Защо Не емигрирахте?

• 34 379
  • 1 124
  •   6
Отговори
# 975
А и не за всички хора, работата е някаква тегоба от която чакат да се отърват. Има много хора, които си обичат работа и колегите, щастливи са на работното си място. За такива хора е голяма драма да се пенсионират, буквално не знаят какво да правят със свободното време и изпадат в депресия.
За мен работата трябва да е гарантирано право, както и правото на здравеопазване и образование, а не да се ограничава зорлем до стаж и възраст.
Разбирам, че ако има млади желаещи хора, да работят твоята работа е по-правилно да се оттеглиш, но ако няма други кандидати, реално не пречиш на никой.

# 976
  • някъде под слънцето...
Тпва с роднините държавни служители не е общовалидно.
Тук всяка година се обявавят новите бройки, организира се конкурс и на на печелившите честито.Останалите да не губят кураж до следващи тирираж.
Кандидатите  в повечето случаи   ходят на уроцинили подготвителни курсове, като някои  дори напускат работа за да се подготвят .
Бях държавен служител в България преди за замина.Тогава имаше и хора с връзки.Помня че отнподаване на документи до започване минаха 3 ило 4 месеца...После вътре се знаеше  дали някий е нечий.човек и чий тично е.
Когато казах че напускам, си  беше направо "бомба"  , особено за хората, влезли с връзки.Звучеше им абсурдно, че някой си вдига чуковете, за да отиде в нищото с едномесечна  виза.

А и не за всички хора, работата е някаква тегоба от която чакат да се отърват. Има много хора, които си обичат работа и колегите, щастливи са на работното си място. За такива хора е голяма драма да се пенсионират, буквално не знаят какво да правят със свободното време и изпадат в депресия.
За мен работата трябва да е гарантирано право, както и правото на здравеопазване и образование, а не да се ограничава зорлем до стаж и възраст.
Разбирам, че ако има млади желаещи хора, да работят твоята работа е по-правилно да се оттеглиш, но ако няма други кандидати, реално не пречиш на никой.
При положение, пемпенсионната възраст е 67, и да кажем, някои са  работили години в дадена фирма ,.През цялото време са правили обучения и курсове, явявали се е на конкурси , повишавали са непрекъснато квалификацията си за да се класират за по добра позиция .Рентабилени са за фирмата, и трябва да се оттеглят гли, само защото има  някой  младеж който  иска да е на същата  позиция,  с аргумента, че е по млад ...

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 17:06 от sl

# 977
  • София
Била съм държавен служител преди много години и то в специфична област. Там и досега е проблемно.
Обявяваха конкурси наистина и търсеха хора да вършат работа, но и често изведнъж се появяваше някой без конкурс уж специално поканени на длъжността, заради кадърност. Знаеше се кой е там със свои усилия и кой трябва да взима пари, понеже е благоволил да стане сутринта от леглото. Все очаквах с годините да се променят нещата, но не се получава. И все обещават чистки, но не съм чула да правят такива.
Бачкащите си бачкат, другите се возят.

# 978
Как се отписва от темата? Десет страници пенсии, не се издържа!

# 979
  • Швейцария
Моята лекарка тук в Швейцария е на 79 години. Тя си мисли, че е много добра в работата и опитът й носи само ползи, но няколко пъти е заспивала на стола, докато й обяснявам за оплакванията ми. Личната ми лекарка е млада и оправна, на нея разчитам. Аз съм й пациент откакто започна работа, беше съвсем млада. Не е имала грешка.
Това, че българите от чужбина ходят на зъболекар и лекар в България, не знам откъде идва. Как ще ходя при лекар, който не ме познава и не знае медицинската ми история. Веднъж съм ходила в спешното като си счупих крака. Зъболекар също си имам тук, който ми излиза по-евтино, колкото и да е скъп, понеже не се налага после някой друг да оправя грешките му (от опит говоря). Мисля да ходя в Бг само да ми избелят зъбите, просто защото поликлиниката ми е по-близо.
Отношението в България към "бачкаторите" винаги ме е възмущавало. Нито всеки може, нито е нужно всеки да е висшист. Мен тук никой не ме е спрял да уча в университет, но уважавам всяка една професия.

# 980
  • Мадрид / София
Има професии, които са на крака 8 ч нон стоп. Обичат си професията, ценени са, но тялото вече не реагира както когато си млад. Всичко те боли и няма достатъчно време за да се възстановиш. Не всички са седнали в офис пред компютър или на държавна работа.

# 981
  • София
Сега пък болки.
Нали по-напред имаше предложение всички над 50-55 да са само бачкатори. Wink
Ама тогава какво пък ще правят последните?

# 982
  • София
JennyBG, ставаше въпрос, че системата при вас те разпределя отрано. Разбрахме, че имаш възможност за курсове. В България не знам къде си видяла лошо отношение към хората без висше образование, това изобщо не е било тема на разговор. Става въпрос за възможности в живота.

# 983
Моята лекарка тук в Швейцария е на 79 години. Тя си мисли, че е много добра в работата и опитът й носи само ползи, но няколко пъти е заспивала на стола, докато й обяснявам за оплакванията ми.
Jenny, малко извън темата, но тя тази лекарка вероятно има здравословен проблем, ти сигурно знаеш.
Скрит текст:
Преди години имахме един инженер в работата, който заспиваше ей така докато си стои. Имах и аз един личен лекар преди години, който също така съм го виждала да заспива. Хем ме е било яд, хем си спомнях смътно как като бях малка майка ми (медицинска сестра беше) ми е обяснявала как това е болест. И в хирургията, в която работеше, имало някакъв лекар, който заспивал по време на визитации. Аз с детинска подигравка все се чудех ама как така, как така. "Ами така, мама, той д-р Димитров имаше заболяване, ние знаехме" - отговаряше тя.
Майсторът ни вкъщи, който ни правеше банята - зрав, як мъжага на 50, също се разболя от това. Или нарколепсия, или сънна апнея му беше името.
Относно работенето до късни години... ами не, не е правилно. Колкото и да са жизнени и организаирани разни бабешки навици си проидобиват жените. По-мудни са, даже за офисна работа (то твърде общо това понятие де), не винаги са ок. Просто човек си става по-муден, по-бавно говори ако щеш. Имаме две колежки на 70. Ми ц, не си е баш-баш нормана трудоспособност. А на тях милите им се работи много. Не заради финансите, а за да сред хора.

# 984
Има такива хора, които искат да са сред хора , добре че не съм от тях Smiley - ако мога, ще се пенсионирам по-рано, дори с цената на удръжки. Не бих чувствала липси,  ни на занимания/ вкъщи или не/,ни на общуване с хора .

Защо ме търсиш?, за по-старите колежки / скоро и аз ще съм в тази категория Laughing / , единственият общ знаменател, който бих изтъкнала е - липсата на задръжки. Това е свободата, заради възрастта ,  да можеш да си кажеш почти всичко, да се държиш почти всякак, да не трябва да се съобразяваш почти с нищо ..
Има нещо изключително освобождаващо, в това да спреш да се опитваш да се впишеш в чужди калъпи, или да търсиш одобрение на всяка цена.

# 985
И на по-младите няма да им попречи да спрат да търсят одобрение на всяка цена.

# 986
И така да е, с това късно раждане ще има все повече родители, които на 55 още не са си изгледали и децата. Как да скръстят ръце и да чакат някаква пенсия.
След пенсия работата трябва да е пазач, портиер, продавач в левче, хигиенист. Това, че някой е родил късно и трябва да издържа деца на стари години си е негов избор.
Ето като се пенсионираш имаш възможност да работиш на изброените места.
А това за раждането, просто кърти мивки, както се казва.

За работата, независимо от възрастта, помага да не излизаш от рутинните дейности. Иначе много бързо тялото ни се разболява. Имах колеги работещи и на 80 и мога да твърдя, че се справяха много по-добре от младите+ дългогодишния им опит/знания.

# 987
  • До хладилника, който обичам
Това, че българите от чужбина ходят на зъболекар и лекар в България, не знам откъде идва. Как ще ходя при лекар, който не ме познава и не знае медицинската ми история. Веднъж съм ходила в спешното като си счупих крака. Зъболекар също си имам тук, който ми излиза по-евтино, колкото и да е скъп, понеже не се налага после някой друг да оправя грешките му (от опит говоря).
Не е непременно мит, но и далеч не е вярно, че всички си пътуват. Ако идват от икономика, където няма евтино или безплатно зъболечение / здравеопазване, то е нормално да си платят на частно в България за неща, които не са спешни, но са важни. Или в Турция, която също е много популярна дестинация за здравен туризъм, и където масово ходят българите също, по същата причина. Та няма нужда да се правим, че здравният туризъм на българите в чужбина е някаква новост, когато си е практика в страната също.

Ползвам услугите на българската си зъболекарка понякога, защото ме познава от девойка. Тукашният ми зъболекар, от когото впрочем съм много доволна, си каза чистосърдечно, че коронката ми е работена по технология толкова стара, че той не я е учил и не се наема да я прави, предлага единствено вадене на зъба. Така че една ваканция си отидох при зъболекарката, която я е слагала преди 20+ години и на нея самата ѝ отне 4-5 дена борба да си свали старата работа, да ремонтира и да направи нова коронка отгоре. Която година по-късно падна... тукашният ми зъболекар ми направи нова. Цените, които плащам, не са ми по-евтини в България, като сравня там на частно и тук по каса с доплащане, даже напротив. Зъболекарката ми е много добра в работата си, но е скъпарка, така че я ползвам за по-специални неща Grinning

# 988
LordOzzy, съмнявам се малко да си скоро в тяхната категория. Те наистина са на 70, не го хиперболизирам. Едната я съкратиха едва преди 2 месеца. Другата си е тук. И според мен още време ще бъде. Има специфична работа, за която нещо не намират заместник. Работи си жената, но няма способността на по-младия човек да поглъща работата. Нещо като не ѝ се връзва 15 пъти идва да каже. Обяснява се по 10 минути къде как го вижда ѝ как не е ок. Simple Smile За това време, аз, която също не съм млада (на 51 съм) ще направя 3 разговора примерно за абослютно различни казуси. Има едно характерно: "Ама то защото там в онова... нали аз като му дам така... и то така....". Laughing Понякога обаче мудността ѝ ме успокоява, приземява някак.

# 989
Не препоръчвам на никой да се лекува в Турция, тези които аз познавах и се лекуваха там, починаха.

Общи условия

Активация на акаунт