Защо Не емигрирахте?

• 38 687
  • 1 309
  •   1
Отговори
# 810
Не са много тези, които не се връщат за лекар, зъболекар или да си вложат парите в имот тук.
Но съм съгласна, че точно те се вписват в определението за емигранти. Успешни са го наречем. Вписали са се и живеят в системата на държавата, в която са.

Бу, не бих броила Топлофикация за администрация. Това си е монополист, който се храни от неясноти.

Администрацията си има точни точки, по които работят и можеш за изискваш спазване на срокове. Когато е електронно трудно се губят хартиени преписки и т.н.  Като гражданин ползваш електронни услуги не мога да не отбележа напредъка, защото съм губил доста време по гишета.

# 811
  • Sofia
Айде други държави имат топли морета: Тунис и Египет, ама там живеят такива отвратителни твари: медузи и скатове, че само като те нажарят първия път и ти се отщява.
Тези приказки може и да вървят някъде по седянките на село, но всеки попътувал човек знае, че няма капка истина в тях. Simple Smile
Тунис си е изцяло на Средиземно море – не виждам как се вписва в примера с опасните морски обитатели.
В Египет (ако говорим за Червено море) мога да потвърдя, че къпането е без никакви рискове. За всичките дни, в които шнорхелувах по 6 ч. дневно, не видях нито една медуза. Скатове има много, но те изобщо не "жарят" (що за подбор на глагол?) и е напълно безопасно да се доближиш на сантиметри до тях.
Как ти хрумна да наричаш децата на морето "отвратителни твари", също не ми е ясно. Simple Smile

В интерес на истината, повечето хора не проявяват абсолютно никакъв интерес кое как е "навън". Не задават въпроси. Съответно аз не се натискам да разказвам като не ме питат.
Точно в обратната крайност съм аз – даже понякога се притеснявам дали не смущавам отсрещната страна с водопада си от въпроси. Буквално по цял ден мога да слушам за живота в чужбина, където и да е. То в някои случаи си е един друг, съвсем различен свят. Simple Smile

# 812
tombob,
мога да посоча и предишен ваш пост в темата, сглобен по същия начин. Но няма смисъл. Не го казвам за вас, вие едва ли ще се трогнете, както се вижда и от реакцията. Казвам го за останалите, които може да нямат опит с технологията и възможните злоупотреби с нея.

LordOzzy,
и по спешност си идват. Не е само през ваканцията. Самолетните билети в рамките на Европа са достъпни Simple Smile

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 14:31 от Параход

# 813
  • France
Това с администрацията е голям мит. Хем не съм им фен, може да се види какво съм писала за тях.
Детето засега е емигрант.
Всичко административно се движи с един електронен подпис от чужбина. И това от години.
Ако можеш да ми напишеш какво може да се направи с електронен подпис? Наистина се интересувам

# 814
LordOzzy, те задълженията към здравна каса нямат ли давност?
Мъжът ми наскоро си ги плати и проучваше въпроса. Трябва да го питам.

За зъболекарите поне не си права. До ден днешен всичките ни близки, живеещи в чужбина, отделят време и средства от отпуските си, за да ходят на зъболекар. Само че тук може би има, както във всяко друго нещо, известна двустранност. Чувала съм, че преди поне стоматологията ни е била на доста добро ниво. Отделно много стоматолози се бълват годишно. (Говори се, че нещо сега съвсем пресните стоматолози са с леко занижено ниво. Но то къде ли не е така?)

От друга страна моята приятелка, живееща в Лондон, а навремето преди това 13 години в Атина, ми е споделяла, че не е толкова за парите, колкото, че предпочита да се довери на стоматолог, който познава. Или който ѝ е препоръчан примерно от брат, майка ѝ или от мен, друга приятелка и т.н. Т.е. другата страна на това идване тук по стоматологични услуги е това - препоръката. Разчиташ, че няма да чакаш, няма тепърва да опознаваш специалиста, казали са ти, че е отговорен, че е чисто. Моята приятелка ми казва" "Вместо да си търся зъболекар на принципа "Проба-грешка" по-лесно ми е да отида при приятелката на майка".
Съвсем друго прозаично обяснение, нямащо общо успешен/неуспешен емигрант.

# 815
  • Deutschland/HE
Здравна каса, НАП, МДТ, НОИ работят с електронен  подпис. Преди и банката го приемаше, но сега съм токен, защото не искам да ползвам моб. приложение. Ако си сменя телефона трябва да ги посетя, което затруднява плащането на сметки. Сега заради тях си държа и на предплатена карта бълг. мобилен номер, за да ми изпращат кодове.
Българската администрация работи все по-добре.

# 816
  • France
Аз съм емигрант. Нямам работа нито със ЗК, нито с НАП, нито с НОИ. Но да си извадя акт за раждане, трябвало да ходя до Наше село на място Rolling Eyes

# 817
Black cat, даже и клип мога да ти пратя, от едно отвратително създание, с кафяви пипалца, което прилича на водорасло, а всъщност е една мини медуза, която ми направи жестоки изгаряния. От това лято са ми наблюденията, от Района на Сус.
За Хургада опита ми е от 2019 година, не вярвам за шест години този ужас да са го разрешили.

# 818
  • София
За Жълтото цвете - "баварското село" в София, на 20 мин пеш от метро е в региона на Камбаните. Цените и те са вече "немски", изравнихме се в цена на кв.м.

# 819
Шарки, мерси, но аз не съм питала.
Аз повече имоти не мисля да купувам, цените са ми европейски, заплатата българска. Мисля да си карам по-спокойно и дано да си имам винаги работа, че моята вероятно ще я върши изкуствен интелект до пет години, айде ние сме малко по-назад от света, да кажем до десет години.

# 820
  • Sofia
Районът на Камбаните хич не го харесвам, още от време оно.
Пълно е с бездомни кучета дори в момента.

# 821
Интересна тема за размисъл от днешните новини https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/bulgarite-ma … t-velikobritaniya

# 822
И в чужбина можеш да получиш адекватни препоръки за лекар и зъболекар от колеги, приятели и други българи.

# 823
Децата до 18г, дори родени в чужбина, но имайки бг гражданство,  имат право на безплатно здравеопазване.  Дори да не са живели в страната,  дори да са нямали никога ЛЛ.
За да е още по- интересно,  нямат право да се откажат от услугата, преди да навършат пълнолетие!
Имам официален отговор от касата, в който ми го обясняват, без да ми го обяснят с нормативен акт.
След като навършат 18, автоматично трябва да започнат да плащат= стават длъжници( нищо че са ученици, примерно в  друга държава- няма автоматична информация).
Нищо,  че сме пратили до ТД на НАП , декларация по чл.40, че са с двойно гражданство,  и пребивават извън страната , не им е достатъчно- подписът трябвало да е заверен Close
Т.е. държавата знае какъв ми е постоянният адрес( отговаря ми в обратната разписка), регистрирано ми е второто гражданство  в посолството,  но не дава да се откажа от услугите й, дори да подам молба/ декларация за  това.
Та, така с държавната администрация...

# 824
С двойно гражданство може да живееш целогодишно и на 2-те места.
Имам доста приятели, които го правят в днешни времена. Както казват вземаме най-доброто от двете места.
Така, че е резонно искането на касата.

Общи условия

Активация на акаунт