Защо Не емигрирахте?

• 38 714
  • 1 309
  •   1
Отговори
# 870
Фенрис, какво имаш предвид под случващото се в България,което ви е отказало? Минахме напред, вече Шенген, еврозона и евро за разплащане....
Пп. За местните данъци, такси и луканки.... Все пак пишат хора, напуснали преди десетилетия и може би вече забравили в някаква степен родния език, та съм толерантна.

Нестабилност, хаотична обстановка, престъпност, та засега отпадна идеята. Имаме две познати приятелски семейства, които така си купиха едните апартамент в затворен комплекс, а другите къщичка в малък град и вече обмислят продажба заради честите обири и на двете места. От полицията им казали, че понеже са чужденци, са като магнит за обирджиите заради предполагаемите ценности, които държат там. Това не помага на впечатлението. Мъжът ми излезе навремето с идеята да си изкараме старините в България уж заради по-хубавия климат от тук, пък и защото е фен на българската кухня (да,моя заслуга Satisfied). Той следи новините от България на периоди повече и от мен, говорил е с брокери, гледал е жилищни обяви, проучва пазар и цени, но напоследък е с по-малко ентусиазъм. Аз лично си представях палми и плаж на старини някъде в Испания, защото от много години често сме там на почивка и някак ми изглежда като логично място, но може и там да отпадне, ако продължат тези нечовешки жеги.

Да се върна на темата за неемигрирането. Много е важно преди човек да се засили към чужбина в днешно време, да е наясно, че ''чужбината'' днес не е онази отпреди 20-30 години, когато първите вълни на Запад тръгнаха от България. Светът е съвсем различно място. На първите ни беше хем по-лесно в някои отношения, хем много по-трудно. Да, сега е ЕС, Шенген, вече и еврозона, но Европа не е това, което беше. Сега е много по-трудно да започнеш от нулата, защото пазарът на неквалифицирана работна ръка е пренаситен. Ако си студент и след завършването си намериш работа и се устроиш - може би, да. Но ако не си в тази група и разчиташ на ''да работиш нещо'' без местния език, мога горещо да ви препоръчам да не избирате скандинавските държави. Ще хвърлите много пари на вятъра и ще се разочаровате.

# 871
Свекърва ми е следвала в Чехословакия едно време, 4-5 години да е била там, не повече, не е работила. В момента вече е пенсионерка в България и освен българската си пенсия, получава прилична пенсийка и от Чехия. Превеждат и я в България! Бях скандализирана като разбрах 😆

Да спомена нещо, което в Германия много ме дразнеше - нищо не работеше в неделя и по празници. Разбирам защо, уважавам го като политика, но ми създаваше неудобство. Особено преди празници, когато например около Великден се събираха няколко неработни дни, си спомням че всички откачаха и в супермаркета не оставаше почти нищо, а опашките бяха чутовни. Също така ме дразнеше, че в супермаркетите не дозареждаха плодове и зеленчуци - каквото заредят сутринта, това е за цял ден. Следобед вече нямаше банани…И говоря за скъп супермаркет, Едека, не за дискаунтър - беше ми най-близо и редовно пазарувах там.

# 872
Не ме дразни, че в неделя са затворени магазините в Германия, харесва ми. Важното е, че ресторантите са отворени. И за не- дозареждането не съм съгласна.

# 873
Аз не обичам да помирисвам дори, магазин в неделя. Какъвто и да било магазин. Съгласна съм да затварят, дори. Но, уви, при нас работят,  макар и с малко намалено работно време.

Немците по статистика, са с  най- нисък процент от населението със собствени жилища, може и затова да се изнасят толкова. При нас също има много, като си купуват по нещо малко из селата.

За имоти не се кахъря- купуват се и се продават, към къща и земя не се привързвам,  не знам какво ще стане утре,  та предпочитам да имам план Б, план В,...

# 874
  • France
На мен ми харесва да пазаря в неделя. Има по малко хора

# 875
  • Down south
Не се изразих правилно. Ако събираш стаж от две държави, взимаш от тази, която избереш. Поне така ми казаха на мен.
Не съм се замисляла все още, но
за САЩ и България не важи.
Хората си получават пенсии и там, и тук.

# 876
  • София
Наистина не ми е ясно. Ако нямаш стаж и възраст, как получаваш пенсия. Аз имам едни години в чужбина, но не са ми достатъчни.
Чета в тези линкове, които пуснах, но явно ще трябва да наема някой като и ако добутам 🤣

# 877
Reunion, всяка система си има правила.
Как така, ще получаваш без стаж и възраст!?
За Португалия бяха нужни, до едно време 15години минимум, сега ги промениха на 17. И съответно възраст. Свекърва ми се пенсионира на 64 с някаква временна  програма, защото беше дълго време без работа и без доходи( беше в ковидно време), но пенсионната възраст тогава беше 66.
 Сега, през 2026та е 67 и 11месеца.
За Германия,  до скоро също бяха 15години стаж, примерно.
...
ММ има леля в Испания,  има много години,  та не знам точно колко е  минимума,  но 2 години след пенсионирането,  даже добавка за хронична болест й дадоха, но тя там си живее.

# 878
Не трябва ли първо да си достигнал пенсионна възраст преди да ти изплащат пенсия от чужбина, ако си работил там?

Иначе и тук е мъртвило в неделите - много неприятно. Само декември неделите всичко е отворено заради Коледа и тогава се чувствам като човек Simple Smile))

# 879
Реюнион, ако нямаш стаж и възраст, не можеш да получиш пенсия ни в България, ни в чужбина.
Може социална в България, но трябва да си навършила 68 години.

# 880
Свекърва ми е следвала в Чехословакия едно време, 4-5 години да е била там, не повече, не е работила. В момента вече е пенсионерка в България и освен българската си пенсия, получава прилична пенсийка и от Чехия. Превеждат и я в България! Бях скандализирана като разбрах 😆

Да спомена нещо, което в Германия много ме дразнеше - нищо не работеше в неделя и по празници. Разбирам защо, уважавам го като политика, но ми създаваше неудобство. Особено преди празници, когато например около Великден се събираха няколко неработни дни, си спомням че всички откачаха и в супермаркета не оставаше почти нищо, а опашките бяха чутовни. Също така ме дразнеше, че в супермаркетите не дозареждаха плодове и зеленчуци - каквото заредят сутринта, това е за цял ден. Следобед вече нямаше банани…И говоря за скъп супермаркет, Едека, не за дискаунтър - беше ми най-близо и редовно пазарувах там.
Това е просто невероятно! Дали все пак не е работила там като студентка, а известно време и след това? Иначе няма никаква логика да й дават каквото и да е, само защото е следвала там. Питай я. Стана ми много интересно. Навремето исках да се прехвърля в Чехия, но нашия университет имаше програма за следване на българи само в Полша.

# 881
Не трябва ли първо да си достигнал пенсионна възраст преди да ти изплащат пенсия от чужбина, ако си работил там?

Е , трябва де!
Особено,  ако искаш да я получаваш в пълен размер.
И в Бг, и другаде, има иначе от време на време кампанийно пенсиониране на тези, които нямат годините. Имаме роднина се пенсионира на 61г, като й отрязаха,  по спомен 0.5 % за всеки месец разлика с официалната пенсионна възраст. В този случай,  се подписва документ за пожизнено замразяване на пенсията- има само някаква годишна индексация, няма размерът на реалното увеличение, което имат пенсионерите всяка година.

# 882
  • София
Reunion, всяка система си има правила.
Как така, ще получаваш без стаж и възраст!?
За Португалия бяха нужни, до едно време 15години минимум, сега ги промениха на 17. И съответно възраст. Свекърва ми се пенсионира на 64 с някаква временна  програма, защото беше дълго време без работа и без доходи( беше в ковидно време), но пенсионната възраст тогава беше 66.
 Сега, през 2026та е 67 и 11месеца.
За Германия,  до скоро също бяха 15години стаж, примерно.
...
ММ има леля в Испания,  има много години,  та не знам точно колко е  минимума,  но 2 години след пенсионирането,  даже добавка за хронична болест й дадоха, но тя там си живее.
Отказвам да споря. Това, което чета, не е това, което ти казваш.

# 883
Не знам какво четеш, но и няма значение за това, което се коментира.
Няма нужда от убеждаване- който си има пенсии,  си ги харчи.
Ние с теб, може и да нямаме, даже.

# 884
Аз един ден ще получавам 4 пенсии: една от работа (удържат ми част от дохода за пенсия и работодателя допринася),, една държавна, базирана на стаж, една “социална”, която всеки навършил 65 години получава, плюс частна, която ние сами си осигуряваме. Пак няма да достигна дохода си, но няма да умрем от глад…
За българска пенсия не съм се замисляла, но и това ще проверя.
Добре че се разговорихме по темата…

Общи условия

Активация на акаунт