Защо Не емигрирахте?

• 20 648
  • 560
  •   1
Отговори
# 450
  • DE
https://www.derpragmaticus.com/r/schule-integration
Надявам се, че след като някои от вас прочетат или преведат тази статия, ще проявят разбиране към родителите, които не желаят децата им да бъдат обучавани при подобни условия. Това няма нищо общо с расизъм — става дума за напълно оправданата загриженост на родителите относно качеството на образованието, което ще получи детето им, когато в някои паралелки в Берлин над 80% от учениците не владеят немски език или го говорят само повърхностно. Вместо да изучават учебния материал, предназначен за първи клас, децата се учат какво е “слива” и какво е “круша”. Разбирам родителите, които при такива условия и обстоятелства не желаят децата им да бъдат обучавани.

# 451
Tombob, аз това имах предвид, и нямам нужда да чета статия, на живо съм го виждала.

# 452
  • София
Аз не разбрах това довод да не емигрират ли е или да емигрират, или да искат ограничение за конкретни мигранти.

# 453
Аз не разбрах това довод да не емигрират ли е или да емигрират, или да искат ограничение за конкретни мигранти.
Това е обяснение за мнението на онзи потребител,  видял 2 бели деца в класа  , и му дошло до гуша...

# 454
Това и в София може да се види. Само в детската градина в кв. Христо Ботев има винаги свободни места. Смесени класове с цигани и турци също има немалко из България и не навсякъде “белите” доминират.

Забрадени работещи жени съм виждала много, откакто сме навън. Някои са работили с дъщеря ми, даже си ги харесваше. И като охрана виждам да работят много мъже от арабски произход. Работя в IT сферата, имам колеги тунизиец и алжирец, които са супер добри. Единият особено, шефът ми направо се пребори да го привлече към нас, защото има много специфична експертиза.

Което не значи, че бих живяла в арабските квартали. Но се избират от много българи, защото наемите са малко по-евтини. После си местят децата в училища по съседни квартали, където са “малко по-белички съучениците”. Последното го пиша като цитат, защото е реална история.

# 455
  • DE
„Емигрирах“  преди 36 години в Германия. Не мога да давам съвет на никого дали да замине или да остане. Това е дълбоко лично решение, което всеки човек или семейство взима според своите обстоятелства.

Всички ние имаме различни приоритети – кое е най-важно за нас тук и сега, и какво очакваме от близкото бъдеще. Различно е и разбирането ни за това как изглежда един „хубав“ или „успешен“ живот като емигрант.

Затова не вярвам в универсални съвети. Вярвам в информирания избор, съобразен с личната истина на всеки.

# 456
  • София
Да, забавно е, че няма проблем и е общоприето ние да сме си расисти (в немската тема прочетох преди време 'в кой квартал да се преместя да няма много тъмни?', цитирам по памет,  и на никой не му мигна окото, отговориха веднага.
Но после плачем ние като сме дискриминирани.
Ние сме бели и културни, а не примитивни и не идваме от култура на детски булки, изнасилвания и жената е нищо.

Аз не се сърдя да ме третират като чужденец, впрочем. Аз съм била чужденец. Стига да не е нещо фрапантно и супер неуважително. Смятам, че така трябва да е - да си тачиш повече местните, родните хора, както правят повечето държави, а не като българите - да се подлагаш на чужденците, сврвилничиш и да ги третираш в пъти по- добре, отколкото родните хора. Имам поглед над чуждестранни компании - чужденците, които не са някакви изявени с хубава професия или phd, а са утайката на държавата, от която са се пръкнали и са се преместили тук с еди- какъв си език, ги галят с перце, не смеят много много да им се отварят, да ги потискат. Повечето не са хич съвестни и само проблеми правят, винаги драма, винаги претенции и въпреки това отношението към тях р подчертано по- добро, отколкото към българите в екипите.

И подкрепям поста, че като си в мюсюлманска държава, искат да се покриваш и било уважение, ама те като дойдат тук, не си махат фереджетата. Двоен стандарт, пред който европейците трябва да клякат, а другите - не. Наскоро един тъмнюга развиваше теории, че тряя си сложим сари, ако сме на негово празненство. Нямам против, ама ако дойде тук и си хапне телешко тук. Ай сиктир бе. Всичките са с такава нагласа. Че някой трябва да им спазва и уважава грозните обичаи и дрехи, ама в същото време на йота не биха се мръднали към нечия чужда култура.

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 21:18 от The Catcher in the Rye

# 457
Здравейте, пускам тази тема, защото напоследък ми е актуална.
Бях на място, на което много хора мечтаят да живеят и осъзнах колко не е моето. Напоследък и аз размишлявам защо не емигрирах.

Вие защо мислехте да емигрирате и се отказахте? Харесва ли ви животът ви в България?
Не, не ми харесва, в нито един аспект, не е моето. Живея тук защото съм глупава и отстъпчива. Simple Smile
Поживях 3 години навън, върнах се заради семейството. И навън, и тук, все казват " В България си е най-добре, стига да имаш пари", ми не го разбирам това. Като си купиш Ферари, де ще го караш, в Гърция ли? Що за имение ти трябва, та да не слушаш Азис от преминаващите БМВта? И прочие, и прочие.. Всъщност първото нещо, което направих след прибирането си в родината, беше да си изхвърля всички обувки и да ги заменя с нещо, с което да се движа из лунния пейзаж на София. За да оправя това неудобство,  колко пари трябва да имам?
 Доволна съм, че поне изведох детето навреме и сега знам, че няма да се примири с "хубавото" тук, а ще си търси късмета из цивилизацията.

# 458
  • София
Постът на Сетая Брат е показателен за менталността на дългогодишните емигранти: https://www.facebook.com/share/p/19CpiGmvgy/?mibextid=wwXIfr
А коментарите отдолу пък показват колко сме се променили българите за толкова години демокрация.
Преди 25 години под такъв пост щеше да има само адмирации, а сега е друго.

# 459
Не пресолена, ми направо отровена от сол е тая публикация. Нищо общо с действителността. Не разбирам защо някой би следвал подобни страници, че и да ги дава за пример за нещо.

# 460
  • София
Жената пише интересно и реших да споделя, защото е по темата, малко или много.
Аз пък не разбирам защо ми се карате, подминете..🤷
Благодаря.

Последна редакция: сб, 19 юли 2025, 19:24 от jasmin tisane

# 461
Чак пък отровена?! Кое не е така всъщност.

# 462
Пресолени са публикациите, за да се четат повече, разбира се.
В една, която също е пресолена, се говори за шумовото замърсяване, което е проблем и определено трябва да има глоби за него. В населено място е забранено да се ползва клаксон, ако не е за предотвратяване на птп. Естествено не се спазва и ми е много приятно шкембелии, които пеша се движат с 1 км, да бибибкат за 2 секунди забавяне като са зад волана, особено като бях с количката със заспало с мъка и зор бебе.

# 463
Аз пък, четейки темата се убеждавам за себе си колко разумно постъпих като не емигрирах. Не само от тук, а и от мненията на много мои близки, които живеят или от години са живели в чужбина. На предишната работа имах колежка, младо момиче, която беше учила от шест годишна до завършване на гимназия извън България, в няколко европейски държави, в които родителите й са се местили. След навършването си на пълнолетие и завършването на гимназия се прибира. Вече десет години, работи, учи тук, има семейство и детенце. Родителите й се разведоха и продължават да живеят извън България, май са в различни държави, но на нея тук си й харесва. Така, че няма гаранция, че децата на тези, които са емигрирали заради по-доброто им бъдеще, уж, няма да се върнат тук. И не виждам защо не. Познавам и няколко немци, които са се установили за постоянно в България и то в работоспособна възраст, живеят и работят тук. След като хората могат да се придвижват свободно навсякъде, не е чудо на чудесата, дете с български произход, па макар и израснало извън България да реши да живее тук. Единствено ако бях сега на 20, бих избрала да живея в някой от по-големите областни градове, а не в родния си град.

# 464
  • До хладилника, който обичам
Постът на Сетая Брат е показателен за менталността на дългогодишните емигранти: https://www.facebook.com/share/p/19CpiGmvgy/?mibextid=wwXIfr
А коментарите отдолу пък показват колко сме се променили българите за толкова години демокрация.
Преди 25 години под такъв пост щеше да има само адмирации, а сега е друго.
Имай милост, някои сме баннати от известната й страница и не виждаме кое е толкова важно.
Иначе със Сетая се познавахме от преди години и съм на особено мнение за всичко, което пише и показва публично.

Общи условия

Активация на акаунт