За сега има желание.Все пак е само на 21 години.Тя ще си преценя как един ден ще възпитава децата си .Не мога да мисля за двцаата на нееоден Петко .Може и да реши да се премести в трета страна, където трябеа да се учи да мисли на още един(в случая четвърти) език Децата на познати вече го направиха. Едни в Германия, други Нидерландия, трети в Норвегия, кой където е преценил, свят широк.
Не се терзая дали внуци и правнуци ще говорят български. Достатъчно ми е, че дъщеря ми се справя и общува с близките в България на български.Владеенето на още един език е предпоставка за опознаване на още една култура.Това винаги обогатява.
Не знам дали съм интегрирана, но до сега съм нямала колеги българи.Работя във фирма с над 6000 служители.В централните офиси нямам сънародници.Един ден си направих екперимент и пуснах търсене на колеги в корпоративния сайт по популярни български фамилии .Излязоха не повече от 10 човека за цялата страна. Сигурно има и други, такива с не толкова популярни фамилии
В личен аспект не подбирам контактите си по национална принадлежност, общувам хора с които общуването е приятно, интересно и взаимно обогатяващо.В oбщи лини извън къщи рядко ползвам български.
Не бих казала, и че дъщеря живее в капсулована среда. От нейния кампус с няколко факултета, са само двама с бългаески произход и двамата родени тук. Всъщност процента на чужденци при тях е пренебрвжимо нисък.
Все си мисля, че тя поназнайва нещо от тукашния език щом завърши гимназия(единствена с български произход във випуска) с матрикула
Има изпити взети също матрикула, също единствена с български имена във випуска Говорим за университет със сравнително висок рейтинг в глобален мащаб.
Английският и е на скромното C2 сертификат Кембридж.
Във випуска са не повече от 20 човека с чуждестранни фамилии, половината от които с по един тукашен родител, при тези обстоятелства едва ли "капсулиране " е точния термин
Дали ще дойдат е друг въпрос, но явно има копнеж и носталгия. Уж успели, доволни, а стоят по 2 часа на телефона да говорят с роднини в България... Децата им, не, и е нормално, ако са родени навън... за тях България не е същото нещо...