Защо Не емигрирахте?

• 38 925
  • 1 309
  •   1
Отговори
# 390
Интересно:

"България е една от най-емигриралите нации в света, ако се гледа като процент от общото ѝ население. Само страни с тежки кризи (Албания, Молдова, Сирия, Хаити) имат подобен или по-висок дял.

България е сред ТОП 5 държави в света по % население в чужбина, особено за мирна страна и членка на ЕС.

Причините включват: ниска раждаемост, икономическа миграция, образователна миграция, демографска криза.

Процент на населението, живеещо в чужбина (по данни от ООН, Световната банка, IOM):
Държава   % от населението в чужбина   Забележка
България   ~30–44%   Много висок за ЕС, без военен конфликт
Румъния   ~20–25%   Най-близък аналог в ЕС
Полша   ~10–15%   По-ниска емиграция, особено след 2015
Албания   ~40%   Най-високата в Европа
Молдова   ~35–40%   Сравнимо с България
Сърбия   ~20–25%   Също висок процент
Украйна   ~15–20% (преди 2022), >25% (след)   Значителен ръст след войната
Мексико   ~12%   Голям брой в САЩ, но по-нисък %"

# 391
  • Sofia
Една случка - посещавам прозиведствена фирма, не голяма, около Пловдив, за първи път. И си говорим със собственика, и той ми казва, че се е върнал със семейството си от Англия преди 5 години, с 3 деца, третото родено там. И го питам защо - "Ами отдавна се канехме, защото все повече неевропейски мигранти ни заобикаляха там, и като видях снимка на класа на средния син, само той и още едно друго дете бяха европейци, и си рекох - достатъчно!".
Нали това, по повод заобикалящата среда у нас...

Аз пък това мислене не го разбирам. Значи, ти самият си имигрант и очакваш в чуждата държава да не те дискриминират / подценяват – обаче, на свой ред си склонен да постъпваш по същия кофти начин с други хора, пък били те "неевропейци". Ми, хич не ми е OK. Малко ми напомня на българите в САЩ, гласуващи за Тръмп.
Каквото посееш, това ще пожънеш. То, сигурно и англичаните така са си мислели за децата на твоя познат: "Класът на сина ми се напълни с пришълци от България и Румъния. Британчетата станаха малцинство."...

# 392
И аз не го разбирам това мислене. Трябва да се срамува човек, не да се хвали.

# 393
Една случка - посещавам прозиведствена фирма, не голяма, около Пловдив, за първи път. И си говорим със собственика, и той ми казва, че се е върнал със семейството си от Англия преди 5 години, с 3 деца, третото родено там. И го питам защо - "Ами отдавна се канехме, защото все повече неевропейски мигранти ни заобикаляха там, и като видях снимка на класа на средния син, само той и още едно друго дете бяха европейци, и си рекох - достатъчно!".

Аз пък това мислене не го разбирам. Значи, ти самият си имигрант и очакваш в чуждата държава да не те дискриминират / подценяват – обаче, на свой ред си склонен да постъпваш по същия кофти начин с други хора, пък били те "неевропейци". Ми, хич не ми е OK. Малко ми напомня на българите в САЩ, гласуващи за Тръмп.
Каквото посееш, това ще пожънеш. То, сигурно и англичаните така са си мислели за децата на твоя познат: "Класът на сина ми се напълни с пришълци от България и Румъния. Британчетата станаха малцинство."...
Ама че обичате да вкарвате свои тълкувания, които никъде ги няма в текста... Къде видяхте, че човека се е чувствал дикриминиран? Имал си е добър бизнес и живот в Англия - ако не, защо да си родят още едно, трето дете, просто му е дошло до гушата от нещото. Аз ли зле пиша, вие ли се отвикнали на българския език, не знам!
Всеки случай не сте прецедент, хайде да не описвам умнокрасивитетите...

# 394
  • София
Е, айде сега българин е предал Левски. Grinning Наполеон е национален герой на Франция, а е избил стотици хиляди хора ... ама те си го славят и величия, обичат го.  не се срамуват че е французин.. Joy Даже никак, а би трябвало..

# 395
Няма предател. Залавянето на Левски е нещастно стечение на много обстоятелства...

# 396
Да, забавно е, че няма проблем и е общоприето ние да сме си расисти (в немската тема прочетох преди време 'в кой квартал да се преместя да няма много тъмни?', цитирам по памет,  и на никой не му мигна окото, отговориха веднага.
Но после плачем ние като сме дискриминирани.

# 397
  • София
Скрит текст:

Аз пък това мислене не го разбирам. Значи, ти самият си имигрант и очакваш в чуждата държава да не те дискриминират / подценяват – обаче, на свой ред си склонен да постъпваш по същия кофти начин с други хора, пък били те "неевропейци". Ми, хич не ми е OK.
Малко ми напомня на българите в САЩ, гласуващи за Тръмп.
Точно така си мислеха повечето и затова се случи Brexit.
Не, че сега цъфтят, но това е друга тема. А и те си харесват мигрантския поток от колониите, да си го отглеждат.

Скрит текст:

Съжалявам, но мисля, че "да".

P.S.: Божке, това бил оня потребител, дето се дразни, че в Германия му говорели на германски...
Ама съм патка и аз, пак се вързах. Simple Smile
Да, дразня се, когато на 4 очи българка ми говори на чужд език! Или и това не сте го прочели? Ама че повърхностници се извъдихте!!!
И аз се дразня. Или като ми говорят с чуждестранен акцент, а се знаем от деца. Комплексът на Христофор Белокровский.

# 398
Да, забавно е, че няма проблем и е общоприето ние да сме си расисти (в немската тема прочетох преди време 'в кой квартал да се преместя да няма много тъмни?', цитирам по памет,  и на никой не му мигна окото, отговориха веднага.
Но после плачем ние като сме дискриминирани.
Щото кмета на Дуисбург не е расист, та е вдигнал ръце от нашите тъмнозелени там...https://trud.bg/a/articles/%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D1%82-%D0%B2-%D0%B … D0%BE%D1%89%D0%B8

# 399
  • Sofia

Да, де, ама, както се писа по-горе, като на нас ни се случи в чужбина да сме дискриминираната страна, вием на умряло.
Когато ние мачкаме, обаче – може. Simple Smile

# 400
В България може да се живее добре и без да си човек на някой. Хубаво работно място и хубав парцел за къща можеш да получиш и без шуробаджанащина. Просто е по-трудно, но не и невъзможно.

# 401

Да, де, ама, както се писа по-горе, като на нас ни се случи в чужбина да сме дискриминираната страна, вием на умряло.
Продължавате да си измисляте и фантазирате! И ако вие сте ОК, когато сте свършили цялата работа, да ви изпляскат шамар, други хора имат достойнство и не са съгласни на каквато и да е цена! И къде прочетохте тука българите да са мачкали някого? Просто всеки трябва да си заслужи прехраната честно, и да не му се гледа в канчето!

# 402
  • София

Никого не мачкаме, не смеем гък да кажем на мигрантите и така е в цяла Европа. Просто у нас процесите догонват и засега нещата изглеждат сякаш по-добре.
Щом ви харесва (но дълбоко се съмнявам). Защото емигриращите българи отидоха там заради западната култура, стандарти, ред. Не ми се вярва да са очаквали африкано-азиатско нашествие, престъпност, безредици.

# 403
  • Sofia
Не ми се вярва да са очаквали африкано-азиатско нашествие, престъпност, безредици.

За мен не е проблем да съм обградена от африканци и азиатци, стига да са нормални хора. Какво повече има да се каже. Или нима сред тях всички са престъпници?

# 404
Не, не са всички престъпници, но голяма част са неприспособими, неинтегрируеми, диви азиатци, в множеството си мюсюлмани, които искат да имат всичко от нашия свят, но да не пускат мизерните си навици от техния си свят.

Общи условия

Активация на акаунт