Седмокласна изпитна 30.06-6.07 Нека резултатите да са на късмет и всеки първо желание да е приет!

• 72 810
  • 1 464
  •   1
Отговори
# 555
Голям напън виждам последните 2-3 години към НТБГ/НФСГ. Нямам обяснение защо, освен че евентуално се "избутва" по-лесно... Знам за деца, които след 8-ми клас се местят към 22ро с Испански и приравнителни изпити (при обявени свободни места).

Професионалните гимназии са  за деца, целящи да вземат професията и със сериозни интереси към конкретната професия. Някои могат да се позлват за надграждане с висше, но не всички. Вгледайте се в интересите на децата, преди да сложите професионална паралелка пред профилирана (с която също може да вземе професия на по-късен етап).

Това се получава отново, за да не "загубят" бал...Детето искало във френската, но не го приели там и бам...записано Банково дело с френски, защото там е с по-висок бал от друго училище, в което профила е Чужди езици с френски и отговаря на желанието на детето 🤷🏼‍♀️
Това е обърканата система...
Не, объркано мислене на родителите е.
Френски език с ИИЧЕ има в не едно езиково училище... 35то в момента се справя добре... Но Банково дело звучи престижно, не че ще работи "банкер" със средно образование

# 556
 E, това е някаква страшна и безсмислена... снобарщина.

# 557
  • Sofia
Момичета, моля ви, дайте отзиви за НТБГ!
На моята може бе няма да й стигне за испанската и се е насочила към Бизнес администрация с испански език в НТБГ. Поне от вчера е така, утре може и друго да измисли
Разбрах, че там няма профили в 11 и 12 клас, и имат държавен изпит вместо 2-ра матура.
Часовете по език в 8-клас са толкова, колкото и на езиковите гимназии.

Ще съм благодарна на всякакви отзиви.
Звъннах в гимназията, но от там не бяха много разговорливи:disappointed:
Ако сте на ръба на испанската гимназия, защо прескачате към НТБГ? Това е професионална гимназия, специализирана в икономическо обучение, нищо, че учат испански същите часове. Питам от любопитство просто - има и други гимназии със засилено изучаване на испански, които не са професионални?
Защото в 22-ро са с хуманитарни или природни профили и тя не иска това. Освен това, 22-ро и 31-во  не е с квоти и се очертават момичешки паралелки и пак не й харесва. А, бе няма угодия.

# 558
  • София
На моята може бе няма да й стигне за испанската и се е насочила към Бизнес администрация с испански език в НТБГ. Поне от вчера е така, утре може и друго да измисли
Разбрах, че там няма профили в 11 и 12 клас, и имат държавен изпит вместо 2-ра матура.

Ако сте на ръба на испанската гимназия, защо прескачате към НТБГ? Това е професионална гимназия, специализирана в икономическо обучение, нищо, че учат испански същите часове. Питам от любопитство просто - има и други гимназии със засилено изучаване на испански, които не са професионални?
Защото в 22-ро са с хуманитарни или природни профили и тя не иска това. Освен това, 22-ро и 31-во  не е с квоти и се очертават момичешки паралелки и пак не й харесва. А, бе няма угодия.

В двете английски може да учи втори език испански и допълнително да учи езика в школа. Важно е и нивото и средата в училището, не само езикът.

# 559
Скрит текст:

Защото в 22-ро са с хуманитарни или природни профили и тя не иска това. Освен това, 22-ро и 31-во  не е с квоти и се очертават момичешки паралелки и пак не й харесва. А, бе няма угодия.
То или са хуманитарни или са природни профилите... Науките са в тези две посоки. Аз не виждам какво друго може да е профилирането съвместно с чуждоезиков профил.
Езика в професионалните училища не е на нивото на езиковите. ФУЧ и ИУЧ са по професионални дисциплини, не по език. А това не са малко часове.
Професията си е фиксирана и ограничаваща, ако нещо не ѝ хареса.
НТБГ има квоти, НФСГ няма... а за нея има същия наплив в момента (последните 2-3 години)

# 560
Съгласна съм на 100% за средата и не говорим за такива големи разлики в бала.
Ще ви дам пример. Съученичка на синът ми има 486,5 бал и иска да учи във френската. Но майка й казва...."ааа никакви такива, какво разбира тя в 7 клас, те са неориентирани. Балът й ще стигне за испанска. Пишем подред гимназиите по най-висок бал и точка."
На това какво му казвате 🤷🏼‍♀️

# 561
  • Beyond the Frontiers
То хубаво да се вслушаме в децата, ама когато довод при избора е цвета на униформата...

С девойката наредихме списъка. 3 училища, 8 желания.

# 562
На голямата ми дъщеря всичките и съученици от СМГ смятаха за страшно падение да отидеш в езикова. Нещо като най-големия лузър на света.
Ние се записвахме на първо класиране и учителите като видяха, че е от СМГ и механично извадиха декларация за второ класиране, не можеха да повярват, че се записваме. До нас две деца от СМГ ревяха и ги попълваха.
Това не го разбирам, но нейсе. Да скочиш от френската в НТБГ, вместо във втора или трета лига с френски не е снобарщина,  просто приоритети

# 563
PAPURCHE MEHURCHE, ние бяхме в сходна ситуация. Окончателно се спряхме на ПГ по ред причини. Свито ми е малко под лъжичката, времето ще покаже дали сме взели добро решение. Но щеше да ми е свито каквото и да бяхме избрали, просто малко повече ехо и подкрепа от околните щеше да има при различно решение. Ще се радвам през следващите години да имам другарче със сходни нагласи в темата. Пиши ми на лични, ако искаш да сравняваме мисловен процес, водещ до "похабяване на бал" Stuck Out Tongue

# 564
Ще ви дам пример. Съученичка на синът ми има 486,5 бал и иска да учи във френската. Но майка й казва...."ааа никакви такива, какво разбира тя в 7 клас, те са неориентирани. Балът й ще стигна за испанка. Пишем подред гимназиите по най-висок бал и точка."
На това му казвам родителска липса на емпатия и уважение към детето.

# 565
Ами да, балът е изкаран с много жертви и пот. И да го хвърлиш и да идеш някъде със сто и повече точки под твоя, в среда на деца, които учебник не са отваряли, е признак на малоумие
Иначе от френската в 35 то, 18 то е ок, но там балът е като на Банковата, а хората търсят И среда.
Децата в тази възраст се влияят от средата. Тя е даже по-важна от това какво ще учат

+ 100000....
И аз така мисля.

Естествено, че се съборазявам и с детето.

Тук се изпада в крайности - че който искал детето му да е в по-високо балово училище, непременно това вървяло ръка за ръка с НЕсъобразяване на детето. Ама измисляте си неказани неща, за да ви се върже казаното от вас....

При нас профи гимназиите са за тройкаджии и това се знае от време оно в града. Ми няма как да го насоча на там, защото не е тройкаджия, а е умен и с потенциал колкото  и нескромно да звучи.

Има две свестни гимназии, едната я махаме защото се СЪОБРАЗЯВАМ с детето, остава другата - да си избира там специалност.

# 566
Ще ви дам пример. Съученичка на синът ми има 486,5 бал и иска да учи във френската. Но майка й казва...."ааа никакви такива, какво разбира тя в 7 клас, те са неориентирани. Балът й ще стигна за испанка. Пишем подред гимназиите по най-висок бал и точка."
Точно. Похабяване говорим за голяма ножица. Иначе да избереш испанската пред френската, при положение, че искаш да учиш френски, не го разбирам и аз

# 567
Много са така, за да не се губи бал детето пътува по час време и учи нещо, което не иска и му е неприятно

# 568
И идвам аз, която въпреки високият бал, не е сигурна че високобаловите училища са подходящи за детето. Оставила съм го да избира, разбира се, но наистина не знам дали МГ ще е подходящо за него, а той се е насочил натам.
Някой има ли препоръка за last minute кариерна консултация?

# 569
На голямата ми дъщеря всичките и съученици от СМГ смятаха за страшно падение да отидеш в езикова. Нещо като най-големия лузър на света.
Ние се записвахме на първо класиране и учителите като видяха, че е от СМГ и механично извадиха декларация за второ класиране, не можеха да повярват, че се записваме. До нас две деца от СМГ ревяха и ги попълваха.
Това не го разбирам, но нейсе. Да скочиш от френската в НТБГ, вместо във втора или трета лига с френски не е снобарщина,  просто приоритети
Но ако детето иска да учи френски, но не му похабяваш бала влиза някъде, където няма да учи не е ли така ?
Аз така го разбрах този казус.

Общи условия

Активация на акаунт