Защо Не емигрирахте?

• 33 500
  • 1 100
  •   6
Отговори
# 960
И така да е, с това късно раждане ще има все повече родители, които на 55 още не са си изгледали и децата. Как да скръстят ръце и да чакат някаква пенсия.
След пенсия работата трябва да е пазач, портиер, продавач в левче, хигиенист. Това, че някой е родил късно и трябва да издържа деца на стари години си е негов избор.
Това за новото 30 пък изобщо не подлежи на коментар, 50 са си 50, колкото и да се правиш на млад, самия организъм вече започва да се амортизира и ни фитнес, ни ядене на разни измислени здравословни храни ще те направи по- млад.

# 961
Ако не се е разбрало- иронично го написах за новото 30,
Аз ги приближавам 50те,  знам много добре как се чувствам, и не е на 30, макар на акъл да не  го докарвам и на 20, понякога.

# 962
Да, обаче ражданията след 35 - 40 г. зачестяват. Това са фактите. Млад не млад, децата ще трябва да се изгледат. Simple Smile И аз не съм жизнена и енергична като на 30, ама без работа се надявам да не оставам скоро.

# 963
До 35-40 като не са издържали деца, все нещо трябва да са направили, че да си помогнат.

# 964
След пенсия работата трябва да е пазач, портиер, продавач в левче, хигиенист.

Абсолютно не съм съгласна, това изключително снижава качеството на работа на цитираните професии.

Хигиенистите трябва да са млади и енергични, с остър поглед. Хигиенистите над 60 имат болки в кръста и колената, а и не виждат добре замърсяванията. Фирмите, в които има възрастни хигиенисти, и такива, които се поддържат от млади хора, се различават видимо и отдалеч.

Пазачите и охранителите също трябва да са млади и енергични, ако искаме да си вършат работата качествено, а не само да дремят и да плашат гаргите. Има "пазачи", можеш и тях да изнесеш, докато спят в кабинките.

Продавачите също трябва да са млади и енергични, експедитивни, с бързи реакции. Като се замисли и зачуди някоя възрастна продавачка какво и колко трябва да върне, да ти се отще и да пазаруваш, и всичко.

Възрастните хора трябва да работят само ако имат някакво наистина много високо ниво на експертност, и опитът им е незаменим в съответната област. Познавам такива хора, във всеки бранш ги има, да са живи и здрави. Но това е съвсем друго ниво работа, не е за хляба.

# 965
  • някъде под слънцето...

След пенсия работата трябва да е пазач, портиер, продавач в левче, хигиенист. Т

трябва да издържа деца на
Това за новото 30 пък изобщо не подлежи на коментар, 50 са си 50, колкото и да се правиш на млад, самия организъм вече започва да се амортизира и ни фитнес, ни ядене на разни измислени здравословни храни ще те направи по- млад.
Не е необходимо някой да се прави на млад
Казваш, седнал на ергономичен стол, като са се погрижили за поставка за крака и помощни поставки за  ръцете за клавиатура и мишка,  пред компютър  ....Отделно засължителна почивка е определените за това зали с мека мебел,
Не може,

За здравословния начин на живот също може да се поспори...
Значи всички над 50 трябва д аса хигиенисти, портиери пазачи  и.продавачи в левче....Желязна логика.
Между другото портиерите на  сграсите с офисите, където еаботя са на средна възраат 30.Млади енвргични,  с предтавителна задължително с  прилично ниво на английски, все пак са "лицето на фирмата", в смисъл, пе първо виждаш тях на влизане.Всв пак говорим за международна фирма с добра корпоративна политика.
Момичета от почистеащата фирма също са 25-30..
Охраната 30-35 .

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 12:25 от sl

# 966
Ако фирмата преценява, че човекът върши работа, няма значение на колко години е, на 25 или 65. Ама хигиенист, началник отдел, консултант - в частния бизнес да си направят преценка, те му плащат.
На държавна работа трябва да има ограничение, за това съм съгласна.

# 967
  • някъде под слънцето...
По принцип тук държавния служител работи до пенсия  65, сега 67.
Спечелваш мястото и никой не може да ти прекрати договора.
Преди време имаше скандален случай, как да уволнят служител на министерство на провосъдието,  защото години  наред не ходел на работа...

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 09:02 от sl

# 968
  • София
Някои са издържали деца и на 20, и на 30, и на 40, и на 50.
Иначе репродуктивната медицина работи с пациентКи до 52, т.е. ражданията до 53 са си напълно медицински приети за съвместими със здравето, следователно и отглеждането на децата.
Това обаче всеки сам си го решава и преценява дали има сили, средства и т.н.
Издръжката на деца няма общо, но има общо образованието.
Все повече се учи и все по-дълго. Има специалности, за които учиш 10-тина години. И какво би се получило? Учиш до 30, доказваш се до 40 и тъкмо си професионалист и от полза - чао. Да идва следващият, който тепърва ще се учи. А ти ставаш чистач!
На 50 не е нужно да се правиш на млад, но чак пък амортизиран не си. Поне не в днешно време.
Иначе Шекспир пише, че майката на Жулиета е достолепна матрона на почтена възраст (не цитирам точно), пък тя е била на около 28 г. Ама тогава да доживееш до 40 още било рядкост, а до 50 са живели единици.
Би трябвало да има опции за пенсиониране на различна възраст и срещу различен размер на обезщетение. Примерно, на 50, на 60, на 70.
Аз се "пенсионирах" на 45-46. 2 г. след това си родих последното дете. Но сега никой не ме спира да имам и бизнес, и други доходи, но някак да ме ограничат до нискоквалифицирани професии не виждам смисъл. Тогава къде ще бъде стимулът за високо образование и кой ще работи като тесен специалист, след като тъкмо ще е придобил опит и ще трябва да стане общ работник?

# 969
Когато бизнеса си е твой, не пречиш на околните.

# 970
  • София
А как пречиш на околните, когато си тесен специалист?
Ето, от последните четирима лекари, при които ходя, двама са на около 35, две на около 70. Точно възрастните откриха проблема, който ми причинява тежки симптоми вече повече от 2 години. Благодарение на опита им. Младите дори не се сетиха. И се оказа нещо стандартно, но рядко изследвано, затова и на младите не им хрумна. Та ако на 55 тези лекарки бяха станали хигиенистки, можеше и никога да не открия причината за неразположенията си.

# 971
Има рязка разлика между интелектуален и физически труд, що се отнася до дългогодишната работа.
По-възрастни служители, в сфери с физическа работа, трябва да са отговорни за технически въпроси, именно заради опита си, и отговорни  за младите, но това не е винаги приложимо в бизнеса.

# 972
Нормалната възраст за пенсиониране е 55 години, след това е извращение. Колкото и да не си признават някои, след тази възраст нито акъла ти е акъл, нито физически си работоспособен, пречиш на околните.
Съгласна съм. Но тук трябва да работим до 65, иначе няма стаж за пенсия. Би било добре да можеш да решиш да се пенсионираш на 40, 45, 50, 55, 60... и да взимаш пропроционално на вноските си за пенсия направени до момента. Но за съжаление трябва да чакаш да станеш на 65 и да натрупаш 37 години стаж.

# 973
Аз също не мисля, че ако някой върши работа, трябва автоматично да се гони, само защото е навършил годините за пенсия.
Имам позната рентгенолог, на 82 г. Работи в общинска болница, с най-ниската възможна заплата е, никой не я гони, защото нямат друг кандидат лекар със специалност, който да и заеме мястото. Тя не иска да си стои вкъщи, защото не се разбират с мъжа и, адекватна си е, разчита снимките, не е заплаха за никой. Полезна е на себе си и на околните. Педиатърката на децата ми също е на 70 години и не виждам причина да я сменям.

# 974
  • София
Пък и нали уж се амортизирали хората, пък излиза, че явно само умствено, щом на 55 трябва да станат от бюрото и да развъртят парцала.
Чак пък такова затъпяване не съм виждала в средата, в която се движа. Юристи, лекари, инженери. Над 50 само един се разболя от ранен Алцхаймер, но при него е генетично. Виж, повечето вече имат физически болежки, та трудно ще станат продавачи или хигиенисти, или каквото и да е, което изисква стоене на крак, но пък всички даже още трупат опит и имат какво да дадат на обществото.
Никой писа за държавни служители. То и от ДС до ДС има разлика, защото единият може да стои по цял ден на едно бюро, работейки син на баща си или жена на мъжа си, но друг може да е наистина експерт в работата си. Там проблемът не е във възрастта, а в раздутите бройки, за да може на гърба на един наистина работещ да се носят 3-4 нечии роднини.

Общи условия

Активация на акаунт