Защо Не емигрирахте?

• 38 663
  • 1 309
  •   1
Отговори
# 825
  • София
Дано да се задържи тази тенденция, която е от няколко години.
А инфото в тази статия си е съвсем валидно, приятели, живеещи и живяли на Острова споделят съвсем същото, както и в добавка - увеличената престъпност, включително от мигрантски среди.

# 826
В закона пише, че ако живееш повече от 183 дни годишно извън страната,  можеш да искаш описване.
Не е резонно,в нашия случай,  защото сме го декларирали.
С двойно гражданство може да живееш целогодишно и на 2-те места.
Имам доста приятели, които го правят в днешни времена. Както казват вземаме най-доброто от двете места.
Така, че е резонно искането на касата.

# 827
  • До хладилника, който обичам
От статията за българите, напускащи Великобритания:
Цитат
Рязко зачестиха случаите, в които хора на социални помощи получават писма с искане да върнат вече получени средства.
Много е тъжно как хора, мамили системата, биват хващани и законът им търси отговорност. Все още има изненадани сънародници, които теглят заеми, включително студентски, които не планират да връщат, прибират се в България и после са страшно учудени, когато им потърсят парите и плачат по групи, ама аз се прибрах и няма да се връщам, защо търсят пари от мен, като си затворих всички сметки и вече не живея в Англия.

# 828
И в Германия се готвят да затегнат това кранче и оттам ще има наплив насам.
Не малка част от населението се пренесе в добре уредения с помощи запад за да не работи, а да живее от помощи.
И не са роми.
Има огромно количество мързеливи хора, които откриха социалните системи и лесният живот на минимума.
Като гледам как избухнаха бройките Телк в България, мисля че вървим по този път.

# 829
От линка по-горе:

Има и един неофициален фактор, който води до отлива на българи от страната - дискриминацията, както на работното място, така и при достъпа до социални услуги. Рязко зачестиха случаите, в които хора на социални помощи получават писма с искане да върнат вече получени средства.

Защо да връщат получени средства? Тук те карат да си връщаш, ако неправомерно ти е изплатено.

Да няма връзка с ето това? https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/bulgarite-iztochili … vurnat-samo-2-mln

# 830
С двойно гражданство може да живееш целогодишно и на 2-те места.
Имам доста приятели, които го правят в днешни времена. Както казват вземаме най-доброто от двете места.

Точно така, напълно съм съгласна. Европа не е толкова голяма и ако можем да си го позволим, защо не. За себе си поне виждам само плюсове.

# 831
Добре де, аз не разбирам... тези здравни някой търси ли ги на живеещите в чужбина? Някъде се води длъжник и създава неудобства ли? Съвсем сериозно питам, не се заяждам. Не съм запозната. Не е ставало дума за здравните и ми стана интересно.

Моята приятелка, тегли студентски заем и го използва наистина за учене. Скъса си задника да завърши някакви финанси. Надява се скоро в работата ѝ да ѝ дадат такъв тип дейност.

Но пък приятелят на мъжа ми с неговата хубавица източиха всичко каквото можаха. И такива има наистина. Нови BMW-та с куриерска заплатчица не се купуват лесно никъде - ни там, ни тук освен ако не си на висока мениджмънт позиция.

Обикновено тези, които наистина искат да изградят своя живот на другото място, не правят такива схеми. Много обаче с тази цел и отиват. Е, има и малък процент отишли да работят временно и честно. Приятел на брат ми е 20 години вече "временно" в Англия. Simple Smile Да припечелва. Отива, връща се за по няколко месеца, пак отива. И така. Всичко каквото изкара влага тук. Строи си къщичка. Разкошна.

# 832
  • София
Връщането на сънародниците не е ли заради повишения стандарт на живот в България? Работиш там на минимална заплата и храниш цялата рода тук. Сега не можеш и се връщаш тук, че по-евтино за живот. Плюс споменатите доводи от Бу и Фрау К - дискриминират те и не ти дават да точиш системата.

Аз не познавам хора, които да имат планове да се връщат. Но те не са от споменатите по-горе категории.

А по темата защо не емигрирахме - защото мислехме, че можем да успеем тук. Е, успяхме, дори надминахме собствените си очаквания. Докато не разбрахме, че стандарт на живот не е еквивалентно на качество на живот. Никога не е късно да го направим, но не е същото като да емигрираш на 25, но пък може да има други предимства.

# 833
Защо ме търсиш?, водят се длъжници.
В момента,  в който искат да продадат имот, или да се прехвърли нещо на тяхно име, излизат в регистъра като длъжници.
Държавата не прощава.
Аз съм отписана от 2005та, когато можеше само с декларация.
Сега, понеже е много по- напред и развито електронното правителство- не щат само с декларация, а от 10 кладенци вода носят... за деца, които никога не са ползвали системата,  даже...

За сравнение- ако искам да се отпиша от тукашната система- с три клика подавам декларация и край- проверено и потвърдено от позната, която се премести в Германия  миналия септември.

# 834
  • France
Мда, това, което пишеш, ме уверява за пореден път, че добре направих да не ги пиша българи моите синове

# 835
Аз пък на мита, че отиваш в чужбина, разтварят червения килим и те посрещат със шампанско, не го вярвам.
В моята работа всички са връзкари. Аз се вмъкнах на временен договор, без никаква надежда за постоянен. Просто в оня момент им трябваше човек и нямаха друг кандидат. Чакаха си една да се върне от Канада, плащаха си и здравни осигуровки и си я водеха на неплатен отпуск.
В крайна сметка тя се върна, но си направи частен бизнес и мястото и се оваканти.
Част от екипа шеста година не може да ме приеме и не забравят, да ми напомнят аз какъв късмет съм имала.
И само си представям, да отида някъде без да имам университетско образование в съответната държава и как ще ме гледат.

Зависи как отиваш. И дъщеря ми е емигрант, работи в много престижна фирма и никой изобщо не забелязва, че не е британка. То и огромен процент от служителите са така. Но масово са следвали там и са избрани със строг подбор. И след това важно е само как работят.

# 836
Много българи, живеещи в чужбина, си купуват жилища в България, за инвестиция или да живеят в тях, ако решат да се върнат някога. Интересно, че някой оспорва този общоизвестен факт.

# 837
Какво е оспорено,  аз не разбирам?

# 838
Защо ме търсиш?, водят се длъжници.
В момента,  в който искат да продадат имот, или да се прехвърли нещо на тяхно име, излизат в регистъра като длъжници.
Държавата не прощава.
Аз съм отписана от 2005та, когато можеше само с декларация.
Сега, понеже е много по- напред и развито електронното правителство- не щат само с декларация, а от 10 кладенци вода носят... за деца, които никога не са ползвали системата,  даже...

За сравнение- ако искам да се отпиша от тукашната система- с три клика подавам декларация и край- проверено и потвърдено от позната, която се премести в Германия  миналия септември.

Не е точно така. Дъщеря ми години го караше като длъжник без никакви последствия. Няколко пъти пробвах да я отпиша, но се оказа, че след като Великобритания е излязла от ЕС не знаят как да стане. И си живееше така, докато един ден като си беше тук отиде да се разправя. Първо и казали, че не може, ама после се поровила и намерила някакъв челн от някакъв закон и онези клекнали. Не беше точно обичайната процедура (ако вече има такава), но свърши работа и вече не я спамят с напомняния. То това и беше единственото неудобство.

# 839
ЧС, не разбрах кое не е точно така?
Че ги водят длъжници, или че излизат задължитенията, като поискаш да регистрираш имот?
Иначе, пак казвам,  има си закон ,чл40 ЗЗО ,където е обяснено какво се прави с лицата с двойно гражданство,  но някоя лелка, помислила се за важна в ТД във Варна,  не ни прие документите,  с довода, че не е със заверен подпис.
Вместо да харча наново , и за нотариус,  или за подпис в посолството,  реших да го свършим лично, така или иначе запланувано е ходене.

Общи условия

Активация на акаунт