Защо Не емигрирахте?

• 33 356
  • 1 092
  •   1
Отговори
# 1 080
То и сега има програми до 29години и за трайно безработни. Държавата им плаща заплатите и осигуровките, от работодателя се иска само да им осигури работа. Ама е нож с две остриета.

# 1 081
В Бг не знам как е, тук са такива са наети само в  непривлекателни фирми, съмнителни и в нетърсени зони/ отрасли . Просто тези фирми и без това имат малко кандитати, разчитат или на бюрото по труда, или на тези програми.

# 1 082
А тук от авантаджии, които искат да спестят от заплати, ама нямат право да ги махат, докато не изтече договора и наетите си карат през просото, цял ден се мотат.

# 1 083
Има законодателства, в които ако изрично не си вписал в здравното си досие, че не искаш да си донор, автоматично здравната система приема, че искаш да си, тоест не се изисква съгласие на роднините и т.н.
Имаме и ние в България случаи на върнати трупове с експлантирани органи и според близките станали жертва на лекарска мафия.
Що за глупости говориш?
Органи от трупове не  се трансплантират, нито е възможно без съгласие от близките.
Много хора изпадат в клинична смърт, но последната година нито един близък не дари органи или нито един не беше подходящ,така че нито е толкова просто, нито толкова лесно.

# 1 084
Едно от (многото) неща, които много ме дразнят в България е малкото платен отпуск. В една и съща международна компания, еднакви позиции - в Германия колегата има 30 дни, в България - 20.

В България непрекъснато се събират пари за лечение на болни - на всякакви възрасти и от всякакви болести. Влезте в платформата Павел Андреев и ще се отчаят е от живота…В другите европейски страни защо няма такива кампании? Някой може ли да каже как е в “бедна” Гърция например?
Или в Португалия?

# 1 085
В Португалия, благодарение на системата на SNS, основните медицински услуги са достъпни за всички .
Много пъти , в други теми съм казвала- в Пт и Испания, не се плаща никаква здравна вноска.
Никой не плаща директно, нищо.
Има потребителска такса в спешното, при ЛЛ няма.

Обикновено не е нужно масово събиране на пари за  лечение, в общия случай държавата гарантира базовото.  Това не означава, че проблеми няма -има чакащи, списъци, ограничения ,частни разходи за определени услуги, но в общия случай, ако  държавата не гарантира ,се задейства механизмът на ЕС , и пращат в Испания, Франция ... но е рядко, защото много голяма част от хората се лекуват поне в 2 системи.

Португалия, макар и бедна,  е сред страните с един от най-високите показатели в Европа по лекари на глава от населението, нещо като 6 на 1000, средно за ЕС са 4 на 1000.
Около 58% от населението в Португалия има някаква форма на здравно покритие извън държавното /  частни застраховки, корпоративни планове /, някои професионални организации / банкерите примерно/ имат системи, сравними по големина с държавната- можеш да си купиш план при тях.

Около 35%  от хората имат двойно покритие, тоест едновременно държавно + частно. Това е много над средното за ЕС (~10.4%).

# 1 086
За Англия съм чела статии, в които майка е била обвинена, че е използвала дарените за лечението на детето и пари за пластични операции. Такъв случай, не за пластични операции, но за хазарт имаме и в бг.
За Щатите пък съм чувала, че абсолютно здрави хора си правят фалшиви профили с ужасни диагнози, да им събират пари. Не знам какъв човек трябва да си да направиш такова нещо и не те ли е страх от кармата.
В Италия още 2008 ми носеха касова бележка на която пишеш: This is not a fiscal bon. Тогава такова нещо нямаше в бг, едва от 2015 година нашите ресторантьори ги научиха тези практики.
Абе с една дума: не сме открили ние топлата вода в измамите.

# 1 087
Не искам да съм груба, ама тези, които събират пари да се лекуват в Турция вярват в ,,бялата лястовица". Повечето починаха, само им удължиха агонията и им прибраха парите. При нас има много посредници с официално регистрирани  офиси. Някои злоупотребяват с даренията.
В турските болници за чужденци е забранено да се лекуват тяхни граждани. Същото лечение в нормална болница струвало много по-евтино. Властите знаят какво правят, как лъжат и дават напразни надежди и мъкнат пари и затова са забранили лечение на местни. Но отношението е друго, мъкнат ти парите с любезност и усмивка. В момента в който свършат парите, ги откачат от апаратите.

# 1 088
  • София
Едно от (многото) неща, които много ме дразнят в България е малкото платен отпуск. В една и съща международна компания, еднакви позиции - в Германия колегата има 30 дни, в България - 20.

Писах, че точно в България последно бях с 32 дни. Зависи от месторабота, длъжност, условия и т.н.
20 е минимумът.

# 1 089

Писах, че точно в България последно бях с 32 дни. Зависи от месторабота, длъжност, условия и т.н.
20 е минимумът.
Плюс и националното законодателство.

# 1 090
Буболина, за Турция си абсолютно права. Не знам кога най-после властите ще се намесят и това ще спре. Аз имам три приятелки, които се лекуваха там и трите са в гроба. Това изобщо не е до пари, имам чувството, че буквално ги лъжат че ги лекуват.

# 1 091
Как да не е до пари? 600 000 евро за няма и година какво е? В държавната болница в Одрин когато ЯМР беше 80 лева, в тия болници е бил 1200 лева и са правели по 2-3 на месец.

# 1 092
Има законодателства, в които ако изрично не си вписал в здравното си досие, че не искаш да си донор, автоматично здравната система приема, че искаш да си, тоест не се изисква съгласие на роднините и т.н.
Имаме и ние в България случаи на върнати трупове с експлантирани органи и според близките станали жертва на лекарска мафия.
Що за глупости говориш?
Органи от трупове не  се трансплантират, нито е възможно без съгласие от близките.
Много хора изпадат в клинична смърт, но последната година нито един близък не дари органи или нито един не беше подходящ,така че нито е толкова просто, нито толкова лесно.

Органи не, но тъкани могат и се трансплантират. Корнея, клапи, кожа, кости, и други. Не би трябвало да могат да ги вземат без разрешение, но не е нечувано да ги откраднат и изтъргуват.
Ти си с професионално изкривяване в случая, напълно те разбирам.

Общи условия

Активация на акаунт