Защо Не емигрирахте?

• 38 942
  • 1 309
  •   1
Отговори
# 375
  • някъде под слънцето...
Не става дума за правото за избор, а за демонстриране на отношение. Мен също много ме дразни този начин на мислене.
По принцип всеки има право на мнение.Това, че нечие мнение не съвпада с моето не е повод да св дразня, защото е чуждо, и не е задължително да съвпада с моето.
Отношението на друг човек  към каквото и да е, е негова характеристика, а  начина по който го приемам моя.
Примерно на мен ми  става жал за хора, които непрвкъснто  обясняват как експат сме предатели.Живея в мултикултурална среда ,  и подобни тъжни напъни за патриотозъм съм чувала само от българи,
Не св дразня, да заболя ме, когато дъщеря ми(родена тук)  едно лято пеи баба ( беше само на 11 ) ми се обади разпллкана да ми каже, че еди коя си майка  казала на детето си , да не говори  с дъщеря ми  , защото  била предател, "избягал" от Бълария , който бил отишъл на лесното.
Беше и странно, защото няколко месеца преди това, нейна съученичка(тукашно дете) замина със семейството си за Норвегия , а друг съученик за Египет.Съответно подобни коментари липсваха, както при заминаването, така и  след три години,когато съученикът се върна(начинанието на родителите  се оказа неуспешно) и отново бяха в един  и същи клас.
В случая с нелепия коментар , на майката "патриот" се наложи се да и обясня, че всеки може да даде само това, което има.Добрият човвк доброта, злобният, злоба.Чуждите думи, могат да ни наранят, само ако им позволим да го направят, приемайки ги .
Коментарът  характеризира   повече този, който  го е направил, от колкото този към когото е насочен.
Всвки има право на избор къде и как да живее , ако е щастлив, не му е небходима чужда валидация за личния избор.

Съответно след като всеки има право на мнение , трябва да сме наясно, че не останалите  също имат такова и не е необходимо то да съвпада с нашето.

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 12:43 от sl

# 376
Мен ме кефи всеки да си е, където иска.
Това, което не ми допада е да срещна стара позната, които се преместиха в Англия преди години и тя да настоява, че аз и децата живеем сред простаци, че нямаме никаква среда, че задължително децата ми ще се провалят, ако останат тук. Така, с вид на лекция малко. Аз не й давам никакъв акъл, радвам се, че добре са се устроили. Но тя ми начерта Армагедон за мен и децата. Ами не ми харесва и й казах другаде да проповядва.

Винаги съм се радвала за преместилите се приятли, никога не критикувам избора им. Но няколко пъти се сблъсквам с мноого кофти отношение тип: "Ние се спасихме, вие сега гниете тук". Трябва толерантност всеки да си прави каквото иска Simple Smile

# 377
  • София
Bea, точно. Hands Plus1
Не знам къде ги намирате тези хора, дето ви казват предатели, това не е представителна извадка. Имам приятели експати, емигранти, всякакви, не съм и помисляла да отправям такива упреци.
Има и друга страна на монетата - хора, които гледат отвисоко на българите в България и смятат, че тук всичко е с връзки, а като си избрал родината си, значи не искаш да се развиваш самостоятелно и нямаш смелост и умения. Което е смешно и показва доста комплекси. Иска ми се емигриралите в чужбина да спрат да се изживяват като нещо повече от нас, останалите тук. И да не смятат, че някой им иска живота, завижда им и т.н. Този комплекс не знам къде го има другаде, но у сънародниците в чужбина е особено силно заложен.

# 378
Има много чувствителност на тази тема от двете страни.
На мен ми пречат много неща от сорта - що не ми докараш една кола от Германия, всички го правят , или при вас там всичко ви е уредено и не е трудно като при нас, вие с вашите заплати, при вас има всичко , вас като дойдете ви канят защото идвате от Германия и сте по-важни и подобни. Хората си прехвърлят проблемите и лошите отношения на другите .

# 379
Така е. На мен не са ми трябвали услуги от чужбина досега, не съм досаждала на никого. Обаче като кажа, че тук сме си ОК засега, се почва: "Ооо, то вие сте добре, но децата ти растат с простаци, с престъпници и мафиоти" и ми се отщява да слушам Simple Smile

Повечето българи в чужбина са възпитани и нормални, но "проповедниците" са досадни и настъпателни. Не ги разбирам.

# 380
Така е. На мен не са ми трябвали услуги от чужбина досега, не съм досаждала на никого. Обаче като кажа, че тук сме си ОК засега, се почва: "Ооо, то вие сте добре, но децата ти растат с простаци, с престъпници и мафиоти" и ми се отщява да слушам Simple Smile
Една случка - посещавам прозиведствена фирма, не голяма, около Пловдив, за първи път. И си говорим със собственика, и той ми казва, че се е върнал със семейството си от Англия преди 5 години, с 3 деца, третото родено там. И го питам защо - "Ами отдавна се канехме, защото все повече неевропейски мигранти ни заобикаляха там, и като видях снимка на класа на средния син, само той и още едно друго дете бяха европейци, и си рекох - достатъчно!".
Нали това, по повод заобикалящата среда у нас...

# 381
  • София
Глупави и тесногръди хора има навсякъде. Недейте така. И в България и извън България. Ако тук някой нарича друг българин предател, то аз пък имам близки роднини във Франция, деца на българка и французин, които пък деца увлечени от френското и техните там разбирания и възпитание и национална гордост, почват да се срамуват от произхода на майка си, вече в тийн възраст са. Е Какво е това извинете ме? Да кажа, че майка им живя и в САЩ и във Франция сега, работи на много висока длъжност още в САЩ и сега,  в международна компания, доста по- образована от мъжа си французин и по -успешна ( даже подозирам,  че основно тя издържа семейството им ) и ся ..... уж добре приета от френската рода, ама не от всички. Сега остава и децата й да не смеят да кажат за произхода на майка си. Cold Sweat .... 21ви век в европейска държава...  ? Ами примери има и в двете посоки, та да не генерализираме.... хора лоши и тесногръди има навсякъде... уви...

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 14:49 от Cabo San Lucas 40

# 382
Живеем в комерсиално време, всеки, печелещ добре и на добра позиция е уважаван от семейството си, особено ако е и щедър. Националността няма значение, тъй че съм доста скептична за предния пост.

# 383
  • някъде под слънцето...
В случая съседи на майка ми.
Близки и роднини  уважват избора ми, мнението на останалите не ме вълнува.Уважавам и чуждия избор.Племенникът ми работи в голяма международна комоания, предкожиха му трансладо в офисите  в Белгия и после в Щатите..Реши да не се възползва.Така е преценил.

Да монетата винагинима две страни.
Примерно не може публична личност  да  заяви, че българите в чужбина не трябва да гласуват, а после да  прави гастрол за българи в чужбина.
За протокола,  не гласувам.Нито на български нито на тукашни.

В България има  тенднция,  хората  де се разделят по всевъзможни критерии , антагонистично се противопоставят един на друг  и все някой друг им е виновен

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 10:01 от sl

# 384
  • София
Не е само в България тази тенденция с разделението, да ви кажа. Времената са такива, а социалните мрежи подсилват този ефект.

# 385
  • някъде под слънцето...
Зависи.
Около мен повечвто  хората си "копаят" на тяхната нива.Не се вълнуват особено  дали някой бил заминал нанякъде .
Нито пък се "срамуват" от призхода и националната си култура.
На времето бях шокирана, че още втория симестър на първи курс  голяма част от студентите вече стават само "родом", от там където са живели до прди няколко месеца, а после стават директно "столичани" .
Всеки казва с гордост от къде е, пък и ако ще да е на сатънтеното място.Никой не става столичанин, защото такава дума не съществува в езика.
Да и  тук има групи за заминаващи и живеещи в чужбина, но няма  противопоставяне.Никой не се вълнува кой и защо  бил заминал, нито кой и защо е останал.

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 13:26 от sl

# 386
обаче всеки се чувства обиден от нещо, най-малкоторазличие гледа с подозрение, на-простото нещо може да се тълкува като обида.
предразсъдъците не могат да избледнеят толкова лесно

# 387
Живеем в комерсиално време, всеки, печелещ добре и на добра позиция е уважаван от семейството си, особено ако е и щедър. Националността няма значение, тъй че съм доста скептична за предния пост.

Ето още едно от българка, много успешна, работеща и живееща в чужбина: "Благодарение на зелен талибан до зелен талибан и 4747677ми пакет санкции директно върху енергоизточниците, които за изненада на комисията са едновременно и суровини….  Ако тежката хим промишленост в Европа произвежда нещо, то е по- скоро от хъс и инат отколкото за печалба. Ама следва нова порция творчество на комисията и мечти как ще разцъфтят дървените налъми защото ИИ….  Ума ми не го побира откъде ги изкопахме тая банда невменяеми."
Не че в Бг нямаме подобни зелени талибани - има, спънаха магистрала Струма десетина години... Витоша, Банско, Берковица... Но са в пъти по-малко отколкото при вас. Скоро имаше по 1 телевизия за преселване на немски пенсионери у нас - по-евтино и много по-добре се живеело. Смея да твърдя, че и по-свободно, колкото и шокиращо да ви звучи!

# 388
Все още дори при  смяна на населено място в България хората намират какво да кажат, вие за чужбина се чудете.
Колко пъти съм чувал, как се плюе по хора идващи от малки населени места в по-големи  или в София.
Също съм чувал, не можем всички да идем в София, там е друга държава и други.

# 389
Аз познавам един от тези зелени в България и той много добре си живурка от писане на репорти , обикаляне из света и т.н. Т.е. не са ви чужденците виновни. Да не забравяме , че българин е предал Левски. ДА не говорим за доста големи предателства променили много пътя и съдбата на на страната - повечето от бтлгари. Така че се огледйате в четата с предател. Не казвам че само българската има предател., Виждаме какво се случва в Европа от горини и в Щатите и по света. Обаче да кажете, че българите в чужбина са ви виновни ... ама сори  .
Alexslav  ето на . Всеки с обидите които е понесъл и има чувствителност.

Общи условия

Активация на акаунт