Пп. За местните данъци, такси и луканки.... Все пак пишат хора, напуснали преди десетилетия и може би вече забравили в някаква степен родния език, та съм толерантна.
Нестабилност, хаотична обстановка, престъпност, та засега отпадна идеята. Имаме две познати приятелски семейства, които така си купиха едните апартамент в затворен комплекс, а другите къщичка в малък град и вече обмислят продажба заради честите обири и на двете места. От полицията им казали, че понеже са чужденци, са като магнит за обирджиите заради предполагаемите ценности, които държат там. Това не помага на впечатлението. Мъжът ми излезе навремето с идеята да си изкараме старините в България уж заради по-хубавия климат от тук, пък и защото е фен на българската кухня (да,моя заслуга
). Той следи новините от България на периоди повече и от мен, говорил е с брокери, гледал е жилищни обяви, проучва пазар и цени, но напоследък е с по-малко ентусиазъм. Аз лично си представях палми и плаж на старини някъде в Испания, защото от много години често сме там на почивка и някак ми изглежда като логично място, но може и там да отпадне, ако продължат тези нечовешки жеги.Да се върна на темата за неемигрирането. Много е важно преди човек да се засили към чужбина в днешно време, да е наясно, че ''чужбината'' днес не е онази отпреди 20-30 години, когато първите вълни на Запад тръгнаха от България. Светът е съвсем различно място. На първите ни беше хем по-лесно в някои отношения, хем много по-трудно. Да, сега е ЕС, Шенген, вече и еврозона, но Европа не е това, което беше. Сега е много по-трудно да започнеш от нулата, защото пазарът на неквалифицирана работна ръка е пренаситен. Ако си студент и след завършването си намериш работа и се устроиш - може би, да. Но ако не си в тази група и разчиташ на ''да работиш нещо'' без местния език, мога горещо да ви препоръчам да не избирате скандинавските държави. Ще хвърлите много пари на вятъра и ще се разочаровате.
))