Защо Не емигрирахте?

• 33 349
  • 1 092
  •   1
Отговори
# 990
Някои наистина идват да се лекуват в България, познавам такива хора от САЩ. Там им излиза доста солено, а като дойдат тук, хем се видят с родата, хем пък си оправят и зъбите да речем. Simple Smile

# 991
Някои наистина идват да се лекуват в България, познавам такива хора от САЩ. Там им излиза доста солено, а като дойдат тук, хем се видят с родата, хем пък си оправят и зъбите да речем. Simple Smile
Ако работиш добра работа/респективно имаш добра застраховка си се лекуваш в САЩ. Не излиза никак солено, ако пък нямаш и таван на застраховката покрива и масажи и каквито изгъзици ти дойдат на ум.

# 992
  • София
Идват разбира се, та и не само от САЩ.
Но никой тук няма да си признае, всички се лекуват на скъпото, доволни са и са с чудесни застраховки. Даже ще се отрича, че изобщо има хора, идващи си в БГ за зъболекар или друг специалист.

# 993
Идват разбира се, та и не само от САЩ.
Но никой тук няма да си признае, всички се лекуват на скъпото, доволни са и са с чудесни застраховки. Даже ще се отрича, че изобщо има хора, идващи си в БГ за зъболекар или друг специалист.

И какво става, ако се наложи "ревизия" тъкмо като си се прибрал?
Никой лекар, никъде по света не прави "ревизия" на работата на свой колега, освен ако не работят заедно.

# 994
Глупости, какво да си признават/ме ?
Вие наистина мерите само и единствено със собствения си аршин! Joy
Който е отговорен за здравето си, не чака на едната почивка, да се погрижи за зъби. Или за други медицински проблеми.
Не една, а две застраховки имам, и въпреки това сме при частен зъболекар.
Никога не съм търсила лекар според плащането, а според името, препоръките.

# 995
  • София
Е, ще остави пациента да се мъчи ли? В България се правят всякакви ревизии, особено пък ако е спешно. Сменяла съм зъболекари по най-различни причини, никой не ми е отказал ревизия на стари пломби, коронки, каквото и да е.  За другите специалисти пък съвсем - отивам с епикризи, изследвания и просто поемат случая.
В САЩ отказват на такива пациенти ли? Ами това е много зле.

# 996
Да, но в Щатите също има и трудни моменти, по-ниски заплати и дори безработица.

# 997
В САЩ отказват на такива пациенти ли? Ами това е много зле.
Не отказват, почват работа от "0"-та и си плащаш, защото както се разбира нямаш застраховка
И не е само в САЩ. В Канада се наложи сама да си вадя/махам конците от операция правена в Германия

# 998
  • София
Ами не е ок това, как ще си махаш сама конци. Освен това е нормално да можеш да смениш лекаря, ако не си доволна. Просто носиш всички изследвания на друг и той те поема, като вече има и информация за случая ти. Поне така процедирам аз тук в БГ.
Както и да е, толкова сме далеч от темата.

# 999
  • София
Даже не е нужно вече да носиш всички изследвания, защото следва да са в единното здравно досие.
Поне по отношение на него всичко е добре организирано.
Някой лекар скатае ли да не нанесе там информацията ми, директно го отписвам.

# 1 000
Само и единствено, защото в Бг всичко е наопаки, не значи че е правилно или грешно,...но е наопаки.
Не са само зъболекарите.
Имаме 2 операции правени в семейството, и при двете, съм търсила второ мнение преди да се легне под ножа.
и ЗА ВСИЧКО  важи, че смениш ли лекар, започваш отначало, даже трябва да повториш изследванията - никой няма да ти признае , за целта на финалната сметка , чужди изследвания като основа на хирургична интервенция, всичко е заради евентуални рекламации после.
Единно досие имаш, ако си само в една система, иначе си носиш дискове и листове до откат.
И никоя система няма как да знае за данните от чуждата, ако не ги внесеш .
Примерно в държавната система я няма операцията на коляното на дъщеря ми, защото е правена със спортната , частна застраховка, после ни лекарства, ни физиотерапии са минали през личната лекарка, та тя трябва, ако иска да са там- да ги сложи ръчно.

# 1 001
  • Ю Ес ъф Ей
Аз спрях да ходя при българския ми зъболекар след първите 2-3 години емиграция просто защото си трябваше време да си намеря тукашен. Майка ми също спря да ходи при същия зъболекар, след като му е била 20 години пациент. Каза й, че няма да й се обиди ако потърси друг зъболекар, след като явно е решил, че не му е вече "интересно" да лекува зъбите на 70-годишна жена. Такива ми ти работи.
Пък на лекар в България бих отишъл само по спешност. По повече от една причина. Сега има си специалисти в България, които хората си знаят и ползват от преди да емигрират и продължават и след като са емигрирали, но това са по-скоро изключения според мен.

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 14:41 от Татко Непохватко

# 1 002
  • София
От гл. т. на щатските здравни застраховки може и да е така, но тук лекарите гледат стари изследвания, епикризи, това е нормално. Може да се назначат нови по преценка, но ако са прясно направени - едва ли. И всичко това може да мине по ЗК без да дадеш и стотинка, изпитано и проверено с всякакви специалисти.
Отделно имаме и допълнителни здравни застраховки при работодателя.
Така че може би това е разликата с отвъд океана, където се пускат нови изследвания, заради признаване на плащания по осигуряването и затова е важно да се започне отначало.

# 1 003
  • София
Лорд, досието е единно. Е-здраве. В него се вписват задължително и лечението по НЗОК, и по частните (аз имам 2 допълнителни фонда). Ако не вписват, значи са в нарушение и укриват информация.
Няма чужда система, а е по име и ЕГН на пациента.
Нанасят се изследвания, хоспитализации, операции.
За липсващите подай сигнал.
От известно време и стоматологът ми вписва информацията.
Там се получават направления, електронни рецепти, епикризи. Независимо къде се лекуваш и как си плащаш.

# 1 004
Оф айде пак с тия доктори, когато обсъждахме пенсиите, беше по-интересно.
Я кажете, тези които няма да работите, къде ще си изкарате старините?

Общи условия

Активация на акаунт