуваше да каже къде е приета, но като се запозна със съучениците, се успокои. После беше доволна, че е попаднала там, а не в НТБГ или 22-ро, които искаше да пише напред.
Като завършила МГ смятам, че част от децата са си точно за там и разбирам болката им, че не са приети. Често на който му върви математиката и точните науки, изучаването на език и хуманитарни му е по-трудно. Аз вървях по улиците и си мислех за интересни задачи, които класния ни е дал. В същото време по литература учех някакви теми почти наизуст, колкото да изкарам класното. И с чуждите езици се мъчех. Проблемът не е в децата. В редки случаи е в родителите, но най-вече е в липсата на сериозен изпит по математика, който да отсее добрите математици от отличниците натискани от родителите, защото самите те са завършили МГ или защото е най-престижно да учиш в СМГ и трябва да покажат, че децата им са върха. Изпитите трябва да помагат на децата да попаднат на място, което ще им даде възможност да развият силните си страни, а не там където наплива е най-голям.

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 14:30 от Monza

# 594
Привет!
Понеже получих доста запитвания относно паралелката с Математика и Физика в 73.СУ:

Паралелката по Математика и Физика в 8.клас ще има два часа ФУЧ по математика, в 9. и 10. клас също ще има допълнителни часове,  както и занимания по интереси
Благодаря Ви, толкова е хубава тази паралелка, ама няма да му стигне балът на моето момче за съжаление.

# 595
Аз не зная в каква граница да толерирам, защото и в нискобаловите има по-добри и по-лоши училища. Каквото и да му предложа, все отказва. Затова пък се доверява на сто процента на всякакви коментари на приятели и от приятели на негови приятели. На мнения на мои близки не вярва.
А толкова добре го познавам в някои отношения...Знам, че ако отиде в училище, неудобно като локация откъм транспорт, каквото си е избрал от приказки на деца,  още на втория месец ще почне да мрънка, че иска да се мести. И ще се видя в чудо какво да правя.
В същото време не искам аз да редя, за да не ме обвинява после, ако не се чувства добре.
Никога не съм била по- притеснена какво ще правим.
Абсолютно и аз това отчитам при нашия младеж. Ама тоя къде ще учи, оня къде ще ходи, но за съжаление на повечето момчета от обкръжението бала им е с 30-40т надолу и му казах всеки си реди като прецени, ако има късмет нещо с теб добре, ако не се гмуркаш с новите приключения. Добре че живеем в центъра че наоколо има доста хубави училища, че той си гледа да му е близо милия 😃иначе бал има за абсолютно всички езикови без 91 НЕГ
Но наистина мога да взема идеята за подпис под списъка 🤣

# 596
  • София
За ФЕ не е само 35 и 18. 133 има много добра база и учители и се учи много усилено.

# 597
Детската мечта Пчелар и Бузема, мисля че днес разсмя цялата група. Даже го споделих с мъжа ми, да знае какви мечти можеше да има детето и да се чудим и ние как да не позволим

# 598
  • ту тук, ту там
Привет!
Понеже получих доста запитвания относно паралелката с Математика и Физика в 73.СУ:

Паралелката по Математика и Физика в 8.клас ще има два часа ФУЧ по математика, в 9. и 10. клас също ще има допълнителни часове,  както и занимания по интереси
Благодаря Ви, толкова е хубава тази паралелка, ама няма да му стигне балът на моето момче за съжаление.
А моето не я иска заради руския! 😠

Не знам дали ще му стигне балът за нея де, че тя нали е нова и нямаме ориентир, може да скочи и над останалите в училището. Ще я пишем, но по-назад, а преди нея други от друго училище и така със сигурност ще я “прескочи”.

# 599
  • Куциндрел
То и моето разъждаваше над автото, че искал там, за да го научат на кара кола. Обясних му, че ше се научи да кара кола и без специално училище и му показах бала там от миналата година. Само се отказа. Също и от училища, които са далеч, защото трябва да става много рано.

Общи условия

Активация на акаунт