Защо Не емигрирахте?

• 20 659
  • 560
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Сигурно има хора, които си ходят до БГ за прегледи, но не са мнозинство. Ако си осигурен, не се налага.
Тезите, че се чака много са и верни и не. Чака се за рутинен преглед, за профилактика и последващи изследвания, не. Повечето българи се самодиагностицират и самоназначават прегледи и изследвания и това в БГ е постижимо, дали е необходимо е друг въпрос.

# 481
Миналата година отидох на очен лекар в България, уж за по-добро обслужване, квалифицирано със заплащане, че не съм към здравна каса ... 🙈 ми даде ми рецепта за очила, с които не виждам. Рекох да не би в оптиката да не са ми ги направили добре ама ги провериха и казаха, че отговарят на рецептата. Та платих сума ти пари в България за да ги направя после в Испания доста по-евтино (беше оферта) и си виждам както трябва с тях. Та не знам до колко има смисъл да се ходи в България на лекари и зъболекари. В интерес на истината преди около 20 г в България ми направиха мост, който и до сега е стабилен. Ама беше познат зъболекар и проучваше да се премести в чужбина да работи.

Далекогледа ли си? Ако да, тогава е ясно. Очилата за четене при далекогледите хора са за много точно фиксирано разстояние, за разлика от очилата за късогледи. Последните с точните очила виждат и на 10, и на 30, и на 100 метра. Докато очилата за четене при 10 см промяна на дистанцията стават неудобни. Имам опит с това, но вината си беше моя - лекарката ми даде да чета, но аз четох в някаква изкуствена поза, а не в обичайната за работа на компа, респективно очилата така и не ми паснаха никога.  Та много е вероятно в Испания просто да се е случило да ги подберат правилно поради това, че ти си била с различна постановка на четене там.

# 482
Най- абсурдно ми се струва, че ходят да си пускат сами изследвания в лабораторията, а тя от своя страна услужливо им предлага пакетни услуги. Смешно и тъжно.

# 483
  • София
Най- абсурдно ми се струва, че ходят да си пускат сами изследвания в лабораторията, а тя от своя страна услужливо им предлага пакетни услуги. Смешно и тъжно.
Проблемът е, че личните се измъкват, че нямат направление. В чужбина не съм чула да имат лимит за изследвания. Даже ми беше писнало като отида за каквото и да е да ме пратят за кръвни.

# 484
  • До хладилника, който обичам
А в България близките стават половин лекари, разучават сами протоколи, търсят трескаво светила и ако не са от София, правят в повечето случаи пътека до столицата.
Пътека до Турция, доста често

# 485
Да, и аз винаги се впечатлявам как хората ходят и си правят кръвни изследвания на корем. После питат по форумите как да тълкуват резултатите.
В повечето случаи нещата са комплексни и не става дума за "тази стойност е завишена/ниска, значи имаш това заболяване".
Поне бизнесът на частните лаборатории процъфтява.
Отдавна не съм си била в България и се чудя още ли можеш да си самопредпишеш антибиотик по собствено усмотрение? Това е ужасно порочна практика!

# 486
Отдавна не съм си била в България и се чудя още ли можеш да си самопредпишеш антибиотик по собствено усмотрение? Това е ужасно порочна практика!
Не, не може, само с електронна рецепта са от няколко години. Но продължава практиката недоучили медици да ги изписват без никаква нужда и в доказана вреда - да речем, за зачервено гърло.

# 487
  • София
Вече е регулирано, но пак се намират начини.

# 488
Опитват се да го ограничат, но е дълбоко вкоренено в разбиранията как се лекува зачервено гърло.
Съгласна съм че това че има лаборатория под път и над път е нож с две остриета. Правят се изследвания за какво ли не, вместо да ти ги назначи лекар, пък било то и платено. в същото време обаче няма никаква профилактика и хората са принудени да се спасяват сами.

# 489
Аз пък приветствам лабораториите с достъпни изследвания, но само дотолкова, доколкото човек ги ползва после за консултация с личния си лекар. Така пуснах по мое усмотрение изследвания на едното дете, които в Англия не се правят стандартно. Те излязоха завишени над норма, което пък тук раздвижи да я изследват пак и да я проследят. Пускам си и пакет за щитовидната, като се сетя, за мое ползване. Като има нещо, ги пращам на поликлиниката. Те си ги тълкуват.

# 490
Защо с личния?
На мен например личният никаква работа не ми върши и не го ползвам. Но ми се назначават периодично или инцидентно изследвания от ендокринолог, кардиолог, гастроентеролог... (при профилактика и проследяване на заболявания), които аз правя в частна лаборатория платено, защото иначе би било голямо главоболие за мен. Самите лекари също работят на частно и не ми оставят друга възможност.

# 491
Защото съм в система, в която личният върши работа. Но да, така е, да кажем - да обсъждат с лекуващ лекар, вместо със случайни хора в интернет.

# 492
Да, знам къде си, тук също много хора имат нерви (или нямат друга възможност) да ползват касата, просто отчетох как е в един от най-масовите случаи. Иначе ми стана ясно какво имаш предвид.

# 493
Темата е "Защо Не емигрирахте?", а не "Ау, те си пускат сами изследвания!". Ще си пускаме. Защо да не си пускаме? И глюкоза и инсулин си пускаме, и хормони на щитовидната жлеза си пускаме, вит Д3, В12, хемоглобин, желязо и кръвното налягане си проследяваме вкъщи с наши апарати... Ако има нещо притеснително, отиваме при личния лекар с готовите изследвания.

# 494
  • Мадрид / София
Миналата година отидох на очен лекар в България, уж за по-добро обслужване, квалифицирано със заплащане, че не съм към здравна каса ... 🙈 ми даде ми рецепта за очила, с които не виждам. Рекох да не би в оптиката да не са ми ги направили добре ама ги провериха и казаха, че отговарят на рецептата. Та платих сума ти пари в България за да ги направя после в Испания доста по-евтино (беше оферта) и си виждам както трябва с тях. Та не знам до колко има смисъл да се ходи в България на лекари и зъболекари. В интерес на истината преди около 20 г в България ми направиха мост, който и до сега е стабилен. Ама беше познат зъболекар и проучваше да се премести в чужбина да работи.

Далекогледа ли си? Ако да, тогава е ясно. Очилата за четене при далекогледите хора са за много точно фиксирано разстояние, за разлика от очилата за късогледи. Последните с точните очила виждат и на 10, и на 30, и на 100 метра. Докато очилата за четене при 10 см промяна на дистанцията стават неудобни. Имам опит с това, но вината си беше моя - лекарката ми даде да чета, но аз четох в някаква изкуствена поза, а не в обичайната за работа на компа, респективно очилата така и не ми паснаха никога.  Та много е вероятно в Испания просто да се е случило да ги подберат правилно поради това, че ти си била с различна постановка на четене там.
По принцип са ми прогресивни (за наблизо и далеч) обаче с тях да чета и пиша ми е много неудобно и предпочитам да ги махна, че ми е по-спокойно. Затова исках само за четене да имам. Е ми в Бг не стана. И не е от начина на четене, а е погрешно определяне на градусите (с астигматизъм съм). Сравних после двете рецепти.

Общи условия

Активация на акаунт