Защо Не емигрирахте?

• 38 924
  • 1 309
  •   1
Отговори
# 495
Вероятно защото нашите лекари са много добри, затова всеки втори се изследва сам, назначава терапии и само понякога се допитва до лекар

# 496
  • До хладилника, който обичам
Е ми в Бг не стана. И не е от начина на четене, а е погрешно определяне на градусите (с астигматизъм съм). Сравних после двете рецепти.
Все пак стават грешки навсякъде.
На мен навън ми бяха сложили грешния диоптър, беше много некомфортно да гледам с очилата. Върнах се, измериха наново, сложиха правилните лещи, край.

# 497
Отдавна не съм си била в България и се чудя още ли можеш да си самопредпишеш антибиотик по собствено усмотрение? Това е ужасно порочна практика!
Не, не може, само с електронна рецепта са от няколко години. Но продължава практиката недоучили медици да ги изписват без никаква нужда и в доказана вреда - да речем, за зачервено гърло.
На мен най-големия ми страх е да не се разболея докато съм в България. Уж толкова години съм живял там, ама  тогава почти не ходих по лекари, пък и не знаех, че съществува и друга медицина.
Преди 3-4 години ми се наложи да ходя по лекари в България - някакви коремни болки почнах да получавам. Четирима лекари за една седмица. Лекарката в спешното ми обърна най-много внимание, но пък колегата й, шефът на гастро отделението, в същата болница няколко дни по-късно изсумтя като видя какво е предписала и ми каза напълно да игнорирам каквото е предписала. Третият лекар ми каза, че вижда тумор на ултразвука докато си лафеше със сестрата. Фактът, че каза доброкачествен въобще не ми намали паниката. Приеме по спешност чрез познат, та не му издирях много. Четвъртият, пак шеф на гастроотдел, в друга болница, доцент незнамкойси ми изписа антибиотици като тик так. Той даже не благоволи да пусне ултразвука и си прибра 50лв с доста отработен жест. Целият преглед при последния не трая повече от 5 минути.
В интерес на истината доста лекари в САЩ след това не можаха да поставят точната диагноза, но поне минах доста тестове.

По повод темата. Човек може да емигрира телом и да си е пак духом в България в продължение на години. Изпитал съм го лично, а и съм срещал доста българи живеещи така. Както и може да си се е върнал телом в България и да се чувства чужденец в собствената си родина. Това също съм го изпитал едно лято в България.

Фактът, че се питаме защо НЕ емигрираме е доста показателен за нагласите в българското общество.
Аз лично не мислех за емиграция само за около 4-5 години докато бях в университета и бях по-обнадежден. Всички останали години от казармата та до момента на емиграция идеята за живот в друга страна винаги е била с мен. В началото причините бяха основно икономически, сега вече не.
И последно като ви кажат, че винаги може да се върнете, да знаете, че това си е уловка. Познавам много, които са го направили, но никак не е нито лесно, нито просто, особено когато вече не сте сами от другата страна на границата. Планирайте емиграцията внимателно.

# 498
  • някъде под слънцето...
И това го има да. Не всички са така, но и това го има. Хвалят се, хвалят колко е по - добре там и айде чао, "Бързам за час за лекар или зъболекар, че имам куп прегледи и консултации да правя " . Grinning
Вие сериозно ли?
Повечето фирми предлагат, в раздел "социални придобивки"  частна здравна застраховка за служителите си и семействата им.Тази в която работя, също.Затраховката вклчва и заболекарско лечение.
За 25+ години не сме ползвали медицински услуги в България.
В интерес на истината държавното здравеопазане, тук също работи достатъчно добре.За профилактика се чака, но по спешност, се правят всички изследвания и прегледи на момента.
Родителите ми живяха 7 години при мен, на баща ми откриха бъбречна недостатъчност 4 та фаза, и не повярваха, че не знаем диагнозата, въпреки, че баща ми редовно ходеше на частен нефрилог в България.Тук беше незабавно диспансеризиран . На всеки 4 месеца имаше изследвания и контролни прегеди.Изписваха му безолатни лекарсъва.До момента в който се стигна до животоспасяваща операция , с  тежка диагноза.Предпочете да изживее оставащато време у дома в България.Почина, докато чакаше да  му изпишат лекарствата,кото  му изписваха тук.
Така, че стига с тази "претоплена" новина за  прегледи  и лечение в България .
Направих родителите си резитенти с право на държавно  здравеопазване  тук.Майка а ми не спира да повтаря, че 7 те години живот на баща ми тук са "подарени" от тукашното здравеопазване.И че ако не са взели емоционалното решение да се приберат, вероятно  баща ми все още в шял да бъде жив.

Последна редакция: сб, 19 юли 2025, 20:47 от sl

# 499
Plain, много  осъзнат пост Heart
Сега като си бяхме в  Бг, съвсем близки хора, кръстниците на децата, ни подметнаха,  да пробват децата да учат в Бг Rolling Eyes  Реално нашега, но много показателно  за представяне на картината на неразбиране, за това какво е да си между двата свята.
Малко хора разбират също, че нашето ходене в България,  е съпоставимо с тяхното ходене по почивки. Нима някой от живеещите в Бг, могат да отделят един месец, за да идат някъде и да седят айляк, просто така...
Уж съм претръпнала, но коментарите " еее, само за 3-5-10 ... дни ли успяхте", ми причиняват остър  сърбеж.

# 500
Вероятно защото нашите лекари са много добри, затова всеки втори се изследва сам, назначава терапии и само понякога се допитва до лекар
Абсолютно точно.

# 501
  • София
Много ми е "любимо" да си дойдат за лятна почивка познати, емигрирали от България, и да почнат да плюят по нея в социалните мрежи. Не, че няма какво да бъде критикувано, но същите тези не постват нищо за неуредиците в страната, в която пребивават. Не пишат нищо за трудния достъп до здравни специалисти, а хващат самолета и идват тук да им се помогне, не смеят да гъкнат срещу джендъри и 57984 пола, но охотно злословят какви били тук мъжете, пък жените и прочие, и прочие.
Точно така е. Само много близки приятели се отпускат да говорят и за лошите страни и неуредиците (а такива има много). Другите все се опитват да ни изкарат някакви аборигени тук и не вярват, че не искаме да сме на тяхно място, поддържат някаква идеална фасада. Постепенно се поотдръпнах от такъв тип контакти, не са ми нужни. Искам да мога да споделя и добро, и лошо, без да срещам превъзходство, а и да чуя човешки неща отсреща.
За Сетая някой поиска инфо:

Тя е типичен емигрант и се срамува, че е българка, според мен. Искрено съчувствам на такива хора, дълбок комплекс имат.
Коментарите обаче са по-интересни, хората добре са я разгадали и и го казват.

Последна редакция: сб, 19 юли 2025, 19:18 от jasmin tisane

# 502
Всъщност е пълна откачалка. Остави, че е конспирационистка и антиваксърка, с такива е пълно. Но при нея се очертава и психиатрична диагноза.

# 503
  • Мадрид / София
Всъщност е пълна откачалка. Остави, че е конспирационистка и антиваксърка, с такива е пълно. Но при нея се очертава и психиатрична диагноза.
🤣🤣

Написаното от Сетая ми харесва. Хумористичен усет и талант. Много ми напомня за някогашните наши хумористични писатели.
Като човек не я познавам.

# 504
  • София
Доста силна квалификация. И не, не е конспирационистка и точно в тази сфера публикуваше много материали, подкрепени с документи. Но не е това темата, няма да се отплесвам.

# 505
А понякога антиваксърите се оказват с много повече ваксини от ваксърите.

# 506
Да, jasmin, аз също не искам да разводнявам темата, която ти повдигна. Изградила съм мнението си в продължение на години, а не на базата на твоя пост.

# 507
Не знам коя е Сетая, но прочетох писанията й и какво да кажа, избива яки комплекси.

# 508
  • София
И аз съм си го изградила от години, не съм от вчера, всички четем социални мрежи и можем да мислим.
Не е нужно да се държим, все едно сме последна инстанция, само защото не сме съгласни с някого.  🤷♀
Приятна вечер, събота е, време за излизане.

# 509
  • До хладилника, който обичам
Сетая е бивша съфорумка. С времето поизплиска легена, а става проблем, когато човек твърде много си повярва.
Но съм отдавна банната от страницата й и вече не дружим, така че си задържам диагнозата Simple Smile)

Общи условия

Активация на акаунт